Бранят Северна България от градушки със самолети

21 милиона лева е бюджетът за борба с градоносните облаци
27 апр 2020 17:25,
16
Бранят Северна България от градушки със самолети
Снимка: БГНЕС

Тази година се предвижда въвеждането на пилотен проект за градозащита със самолетен способ. Той ще обхване района на изток от Плевен до Черно море и на север от Стара планина. Това съобщи инж. Ваньо Славеев, директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките, пише БНР.

Още по темата

В момента тече процедура за избор на изпълнител. „Поне 3-4 месеца ще се извършва тази дейност със самолети“, уточни Славеев и изтъкна, че важна ще бъде подготовката на пилоти за целта.

„Идеята е първоначално да се извършва тази дейност с чужди пилоти, да има наши, които да се обучават и в бъдеще да се извършва тази дейност или от българска фирма, или от самата агенция.“, допълни Славеев.

Ресорната изпълнителна агенция разполага с над 18 хиляди ракети. За миналата година са били използвани 10 842 ракети в 1241 уязвими клетки. Сезон 2019 е бил с висока степен на опасност от градушки.

Поне 15 пъти по-ефективно са били защитени земеделските площи, в които е била използвана техниката за борба с градушките, сочи статистиката на агенцията. Бюджетът на агенцията е около 21 милиона лева, като от тях 10 милиона са за ракети, 9 милиона за персонал и 2 милиона за издръжка, уточни инж. Славеев.

Заради пресечения терен у нас са необходими повече радари за наблюдение и регистриране на предстоящите градушки. Информацията постъпва около 15 минути преди валежа и това време е достатъчно на специалистите, за да реагират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България самолети реално няма, предплатени са с 2 милиарда 6 изстребителя, които не са произведени още.
14
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 8 Малко преди 1989 и след това Плюеха против АПЕКАТА! АПК! Аграрно Промишлен Комплекс! Децата на " демокрацията" не знаят за него нищо днес! -:) Днес знаят повече за тази измислена държава зад океана.От колкото за собствената си родина!-:( Факт уви! Е какви българи са днес Те?! Гледайте сега колко ще се появят и ми нацвъкат минусите!-:) Ама това не променя фактите бе дечица " българи" и Американофили същевременно!-:)
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През соца имахме такива служби,които само с това се занимаваха,чувах как думтяха ракетите против градушките,къде са сега тези хора ,служби,техника?!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10. Какъв Съветски съюз те гони пък тебе бе Американофил???! Б ....к!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?И там има полигони бе,човек!
10
1
 
3
 
! Отговори
поредна далавера преди 3 години
Единствената държава,която опита със самолети беше Съветския съюз!Оказа се неефективно!Имаше опити и със зенитни оръдия!Също!Не случайно се действа с ракети!Старите ракети "Алазань" и "Облако" бяха без грешка!Ама бяха "комунистически" и Иван Костов ги изхвърли!Сегашните не ги знам,отдавна не съм в системата!
9
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Демократични глупости бих казал аз! През социализма.във всеки окръг имаше по няколко ракетни площадки за борба с градушките! След 1989 г закриха поне на 80 процента площадките ! Ако не и повече! Ами щом мислят че със " самолет" Ще е по евтино за " държавата" Така да бъде! Калитковци!-:)))))
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време беше покрита територията на цялата страна, ама дИмокрацията разказа играта на всичко. Едно време се плюеше срещу ТКЗС и така наречената "колективизация", сега пеят ЗА КОЛЕКТИВЕН имунитет. И те такива ми ти неща.
7
0
 
4
 
! Отговори
? преди 3 години
А от Плевен до Видин не е ли България!? Или СЗ Е резерват и там не живеят българи ?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ползваме F 16. Те май само за това стават.
5
0
 
4
 
! Отговори
Истината е по-друга преди 3 години
Някои анонимно коментиращи пишат глупости. Напр. че Малък Тошко е на тази хранилка. Той просто е служител, не собственик на фирмата, произвеждаща тези ракети срещу градушка. Тя се казва "Стройпроект" и е собственост на президента на Локо Пд Христо Крушарски.
4
5
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Може ли някой да ми каже колко плащат собствениците на земеделски земи за защита от градушки и защо държавата се ангажира с това
3
3
 
7
 
! Отговори
Ракетата преди 3 години
Лично Радев ще пилотира самолета и ще брани реколтата в името на отечеството и партията!
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на тая хранилка е Тошко славков / на Батето сина /той снабдява държавата с тия ракети,имал фабрика за производство в южна Америка
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думи немам.