Пожарите тази година с 15% повече в сравение с миналата

Огнеборците се борят с около 20 активни огнища в момента
Обновена: 3 авг 2020 21:23 | 3 авг 2020 21:22, Камелия Цветанова
0
Пожарите тази година с 15% повече в сравение с миналата
Снимка: Pixabay

Около 15% повече пожари в реколтата, най-вече в житни и в ечемичени масиви, са възникнали през тази година в сравнение със същия период на миналата.

Август месец е сезонът на пожарите в природата заради горещините и активните селскостопански дейности. В момента нашите екипи гасят около 20 активни пожара, които не са особено големи. Няма опасност за населените места, каза пред БНР гл. инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Към момента са унищожени 5400 дка пшеница, около 1800 дка ечемик и около 90 дка ръж. Това, на фона на увеличение на броя на пожарите, е малко понижаване на количеството унищожени декари реколта. Унищожени са и няколко технически средства – трактори, комбайни, сламопреси“, обясни той.

Гл. инспектор Стефанов подчерта, че въпреки многогодишната борба с паленето на стърнища, практиката продължава.

„През последните два месеца са били запалени 136 стърнища, голям част от тях са с неустановени извършители“, посочи той.

Основните причини за възникване на пожари през този сезон са работата с открит огън на нерегламентирани места или при извършване на селскостопански дейности.

Гл. инспектор Стефан Стефанов призова хората към повече отговорност при палене на огън на открито и изхвърляне на незагасени цигари в природата.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари