Кой и защо превърна туристическа пътека край Перущица в кален път?

Още от HelpBook - строителни отпадъци, боклуци, опасна сграда
11 апр 2020 17:10, Анисия Иванова
33
Кой и защо превърна туристическа пътека край Перущица в кален път?
Снимка: HelpBook

Снимка: HelpBook

В платформата на Helpbook.info се получи интересен сигнал как в условията на извънредно положение някой превръща туристическа пътека в кален път.

Наш притеснен потребител алармира и Министерство на околната среда и водите: „Едно от уникалните места близо до Пловдив е маркираната туристическа пътека Перущица-Бряновщица, която предлага невероятни гледки (чак до вр. Белмекен), както и досег до стара гора, с течащи поточета. Често ходя да си пречиствам мислите по този маршрут било то на крос, или разходка. Реших и в днешния прекрасен ден да избягам от изолацията и се натъкнах на багер, който е разкопал целия път безпардонно - с бутнати дървета, счупени камъни и много, много кал. Когато стигнах до гората положението стана още по-зле - безразборна сеч, която надхвърля разбиранията ми за санитарна, от което ми се доплака - с тази пътека е свършено завинаги!

Въпросите ми са следните:
1. Как е възможно туристически маршрут да се превърне в кален път за камиони с трупи и разрушен завинаги? Законно ли е това нещо, изобщо?
2. Как е възможно по време на извънредно положение, когато ние, които обичаме и милеем за планината, да не смеем да излезем от домовете си, а тези които я разрушават с цел самоизгода да действат на спокойствие?
Понеже нямам опит, може ли да ми каже някой кой би могъл да ми даде отговор на горезададените въпроси? Знам, че е борба с вятърни мелници, но искрено ми се иска поне да се вдигне малко шум и наруши спокойствието на тези престъпници!

P.S. Ако все още някой не ме е питал, защо понякога (не много рядко) ми се иска да емигрирам, може да прочете горенаписаното още веднъж!"

Замърсени тревни площи не липсват и в източните райони на столицата. Според нашия потребител обширна поляна, която се намира зад кварталите "Младост" 1 А и "Младост" 3 е превърната в кочина. Изхвърлени строителни отпадъци, асфалт, тор и дори самоделна колиба се мъдрят на обществените площи. Видно е, че липсва каквато и да било поддръжка, според изпратените снимки.

Преди година жител на район "Младост" ни беше изпратил сигнал за опасна сграда в района. За втори път алармира за проблема с молба отговорните органи да реагират: "Изоставена от години и опасна сграда се намира непосредствено до детска площадка и училище. Някога е била обезопасена с метална решетка, но това отдавна не върши работа, тъй като по фасадата има дупки и всеки може да влезе вътре. Във вътрешността й се е насъбрала смет, растат храсти и като цяло е грозна гледка. Моля за проверка на статута на сградата и премахването й“.

Това са част от сигналите през седмицата. Ако видите нередност, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако продължава да се сече така безхаберно и безконтролно скоро в БГ гори няма да останат. Остави ти туристическата пътека. Както винаги само експлоатираме а няма кой едно дърво да засади - нали трябва да инвестира тоест да даде пари а не да взема. Къде се е чуло и видяло такова нещо досега? Така е и язовирите и с предприятията и с какво ли не. Защо се чудите - българският бизнесмен не е научен да дава - дори когато става въпрос за собствената му фирма. Това ми било бизнес - как ли не
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ще реже дървета и ги гори през зимата, даже и след 100 години ако има няколко останали
24
9
 
6
 
! Отговори
KZL преди 4 години
Уважаеми, колкото и да пишете по форумите срещу герб, бате ви бойко ще управлява още 10 години минимум. Пък вие си го сваляйте виртуално...
23
6
 
8
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Да живее Винету вожда на всички българи...
22
4
 
10
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До КарагуйХахахах с такива номера, ДПС а сега ГРОБ изсякоха половината гори на България....
21
5
 
