Застрашени ли са Източна България и в Старозагорско от водна криза?

Състоянието на язовирите "Тича", "Камчия" и "Ястребино" е критично
23 авг 2020 11:35, Ния Христова
57
Застрашени ли са Източна България и в Старозагорско от водна криза?
Снимка: БГНЕС

Предстои водна криза, ако няма валежи и сняг. Положението в Източна България е тежко. Там язовирите „Тича”, „Камчия” и „Ястребино” са в критично състояние. Опасенията са, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг.

Намаляването на водата в язовир „Тича” е видимо. Водоемът снабдява с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още 3 по-малки населени места. Водата в него е спаднала с близо 20 милиона кубика само от началото на тази пролет. При пълен обем от 311 милиона кубика – в него сега има 148. Властите смятат, че това количество би трябвало да стигне за следващите две години. До водна криза може по-скоро да се стигне с язовир „Камчия”, ако няма валежи. С вода от него се снабдяват Бургас и Варна. Заради намаляващото му ниво са редуцирани подаваните водни обеми към двата морски града.
 
През седмицата екоминистърът Емил Димитров представи идея количествата вода от „Камчия”, които се подават към Варна да бъдат намалени. Така ще може по-голям обем от водоема да се ползва за Южна България. Сигурно е обаче, че трябва да се търсят и алтернативни варианти за водоснабдяване.
Още по темата
 
През пролетта на 2018 година се наложи да бъде направено контролирано изпускане на язовир „Тича“ заради прекалено високо ниво. "Този язовир действително има много голяма водосборна площ. Но са необходими обилни дъждове, каквито бяха през 2017, началото на 2018 година, когато имаше изпускане на язовира, когато преля язовира. От тогава – графика за обема на язовира е само надолу", коментира Стефан Желев, областен управител на Шумен, в ефира на Нова ТВ.
 
Днес ниското му ниво разкрива както стари пътища, така и потънал преди десетилетия кораб. "Там тополите, малката върбичка, виждаш ли я - до там беше. Толкоз не съм го виждал толкова паднал за 30 години”, допълни Желев.
 
По стария довеждащ водопровод често се налага да бъдат правени ремонти, които остават без вода над 120 000 души. Докато се чака изграждането на нов водопровод и пречиствателна станция за близо 126 милиона лева. "Няма да има загуби, водата ще преминава през пречиствателна, така че ако в язовира има замътване като това, което имаше през 2018 година – няма да се чувства тази мътност по тръбите. Това са неща, които кардинално подобряват ВиК сектора в Шумен", каза още Стефан Желев.
 
Недовършената система „Дунав“, която разчита на кладенци, се използва като алтернатива за водоснабдяването не само на Шумен и Търговище, но и на Нови пазар и Каспичан. "Тя е алтернативен водоизточник. Може да има около 50%, което е напълно достатъчно, ако възникне авария – да може да бъде отстранена. Може и да продължат тези години със суша,да падне водата. Докато в тези кладенци – проучването показва, че практически е неизчерпаема водата", обясни още областният управител на Шумен.
 
Нивото на язовир „Ястребино”, който захранва град Антоново, също е критично. При обем от 62 милиона кубика, в него има над 16 милиона. От направен анализ се вижда, че ако продължи потреблението и няма валежи, през октомври водоемът ще падне под полезния си обем. 
 
Притеснения буди и моментното състоянието на язовир "Копринка".

57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
виновни са Мухобойковите мутри които източиха язовирите
44
0
 
2
 
! Отговори
джо преди 2 години
Снимката показва новия ЖП участък над Язовир "Цонево" аман от глупотевини тез наши *** знаят ли днешната дата. То снимката като видиш и останалото е ясно.
43
1
 
