Защо туристическият сезон по Южното Черноморие е по-силен?

Анализ на проф. Стоян Маринов и Живко Табаков пред Bloomberg TV Bulgaria
6 авг 2020 15:50, Анисия Иванова
48
Защо туристическият сезон по Южното Черноморие е по-силен?
Снимка: БГНЕС

Големите морски общини на юг от Бургас - Созопол, Приморско и Царево, имат малко по-засилено присъствие на български туристи. Специфичното в региона е, че самата техническо-материална база е много по-различна от Северното Черноморие. Това каза Живко Табаков, член на Изпълнителния съвет на Българския черноморски туристически район и председател на Постоянната Комисия по туризъм в община Бургас в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Като добри примери той посочи семейните хотели, комплексите от затворен тип и добрите условия за къмпингуване, както и добрата транспортна връзка по магистрала "Тракия". 

"Няма как тази година да не се справим по-добре, защото българският турист предпочете българското Черноморие - не само заради ценовата политика, която поддържаме, а и заради ограниченията по отношение на традиционни пазари за българите - а именно Гърция", обясни той.

По думите му сезонът в Бургас е много силен. Според него това ще продължи до 20-ти август.

"Но ако погледнем пазарите, които са традиционни за България - чуждите пазари - нещата не стоят по този начин. Тази година имаме най-голям ръст по отношение на полските пазари. Много поляци предпочетоха България. Но освен Полша, Чехия, Германия и Румъния, други полети няма. Летище Бургас отчита 90% спад”, призна Табаков.

Той каза още, че притеснителна тенденция, която се очаква до няколко дни, е да бъдат ограничени германските туристи.

"Ако бъдем ограничени по отношение на немските пазари, до 25-ти август сезонът много бързо ще приключи. Има известни положителни очаквания, че след 15 август ще се отворят руските пазари. Ако тогава бъдат отворени полетите от Русия за България, това може да окаже положителен ефект, дори и само за 15 дни”, смята той.

Табаков е убеден, че очакванията сезонът да продължи до октомври, няма как да се случат. 

Проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара и преподавател по туризъм в Икономическия университет във Варна, от своя страна каза, че в Северното Черноморие ситуацията от гледна точка на туризма никак не е добра, въпреки че "тече някакъв сезон".

"Малко на брой са хотелите, които реализират към момента прилична заетост от 60-70%. Голяма част са със заетост под 50%. За разлика от Южното Черноморие, на север има много румънски туристи. Голяма част от хотелите в големите курорти Албена и Златни пясъци са заети от румънски туристи”. 

“Ако миналата година по нашето Черноморие сме посрещнали 3 млн. нощуващи туристи и сме реализирали 17 млн. нощувки, то тази година - ако прогнозата за 70% спад в туризма се реализара, ще загубим 2,1 млн. туристи и 12 млн. нощувки, съответно и 840 млн евро”, обясни проф. Маринов. 

Целият разговор - във видеото.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
гларус небесен преди 1 месец
Алоо Враца!Нека да напомня що е то северно черноморие.Скали,каманаци и вечно студена вода.Навремето на другарите много им е наподобявало Крим-където съветските другари са гуляли.И решили там да правят курорти. На юг им приличало на пустиня с равния релеф пясъчните дюни и близоста до вражеска Турция.Така се появили Албена,Дружба и Златните.Дошла демокрацията и всички се втурнали на юг а на север си надули цените та нептем никой да не ходи.Факт:Летище Бургас има до 3 пъти повече пътници по принцип
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото северното черноморие е ориентирано към чужденци, а сега ги няма. На юг е за по-бедния българин.
34
0
 
2
 
! Отговори
До всички завистници преди 1 месец
Явно доста завиждате че не живеете на морето!!!
33
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Защото почти няма инклузив ***.
32
10
 
5
 
! Отговори
Прост отговор преди 1 месец
Просто на север е минало едно кафяво петно стигнало Баня...
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На север е пълно. Просто на север е слабо застроено с по малко села. На юг има мн села през 10км е село. Нормални неща.
На север те първа престояр засттоявания е разширение на туризима. Успех на хората по морето. И на Северен и на Юг кма готени хора.
30
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото хората, не да вързаха на троловете и платените медии да не ходят по тяхното си море. Хората имст акъл и го доказаха. Останаха само шепа иидоти да ходят в Гърция и да се пенят. Вместо да си оставят парите в държавата. Ама от иидоти, не очаквам друго.
29
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Морето на юг е супер ! децата не излизат от водата - плитко и топло !
Няма много бетонади с 15 хил легла , цени нормални , семейни хотелчета -идилия
Ако спрът и чалгата ще е Перфектно !
28
8
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Просто на юг по морето ни е по- дивно и по- евтино...
27
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като знаят хората, че могат да се пребият по кирпичените третокласни пътища на вожда, изобщп не си правят сметката до ходят по мутроморието. Другото е дрън дрън, че пляс...
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боса от Север

Варненеца, не знам с какви джапанки си през октомври, щото персонала на корабите има дрес код.

Освен ако не си някой мияч на чинии.
25
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боса от Север

Основната причина да не стъпвам във Варна е, че е пълна с варненци.

Откакто са ви обявили за курорт си мислите, че всички са ви длъжни.

Половината сте дребни нереализирани тарикати, които само се тюхкат, че някой е завъртял далавера, а вие не сте се усетили.

Не дай си боже да потърсиш помощ - уникални сте в даването на съвети, но посмъртно няма да помогнете.

И сте задръстени еснафи - яд ви е, че Пловдив е по-голям град от вас.

И последно - мързи ви, та не можете да дишате.
24
1
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Сезона като цяло е по-слаб за всички държави. Пътуванията между държавите са с огромен спад. Но бях в Созопол миналата седмица една вечер, беше по-пълно от предишни години. Странно... Много българи и румънци. Руснаци няма. Но и към Гърция не отиват много хора. Вижте тестовете. Не повече от 1-2000 българи на ден отиват към Гърция. Та това е нищо. Навалица на границата има понякога заради румънци и по-бавно минаване.
23
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Ей, босия
Разбрахме че си друсан. Легни , наспи се и после ела да пишеш смешки за Варна, татарите и руски к-вички.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боса от Север

След всичките глупости които си написал по малко комплексиран ли се чувстваш?
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-жалкото е, че няма да има фалити, защото това са отдавна изпрани пари, и на собствениците им е през оная работа ще печелят или не.
20
0
 
0
 
! Отговори
абв преди 1 месец
До Анонимен
Да,така е,леко са ***...
19
2
 
19
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Я, някакъв варненски гагауз по-долу ми е откраднал ника.
Жалка работа. Те сигурно в Гърция имат само магистрали, затова половин Западна България ходи там. Пък особено през Кресна магистралата е върха, направо я няма и катастрофите са през ден.
Вземете си изчистете морето и се научете как се обслужват клиенти без да ги удряте в сметката и грамажа. Руснаците и румънците може и да не ги бъркат тези неща, но нас българите ганьовщината много ни дразни.
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Юг и хората са други..
17
12
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
И с магистрала и без магистрала все си почивам на южното Черноморие. На север водата не ми понася. (Не желая да прекарвам по два-три дни в тоалетната през почивката си) . И друго - като се понаучиш кое къде е в градчетата на юг живота ти излиза почти колкото у дома.