Лекар: Много хора не се тестват, защото нямат пари

90% от тях са с коронавирус, грип още няма, обясни д-р Чобанова
9 ное 2020 10:08, Петя Славова
59
Лекар: Много хора  не се тестват, защото нямат пари
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Огромна част от хората със симптоми са с коронавирус - около 90%. Това казапред bTV д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област .

Още по темата

Тя разясни, че все още не е имала случаи на грип и коментира предложението на личните лекари да се дават по 1000 лв. допълнително за борбата на първа линия, като го определи като стимул да продължават да се грижат за своите пациенти. Според Чобанова много хора със симптоми, които нямат средства за PCR и са вкъщи, не са включени в статистиката.

"Те обаче най- вероятно са болни от COVID-19", каза медикът.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя добави, че не е вярно, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест. Дори лекари нямат достъп понякога до безплатно тестване.

"Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно. Може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората, включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове", каза д-р Чобанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
3
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Защо да им трябват пари ... при такава уж сериозна пандемия защо не ги тествате безплатно а ???
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1989 подрипвахте и ревяхте като мага-рета по площадите за банани и тоалетна хартия, а не да остане безплатното здравеопазване, което го имаше до 1989 година. Сега какво искате? Два банана ли?
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатно ви се приискало, как пък не. Сега е капитализъм и всичко се прави за пари. Безплатно беше при социализма.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето хора нямат финансовата възможност да платят за абсурдната сума от около 120 лв за PCR тест, те разпространяват вируса без да осъзнават, че са вирусоносители, мислейки че кашлицата им е от обикновен грип. Ако този тест безплатен всеки би си го направил и да се ограничи заразата. За съжаление в милата ни родина, по-важно е да се печели от джоба на народа. И така системата ни убива бавно, но славно, защото живеем в абсурдистан!
52
4
 
2
 
! Отговори
трололо преди 3 години
аз пък не се тествам, защото не искам
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма министър който да не е излъгал, всичките са за затвора.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само пари, смисъл няма, смисъл...
49
5
 
7
 
! Отговори
До Нашенецът 44, преди 3 години
"Пари за здраве не му се дават..."Какво здраве, бе будала?! Как тестът те прави здрав? Поне да имаше лечение за този вирус, а то като няма - само будалата ще се бръкне в джоб да си го плати!Е, те лабораториите от будали печелят, и вас трябва да ви има, че да ги храните.
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не се тестват, защото няма смисъл!България - най-бедното население в Европа с най-скъпите тестове, платими от джоб. И що? Да не бинякой да предлага лечение за ковид после? Няма ни една причина да си дам парите за тестове. Като се разболяхме ни писаха ОВИ и се лекувахме на общо основание две седмици.Имам пари, не е в това работата, но няма да ги давам за тест, който струва не повече от 20 евро в белите държави. И го плащат същите тези държави.Ай, сиктир!
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тестовете са загуба на време нерви и пари.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТатулКак РЗИ може да контролира няколко десетки хиляди заразени?Очакваш да назначат полицай, който да стои неотлъчно до жена ти ли?
45
3
 
4
 
! Отговори
Преди дни преди 3 години
Хванаха едни да продават отрицателни резултати от ПСР на летището в Брюксел. Време е да отворя еда будка за тестване.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз имам симптоми на COVID, а ме изкараха отрицателна"Ами по-евтино е за лабораторията да харчи за теста и да каже, че е отрицателен.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми не знам. Аз имам симптоми на COVID, а ме изкараха отрицателна. Сега пък нямало грипове. На кого и на какво да вярва човек вече?
42
9
 
9
 
! Отговори
Нашенецът преди 3 години
Пари за здраве не му се дават!Виж за цигарки 200лв на месец може,пиенето отделно,.20 лв на челото на певачката в кръчмата също!Ама за доктор не може!Пример-известен треньор,къса коленни връзки и майка му казва-нямаме пари за операция,защото ще копуваме една колица!
41
3
 
2
 
! Отговори
456 преди 3 години
До 123Колко пък де е дълга зимата, около три месеца е?!
40
3
 
8
 
! Отговори
доктор преди 3 години
сега се правят паринека има пандемия и паника
39
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, ноември месец нямало сезонен грип. Няма щото всичко се приписва на короната, а тестовете (още март-април го казаха) , че дават положителен резултат при един куп вирусни заболявания освен короната. Важното е паника да има и мъртъвците да се броят. Не че са повече от други години просто сега се обявяват един по един, че даже се чудя как не го направиха и поименно.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 36Това,че тук така ти го представят капитализма и те лъжат не означава,че това е капитализъм в България.Все още си управляват тези дето управляваха и преди 1990 година.Социализма не си е тръгвал,само се обърна и от държавен стана частен примесен с феодализъм и крепостничество чрез банките и фирмите за бързи кредити.Това в България не е капитализъм.Нито има капитали нито капиталисти тук.А щом и онези дето опитаха да инвестират бягат смятай!!!!
37
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ami te i ne iadat...stot bez pari ne davat v magazina...s 2x 650 leva semeen dohod, 4 deca i svoboden naem kakvo i kade da go iadat?! na magazinera decata kakvo ste iadat, ako prodava bez pari?na doktora i na shofiora na lineika decata kakvo ste iadat ako lekuvat i voziat bez pari? virusi li?! ili zlatni pokrivi i zlatni krastove ot vulgarskite pravoslavni hramove li?