5
 
! Отговори
Тъпационери преди 2 години
останат ли градове и села без вода сбогом население.Едно време са строили край водоеми и са живели мирно и тихо.
42
0
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Голямата простотия беше през 2005 година по времето на Емел Етем, когато след страхотен дъжд в Ихтиманско преля язовир"Тополница" - дотогава язовирите се държаха пълни до преливника за поливане! Оказа се, че главните изпускатели на язовира са повредени! Язовира преля и не само преля и отнесе прасетата на Гелеменово в Пазарджик! Проби дигите на Марица и наводни селата Три водици и Градина! Пловдив беше на косъм! Оттогава държат язовирите на 50% и чакат пролетно снеготопене! А сняг няма!
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как по време на соца успяха да направят петдесетина големи язовира и още стотици малки, а сега дори не могат да ги поддържат?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори да има водна криза, няма страшно. Патриотите имат експерти в областта на водоснабдяването и паспортите. Ще пратят някой да им разреши проблема. Сигурен съм, че властта няма да ги изостави.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43При нас туризма е по-важен от това народа да има вода,и да му е свежо.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арабите от ХААРП си докараха вода преди година.Ако сте гледали новини знаете какви наводнения имаше там.Но те го имат за разлика от нас.
37
1
 
9
 
! Отговори
на язовир тича преди 2 години
има изградени ВЕЦ и водата се изпуска за да се произведе ел.енергия. не е истина , че 2018 е преливал просто се беше се понапълнил . Ястребино го използват масово за напояване и при суха година остава празен.
36
0
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 2 години
До МНЕНИЕ 9Какви юмруци каква борба бе....протестиращите дори сараите на Доганя не подпалихте....ей не можахте един Мо..!лото....в да хвърлите...
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години язовирите се държат с около 45-50% от пълния си обем, всяка пролет "Копринка" се изпуска" като превантивна мярка и се посочва, че се очаква обилно снеготопене и дъждове. Най-много вода от язовира се дава на Стара Загора, отделно от поречието на Тунджа от Павел баня до Зимница помпите тласкат още вода. Случайно ли е, че в П.баня минералните извори са с паднал дебит?
34
0
 
15
 
! Отговори
Хххх преди 2 години
Аааа така значи...не е правен ремонт повече от 30г. ама видиш ли нивото на язовира е било ниско...а колко са загубите от скапания водопровод ... 40%.....значи язовира щеше да бъде с 40% по-пълен....ама няма как щом премиера Ви е т.ъ.п като г....ъ!з и разбира от джипки и евтини скапани магистрали така ще е...ааа да не забравяме и хидролога Доган
33
0
 
15
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 2 години
Някой от управниците знае ли, колко селища от Стара Загора на изток пият вода от язовир "Жребчево"! Курумбашев с ВЕЦ-а мисли ли за деня, в който хората от Тракия ще го порамят на гръцка количка?! Да мисли! Деня е близо!
32
2
 
4
 
! Отговори
Елементарно преди 2 години
След въвеждането на пластмасовите бутилки и масовия внос на стари дизелови гробници раковите болестите в България се увеличиха с над 50%....дизеловите сажди от изтърбушените трошки са директен канцероген,пластмасата от водата е по- слаб ,но се натрупва и води до хормонални дисфункции-момченца с цицки и момиченца с мустачки...
31
0
 
8
 
! Отговори
Лъже и маже преди 2 години
Е как алтернативната система "Дунав"е хем недовършена пък хем се ползва като алтернативна?
30
0
 
13
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Важното е ток да има и да се копат биткойни с краден ток за милиони....Който иска вода ще си купува от токсичните пластмаси по 3 лв за 10 л.(за сега-после по 3 лв литъра)
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След ГЕРБ остава пустиня,ще има само един кладенец с Ръбъла да сервира наведен вода на Баце под палмата!
28
0
 
30
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Откакто се появиха частните вецове ,водата намалява.
27
0
 
29
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Горите се изсичат като за последно после нямало валежи ....и язовир Жребчево и Асеновец са критични .....повечето язовири са критично паднали .....но от Жребчево продължава да се изтича вода за ВЕЦ-ове и Турция ....не се намаля тая вода ....а една година я бяха намалили при поройни дъждове тогава станаха масови наводнения по поречието на Тунджа ......наопаки се прави всичко и то с цел !
26
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 години ГЕРБ ще превърне България в турски вилает! Затова борисов нарича ердоган аго, което означава господар на турски.