8
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
След 10г. ГРОБ остава само тишината.
20
3
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 20Айде посмали малко...много са малко частните гори в България...и едва ли са огромни като площ и...да ако не знаеш дори да е частна не можеш да сечеш произволно...това не ти е нива...трябва да имаш разрешително....
19
3
 
18
 
! Отговори
мафията не и пука преди 4 години
от 30 години не съм в България, като си дойда у нас това е заради приятелите и планината. Много е тежко да видиш това което е сега в сравнение с това което беше. Дори от година на година има огромна разлика. Това на снимките е типично за цяла България. В родопите е същата картинка, гората е на половина от това което беше преди, кални пърища където или е имало пътеки или дори нищо. Слагат предупредителни табели да не се влиза защото има сеч, все едно си е тяхна гората и планините. Долу мафията!
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асам Веган!Омръзна ми само в къщи с амарамтуса и куркумата, реших да излезна на чис въздох земах 300 лева жобни и в гората стотици години гората е давала обежище на Българинът и за това да си прасна един бърз кросфит на горе по пътеката а то некакъв ужас то клони то камъни то кал разроших си прическата закачих си клинчето и си накалях найковете ужас няма ли кой да пооправи малко не се издържа няма каде едно селфи да си изпраскам.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам как е там на Върховръх горе-вода няма,напрежението на тока там е много ниско под 220 волта,така е-крушките там на Върховръх едва светят вечер,като има много хора по вилите !
16
4
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Това не е само в Перущица. Елате в Еленския балкан да видите има ли една горска пътека, по която да може да мине автомобил или дори джип.Няма такава !Фирмите, които поголовно изсичат гората, всеки ден изкарват с едни стари руски джугани стотици кубици дърва.На всичко отгоре същите тези джугани правят коловози дълбоки по 70-80 см по горските пътища.На практика те стават непроходими ...Това е ГЕРБ по време на пандемия.Техните бизнеси си вървят, докато вие стоите затворени.
15
13
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
За вас какво е по-важно - няколко дървета или Короната. Не ме занимавайто с глупости, аз се опитвам да ви спася вие тука ми правите номера.
14
19
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Автора на снимките е за глоба. Бяга от изолацията, разхожда се в гора, нарушава забраните!
13
3
 
28
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Така не става.Слагайте големи пирони,забити с чук с главата надолу.Още по-добре арматурно желязо,отрязано косо,така че гумите нямат оправяне.Поставят се в коловозите и се замаскирват с малко пръст и шума.Изпробвано е и това е начина,а не вайкане само.Действайте ,да спасяваме природата с активни контрамерки,че друг няма да помогне!
12
5
 
11
 
! Отговори
мадагаскар преди 4 години
Разораха пътечките.Направиха ровове на околовръстните пътища на областните градове.Проверки и декларации до скъсване на хората,само и само слушане,подчинение и смирение във вярата,че всичко е за доброто на народа.Проклета ***!
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз, ако тръгна да го правя много бързо ще ме задържат и хвърлят в тъмницата. Кой плаща за да може всичко да се случва без да има проблеми с властите?
10
3
 
24
 
! Отговори
123 преди 4 години
Цялата партия Герб е за разследване, заедно с прокуратурата.
9
38
 
2
 
! Отговори
Карагуй преди 4 години
Това е законен обект за добив на дървесина, след приключването на дейностите пътеката и гората ще изглеждат още по добре от преди. Това е все едно да недоволствате когато правят ремонт на една сграда, че не изглежда добре!
8
3
 
17
 
! Отговори
сън ли е или истина преди 4 години
Всички министерства са за закриване !! Само Слънцето може да оправи *** без ничия помощ !!Ама извинявайте , ние държава имаме ли !
7
11
 
6
 
! Отговори
Щаба преди 4 години
Няма значение кой и защо - слагайте маските у си стойте вкъщи