60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села

100 000 души са оставили града в последните години
Обновена: 16 фев 2023 14:53 | 16 фев 2023 14:52, Анисия Иванова
151
60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села
Снимка: БГНЕС

Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем с престъпността. Въпреки това, по данни на платформата „Живот на село“, над 100 000 души са се преместили на село в последните години след пандемията. А проучване показва, че 60% от българите в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две, съобщи основателят а платформата Ивайло Вътовски.

Според него селата се нуждаят от бюджетна автономност, за да решават своите проблеми.

Около 45 000 сделки за имоти на село са сключени в последните години след пандемията. Така около 100 000 активни жители са се преместили на село, но в повечето случаи срещат сериозни проблеми там, казва Ивайло Вътовски пред БНР.

"Доста неуредици като започнем от инфраструктурна гледна точка, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От разговорите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и включително престъпността, която присъства в цялата страна", добави той.

Липсата на бюджет и автономност е една от причините, които възпрепятстват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за преодоляването на безработицата на село, като събират и популяризират оферти за работа.

"Ще се опитаме в тая насока да развием това и да насърчим все повече компании да привлекат повече хора, да са склонни да дават по-гъвкави работни времена, било то и в града, за да могат хората от селата да пътуват. Другото е - да може хората от самите села да имат някакъв обмен на стоки и услуги, тъй като в много от българските села все повече от хората, които се връщат там, започват да правят някакво местно производство, малък бизнес", каза още гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя Вътовски ли Мъдовски ли е, тия данни от къде си ги изсмуква, 100 000 се били върнали на село, смях. 45 000 сделки на селски имоти, то толкова къщи няма те за сделки ми говорят. Просто някаква част от хората от големите градове си купиха по някоя вила да си ходят от уикенда да си садят домати, да си припомнят произхода.
124
6
 
3
 
! Отговори
A1 преди 1 година
90% от българите в Германия са на социала.Бачкат на черно и взимат *** на ръка.Със събраното някои от тях правят ремонти или купуват имоти в България.Рано или късно доста хора ще се върнат.
123
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Болни ***. Даже на почивка не ми се идва в БГ. Да живее Палма де Майорка.Той и Боко искаше да ги връща 100%, ама нещо запецна.
122
7
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Държавата е давала хиляди на година за един ученик. Той напускайки България, реално е откраднал тия пари и мижавите банкови преводи не могат да компенсират загубата на тая работна ръка или тоя ум. Не се заблуждавайте, че работещите на Запад помагат на България. Не, те са и навредили още със заминаването си, обричайки нашата икономика на регрес.
121
0
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Вредата от напускането на квалифицирани млади и не толкова млади българи от България, е по-голяма от ползата, която имаме от внесените пари в държавата ни. Замислете се, че само за 20-30 години, вече нямаме българско работещо предприятие, което да се развива, а не да крета на доизживяване. Няма кадри за научни разработки във фирмите, а и собствениците на тия фирми нямат друго желание, освен да експлоатират ниско квалифицирана раб. ръка.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 130 "Ще ви разкрия една малка тайна."__ЗДРАВЕЙ БРАДЧЕДЕ,ИЗПЕРКА ЛИ ВЕЧЕ ?!!
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60% ПРОЦЕНТА ОТ ХОРАТА В ЧУЖБИНА ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ . НО КОГАТО СЕ ОБЪРНАТ И ПОГЛЕДНАТ НА ТАМ ВИЖДАТ САМО ТИНЯ .
118
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ви разкрия една малка тайна. На село е фрашкано със селяни. Всички там са роднини, резултат от вековни кръвосмешения. Тотален им6ецил - чук в главата! Зомбикалипсис! Който си е имал работа с тия, знае. Който не, дано не му се налага!
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая къща има довар + решетки в двора ... ясна работата.
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ама иначе са голямата работа . Милиарди евро внасяли на година . . . . ." - Ти кво скаш, ве? На сметката на Външно министерство ли да плащат. Пращат на роднни.
115
1
 
5
 
! Отговори
даскал преди 1 година
Влиза учителя по математика в клас:-Ученици! Резултатите от контролното показват, че над 80 процента от учениците в този клас не са разбрали аритметиката с проценти!Един от учениците:-Ама господине, ние не сме толкова много тука в класа...Та и тоя юнак - автора на статията сигурно е от същия клас... 60 човека или 60 процента, все едно... няма голяма разлика...
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в бг никога нема да се върна кирил петков да ме лъже и да ми вземе парите от данъците да ги дава на укропите за оръжие и джоба си после да реве че не иска да пълни джобовете на путин заради него да страдам без мое съгласие де се разминете в бг без мен на мен мие добре в москва
113
1
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До АнонименПреди 20 години в Испания не беше позволено да се ходи . Масово ходиха хора на по 20-30 години . Плюс 20 - около 50 . Далече са от пенсия . А още повече от изплатен апартамент . Ясно е че послъгваш ама аз ги видях лично българите в Испания .
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе и на пенсионерите не им се връща в България. Хората купиха къщи и апартаменти преди 20 години, вече ги изплатиха и с испанската пенсия от 600-900евро нямат проблем да си живеят тук.
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 104 Пепи Някой виждал ли е документ от българин в чужбина с който показва че внася пари към България ???? Ама иначе са голямата работа . Милиарди евро внасяли на година . . . . . Пепо о о , изглежда, че и за пипане не ставаш!
110
1
 
1
 
! Отговори
Нищо хубаво не е преди 1 година
безплатно! Как живеят, някои хора в панелни жилища. - не знам!? Не ги ли хваща клаустрофобия....!
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моделът на централизация в България е пагубен за малките градове и села. Трябва да си от правилната партия, да си наш човек, да търчиш постоянно до окръжния център да молиш да ти обещаят, че някога, нещо може и да се направи щото пари НЯМА. Но ако отвориш приказка за Евро-проекти веднага ти обявяват процента на комисионната.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се върнат тези които ще взимат пенсии, защото няма по добро решение от географска гледна точка и ще се върнат още тези, които са се провалили! За последните ще е по-скоро прогонване! За тези от градовете ще е малко по трудно за навикване!
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахах това означава че поне 60% от българите в Германия са селяни!
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат, ама нямат желание.