Ангел Кунчев: Носенето на маска на врата не помага

Специалистът разясни кога тя е необходима
29 май 2020 11:02, Петя Славова
48
Ангел Кунчев: Носенето на маска на врата не помага
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има доста неразбиране по отношение ползването на маски и на ръкавици. Това обясни на днешния брифинг за разпространението COVID-19 главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Специалистът даде практични пояснения за правилната употреба на предпазните средства в условията на епидемичната обстановка.

По думите му, носенето  на маска е важно тогава, когато сме в закрити пространства с много хора и контактуваме с тях. Няма нужда да се носи маска, когато сме на открити пространства, това не е и задължително.

Другото важно нещо е, че носенето на маска има смисъл, когато тя наистина се носи. Носенето на маска просто на врата с нищо не ни помага.

Още по темата

При обикновените маски възможността за поглъщане на въздух, който не се филтрира от нея, и без това не е малък -  така че, ако искаме да бъдем предпазени и по-скоро да предпазваме другите, защото това е основният смисъл на носенето на маска, то тя трябва да се носи така, че да покрива носа и устата“.

По отношение на носенето на ръкавици доц. Кунчев подчерта, че те трябва да се сменят и/или дезинфекцират често. За ръкавиците „е особено важно да знаем, че те не ни осигуряват по принцип някаква защита - по-различна от тази, когато сме без ръкавици“:

"В смисъл  - ако ние не ги сменяме често, ако не ги дезинфекцираме, това, че сме с ръкавици с по никакъв начин не намалява риска, ако пипаме различни повърхности и след това пипаме устата, носа и очите си.

Така че от тази гледна точка лъжливата сигурност, която създава просто носенето на ръкавици цял ден, е опасна и трябва да знаем, че те подлежат и на смяна, и на дезинфекция достатъчно често, за да бъдат безопасни", коментира още той..


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ние сме избрали да слушаме и изпълняваме препоръките на лекарите, защото искаме да излезем живи и здрави от този мор."
---------------
Бая трябва да ти е промит мозъка, за да виждаш МОР ?!?, от който да ИСКАШ да ИЗЛЕЗЕШ жив... Дали не е по-добре да слушате и изпълнявате препоръките на някой добър психиатър...
46
0
 
1
 
! Отговори
Баи преди 1 месец
Целта на маската е да не говорим - доколкото разбирам от умните словоизлияния на - доцента а не , че ни предпазва по някакьв начин
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта на маската е да не заразяваш другите. Обикновената маска много малко предпазва този, който я носи
------

Как става така, че работи само в едната посока?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялото правителство плюс щаба подлежат на изправяне до стената и разстрел с автоматично оръжие.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Целта на маската" е да затваря уста, ми стига го повтаря това прекали.
Не ни се слушат едни същи неща всеки ден във форума по няколко пъти.
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта на маската е да не заразяваш другите. Обикновената маска много малко предпазва този, който я носи, а и това зависи от маската.
41
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Нося си я в джоба от 2 месеца и ми няма нищо.Значи помага, а и да не забравям, че не съм се спрял да обикалям.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
живейте си живота нормално както преди а който иска и каска да носи.тия специалисти още дълго ще искат да са център на внимание.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 32

Плачко, пак ли мрънкаш жално? Някой да те е карал, че си организирал концерти, без да мислиш за нищо друго освен прибирането на парите? Сега какво - някой трябва да ти помага ли?
Помоли МВР да дойдат ти ги наредат полицай, зрител, полицай зрител и т.н :)
Ако откажат - гръмни се, щом ти е толкова акъла. Айде у лево.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аня не си измисляй и на краставчари краставици не продавай щото те различават вчерашната стока от далече
37
14
 
3
 
! Отговори
Аня преди 1 месец
О, аман от разбиращи и мърморещи! То на вас всичко ви пречи и маски и ръкавици и какво ли не! Що не влезете при заразените, пък и вие да се заразите ,да не може да дишате, да видите какво е -тогава да питам дали ще сте толкова ербаб , драги анонимни драскачи. Избор има. Ние сме избрали да слушаме и изпълняваме препоръките на лекарите, защото искаме да излезем живи и здрави от този мор.
36
1
 
8
 
! Отговори
Дядомраз преди 1 месец
Носенето на брада е предпоставка за развитие на вируси, бактерии, бълхи, кърлежи и други опасни организми.
Да се забрани със закон и да се предвидят глоби.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз нося обикновена маска за многократна употреба, не знам какво предпазва но мръсния въздух от колите определено минава през нея а къде остана за вируса. СЗО бяха прави като казаха че маските не предпазват.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов скоро ще си каже тежката дума. Не ми се вярва да харесва престараването.
33
2
 
16
 
! Отговори
Ужасен преди 1 месец
На тоя нема ли кой да му турне един намордник, та да спре да лае...
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво правим с междунаридните концерти и фестивали за които са продадени повече от 30% от капацитета на мястото за провеждане? Това означава ли че организаторите могат да ходят да се гръмнат?
31
0
 
7
 
! Отговори
м дааа преди 1 месец
то само маските да бяха, като видиш колко сме неадекватни в оказване на първа помощ при ПТП - веднага се почва да се дърпа за ръце и кррака, да се вади от автомобила , да се "помага" на пострадалия да стъпи на крака, вода да пие ?!
30
4
 
19
 
! Отговори
Яница преди 1 месец
*** побъркахте хората!!!!! Вече и ние не энаем как да се предпаэваме - эащото не ви вярваме!!! На всеки, колкото му е писано - това е !!! СЭО иэвърши ГЕНОЦИД срещу ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Журналистите стига повтаряхте като папагали де каквото чуете вложете малко разум, инициатива, малко повече информация, стига с това лакейство и угодничество, паднахте на много ниско ниво, както и някои самозабравени, но овластени за сега лица.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искането за носене на маски е незаконно,ако те не са предоставени от държавата или общините. Съдът е сезиран, чака се съдебното решение. Ама сигурно ще го обявят след края на санитарното положение,така се прави тук.