Промени в климата и у нас - валежите по-кратки, но по-силни

Ако всеки през зимата живее на 1% по-хладно, парникови газове - с 20% по-малко
18
Промени в климата и у нас - валежите по-кратки, но по-силни
Снимка: Pixabay

Гълфстрийм и други океански течения се забавят фатално, сочи изследване, публикувано в научното списание „Nature Climate Change“. Учени се опасяват, че това може да доведе до фатални последици за някои европейски страни.

Това течение е най-важният фактор за определяне на климата на цяла Европа, включително и на България, подчерта пред Радио София Симеон Матев, главен асистент по климатология в СУ „Св. Климент Охридски“.
То тръгва от Карибите, преминава покрай Северна Америка и стига до другия край на Атлантическия океан до Европа и потъва в дълбините на Северния ледовит океан.

Още по темата

Матев обясни, че забавянето с около 15% на Гълфстрийм се дължи на глобалното затопляне. То причинява топене на ледовете на Гренландия и това води до промяна на температурата и структурата на водата.

Ако това продължи, температурите в Северното полукълбо ще се понижат с 3-4 градуса, зимата ще стане по-сурова, валежите ще намалеят.

По думите на Симеон Матев новият доклад на ООН за промените в климата потвърждават някои тези, за които се дискутира отдавна: повишение на температурата с 1,1 градус през последните 120 години, както и някои екстремни метеорологични и климатични събития. Сред необратимите последствия е топенето на ледените шапки и покачването на морското ниво.

България също усеща промяната, отбеляза още климатологът. Метеорологичните събития и у нас станаха по-интензивни и по-мощни, валежите – дори и по-кратки, са по-обилни. Всичко това се отразява както на живота в градовете, така и на земеделието, отбеляза д-р Матев.

„Най-силното твърдение в доклада е, че човекът на 95% има свой отпечатък върху промените на климата. Но никой не може да каже приносът на човешката дейност за повишаване на температурата. Затова и мерките, които се набелязват за изпълнение, не е ясно как ще сработят и какви резултати ще се получат. Просто трябва да обичаме планетата си, за да я спасим“, каза още климатологът.

Ако например всеки през зимата живее на 0,5-1% по-хладно, отделяните парникови газове ще са с 20% по-малко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: зимаклиматвалежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
t666 преди 2 години
Природата се стреми да балансира - забавя се Гълфстрийм, застудява се, спира топенето на ледниците. После обратен процес и така -в продължение на хиляди години. А хората си мислят, че са много велики..... Смех!
14
0
 
11
 
! Отговори
Яко ще мрем преди 2 години
Ако си ударим по един-два файзера - ще се оправят ли нещата?
13
0
 
13
 
! Отговори
Лоша Работа преди 2 години
Какво стана с дългите летни бури с гръмотевици и градушки по 3 дена, в които трябваше да се крием по къщите и принудително да се сближаваме с най-близките си роднини... СЪСИПАХТЕ Я ТАЯ ПРИРОДА ВЕ ЕЙ!
12
3
 
10
 
! Отговори
BY преди 2 години
До 13. Подобни бяха и летата на 2000, 2007 и 2012 г. Лошото е, че зачестяват, а валежите освен че стават по-кратки, имат и петнист характер и едни и същи райони всеки път са с късата клечка и изобщо не вали с месеци. Тази година горещите вълни са се слели в една безкрайна и те започнаха при вече настъпила суша през юни при най-дългия ден, затова и вода няма да има скоро! Това е и една от причините за пожарите...
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АЗ СЪМ НА 72 ГОДИНИ - Аз пък не помня лято, когато до средата на м. юли да вали всеки ден и да е хладно.
10
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
"То причинява топене на ледовете на Гренландия и това води до промяна на температурата и структурата на водата. Ако това продължи, температурите в Северното полукълбо ще се понижат с 3-4 градуса, зимата ще стане по-сурова, валежите ще намалеят."Значи хем топло пък всъщност студено
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
грета е виновна ,че не предупреди човечеството
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи спирате да ядете БОБ. Той е проводник на газове. Представете си 7 милиарда народ да пръцне по веднъж. Не парников ефект ами направо пожар ще стане. Спирате си парното и печките за отопление. Спирате автомобилите. Тръгвате пеша като в средновековието. Ефекта щее видим само след месец. Парниковият ефект щее изчезнал и ще настъпи ледниковата епоха.
7
0
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
Гълфстрийм е далече. Ние си имаме Голфстрийм! :D
6
0
 
6
 
! Отговори
Deepstate member преди 2 години
Be ready for climate emergency and lockdowns in about 4-5 years.
5
0
 
24
 
! Отговори
Много жалки преди 2 години
Климатични промени винаги е имало. Тези не могат да се справят с едни мигранти, ама щели да спасяват планетата.
4
1
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Нищо опасно тук, пpocто една яка эима тук, като доброто старо време. А eднoклeтъчнитe кoпeлдaци които бяха эакъсали преди две эими по магистралата, и премиера ги телеше с руската джипка, да внимават тая эима!! Щото славчу, нема си чупи хамаро эа некви глyпeндepи, дори и гласували эа него.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да спасим планетата" е равно на тежки ограничения, лишения и данъци за обикновените хора. И естествено повече печалби за корпорациите. НЕ, БЛАГОДАРЯ
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паника народе ... Лелелеле
1
0
 
15
 
! Отговори
Не климата преди 2 години
А HAARP технологиите !