Министърът на туризма: Няма отлив на кадри

По думите му ключови за сектора остават 9% ДДС и таван на разходите
25 сеп 2022 11:51, Петя Славова
22
Министърът на туризма: Няма отлив на кадри
Снимка: БГНЕС

По данни на НСИ заплатите в туризма са най-ниски. На местата, където туризмът е целогодишен, тези възнаграждения стигат. Където обаче сезонът е кратък, трябва да се увеличат заплатите или да се внесат недостигащите работници. Това коментира министърът на туризма Илин Димитров пред Нова тв. Той посочи, че на местата с целогодишен туризъм няма отлив на кадри.

Относно цената през зимния сезон министърът посочи, че предизвикателствата пред хотелите са свързани с разходите. "Цялата стойност на туристическия продукт е свързана с много елементи - ток, заплати, газ, пелети, логистика, стойност на храна и напитки. Всичко това се вдига. Със сигурност ще има покачване, което ще е разумно. Записванията за зимния сезон вървят добре. Едно шоково поскъпване обаче би спряло тази тенденция", добави Димитров.

Ключово според министъра е да продължат компенсациите за тока за хотелиерите и мерките около ДДС. „За това ще трябва да се бори следващото правителство. Важно е 9% ДДС за ресторантьорите, ако го направим 20%, голяма част от тях ще фалират. Ключово важно е да се сложи и таван на енергоносителите. За да могат хотелиерите да изчислят колко им струва продуктът, за да го продадат. Сега стреляме в тъмното. Трябва 9% ДДС, ясни рамки и таван на разходите”, е мнението му.

Той поясни, че най-голям отлив през лятото има при немските туристи. Летният сезон обаче бил малко по-добър от очакваното. "Хотелиерите имат печалба, те бяха гъвкави", добави министърът на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Петьо преди 1 година
Нямало отлив на кадри в целогодишните обекти - АЛООО министърчето , в коя държава живееш , че явно въобще не си наясно със ситуацията .
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А цените по магазините и магазинчетата в спа курортите са почти недостъпни за болни хора.Ако НОИ и Здрав.Мин.орежат "програмите"и те" залязва"след година-две.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв летен туризъм при положение,че лятото е 2.5 месеца. Разходите за поддръжка и за подготовка за следващия сезон надхвърлят значително приходите от 2-та месеца .Зимния е още по - зле защото трябва и скъпо отопление и Ел.енергия за вековете, а пък цената не може да се увеличи, макар и опити да има.Единствено спа са по-добре, но пък водата не навсякъде е полезна,а за процедурите трябва квалифициран персонал с висока заплата.Ограниченията за собствениците на квартири са бич за тях
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Голям ТурМного вече работят поне аз срещнах няколко на морето!
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 Готвачите не са ниско платени. И извън сезона и във вътрешността на страната има голямо търсене за тях и получават добри за България пари.Ако не уменията или квалификацията, кой е критерият дали един труд ще е ниско или високо платен според теб?
9
1
 
4
 
! Отговори
ГолямТур преди 1 година
Ако накарате украинките да работят за тези мизерии, които наричате заплати, ви признавам.
8
1
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Това че е нискоквалифициран труд не означава че трябва да е ниско платен . А и нищо не казваш в разсъжденията си относно готвачите , мениджърите управители в сектор храни и напитки ?? И там ли е нискоквалифициран труда ? Имаш ли си понятие колко труд опит стаж образование и практика се иска да ги работиш тези неща ?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква квалификация се изисква да сервираш шкембе чорба / на пияни българи/ или шотове / на пияни англичани / ?Каква квалификация се изисква да сменяш напоени с пи....ня или с....ерма чаршафи ? 8 го каза много добре по-долу. По целия свят това е ниско квалифициран и съответно ниско платен труд.
6
1
 
1
 
! Отговори
такса СПОКОЙСТВИЕ преди 1 година
Нещо да коментирате колеги?!
5
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Министърчето още не е разбрало,че сме в ЕС и внос на персонал е невъзможен.Трябва да се вдигат заплатите.
4
3
 
10
 
! Отговори
? преди 1 година
Какви кадри? В туризма няма кадри, има работници. Това е работа за неквалифицирани или ученици през лятото.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв туризъм, хората няма какво да ядат.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В коя, държава си министър ?
1
8
 
1
 
! Отговори
МВР ФРАНКЕНЩАЙН преди 1 година
МВР набира жертви за ЕЛЕКТРОННИ ИЗТЕЗАНИЯ - за връзка терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник!