Нужна ли е промяна на ваксинационния план у нас?

Аркади Шарков, здравен икономист, пред Bloomberg TV Bulgaria
5 фев 2021 18:09, Анисия Иванова
15
Нужна ли е промяна на ваксинационния план у нас?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ваксинационният план на България трябва да бъде прекроен по отношение на свободата на ваксиниране - на тези, които искат, трябва да им бъде предоставена възможност да се ваксинират веднага. Трябва да се помисли и за начин, по който ваксините да бъдат пуснати на свободния пазар. Това заяви Аркади Шарков, здравен икономист, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Шарков коментира причините, поради които България изостава с броя на ваксинирани жители на европейско ниво. Според него задължителният елемент при ваксинациите би стреснал населението, но трябва да има стимули.

“Можеше да се предоставят повече средства на различни медицински представителства, на различни пациентски организации, за да се обяснява на пациентите и те да бъдат мотивирани”, посочи Шарков пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Хората биха имали по-голямо доверие на ваксините, ако водещите политически представители си ги поставят", смята той.

По отношение на Европейския съюз здравният икономист отбеляза, че има изследвания от края на миналата година на Der Spiegel и Financial Times, според които Европейската агенция по лекарствата, под натиска на Европейската комисия, нарочно е забавила одобрението на ваксините на Pfizer/BioNTehch и Moderna с цел да облагодетелства европейските производители, включително Sanofi и AstraZeneca, които се забавиха с процеса.

"Виждаме предимствено третиране, чисто търговско, но когато става въпрос за управление на криза, това трябва да е изключено”. Според Шарков неумелото справяне с пандемията ще засили антиевропейските настроения.

"От това как се ръководи кризата зависи каква ще е чисто политическата картина в следващите 2-3 години".

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
ДА НУЖНО Е преди 3 години
КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ И ПО-БЪРЗО ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ ХОРАТА, ЗА ДА СЕ ПРЕБОЛЕДУВА ТОЗИ ГРИП. Като не е нужно скъпи ваксини и тестове всичко да става като в природата по естествен начин.
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинационния план на нашия смел водач генерал Борисов е най добрия и народа е доволен и се инжектира с удоволствие. На предстоящите избори ще гласуваме за ГЕРБ!!!долу бсп, дсб, слави и другите предатели!
9
1
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Ваксинационен план, хахахаха хахаха!Хубаво сте планирали 280 здравни пункта за поставяне на ваксини, но не знам откъде ще вземете хора, за да ги ваксинирате?Може да внесете гастарбайтери от чужбина, за да си изпълните ваксинационния план, защото желаещи българи няма.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хората биха имали по-голямо доверие на ваксините, ако водещите политически представители си ги поставят"Тоя майпоследно е бил буден през 1935 г.?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше точно таков заглавие в ВВС преди няколко седмици.У нас инструкциите явно идват със закъснение.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не пласират закупеното, няма да мирясат.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са ваксини, шарков. Чисто ГМО. Не, мерси.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не промяна, а отмяна.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ваксините" нямат почва у нас.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама то план ли е имало намерете хора пък планувайте....
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
X-D На свободния пазар... Да продадете каквото може, преди да се окаже, че са пълен мяу заради новата мутация... За която също има да продавате ехее... Ама сега нещата са като моден магазин преди смяна на колекцията... Почват едни промоции...