Велчев: Таванът на цените не работи

Отправи призив за правителство
Обновена: 26 мар 2023 00:24 | 25 мар 2023 23:50, Росен Стойчев
76

Думите на Росица Велкова наистина отразяват реалното състояние, но предупреждението, което тя прави за евентуална криза, се отнася за перспектива от четири години напред и то при условие, че бюджетната политика продължи, както досега. Това е ако продължим да имаме поредица от НС и никой не поема отговорност.  Това каза бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Ако не се очертае управляващо мнозинство след предстоящите избори, Велчев не е далеч от това да препоръча на МС да не внася бюджет за тази година.

Още по темата

"Рисковете, които можеха да се появят преди закриването на парламента, ще са налице и сега, т.е. партиите да започнат да се надпреварват в даването на подаръци. Тогава и прогнозите на черните сценарии, описани от финансовия министър, може се окажат не толкова черни, колкото реалността", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър отбеляза, че в пазарна икономика с непазарни мерки не могат да се постигнат резултати и даде за пример Унгария.

"Въведоха таван на много цени, които веднага изчезнаха от пазара. И ние този мач сме го играли през 90-а година, когато се редяхме за кисело мляко в 04:00 ч. сутринта. По-трайните стоки се купуваха с купони. Таван на надценката е мижава мярка, която няма да довед

Категорично няма да има полза от данък "свръхпечалба" и дори подобна мярка е вредна, посочи той.  "Най-досетливите фирми ще могат лесно да избегнат плащането на този данък,  обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
10
 
! Отговори
мечти преди 1 година
С интерес проследих дебата по БТВ и се впечатлих само от дупето на Цънцарова.Много добре оформено накараме да не слушам глупостите на участниците и да си представя как и падат очилцата като я напъна отзад.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето ни крадоха през годините сега акъл дават, ужас.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре ли ти е на запад с 50% данък? Или работиш като общ работник и чакаш да те хрантутят? Щом се чиниш да си по-добър от хората в БГ, занчи трябва да си в top bracket-а, какво ще кажеш? Или ще се хвалиш, че си отишъл като общ роб... исках да кажа раб, така де работник в страна в която не те уважават. Успя ли за тези 20 години да купиш имот или пълниш нечии джоб всеки месец?Ако си успял наистина евала де. Просто е тъпо да се говори общо все едно те чакат там с отворени обятия.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що се " срамувате" да пишете на кирилица ?-:(( Какви българи сте??!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя го гледах като " финансов министър"! Голяма далавера удариха с дълга и облигациите! Както и да е! А нещо за Краха на Американските банки? Що мълчите бре? Следят ли ви нещо какво " пишете" в пресата в БГ Американците? Леле леле....На 111 бяхме. Вече дъното ми " копаем"??!
12
3
 
2
 
! Отговори
Сол преди 1 година
До 28: Виж по надолу, казах им го в прав текст.Монополи/картели. Няма как да е по-очеизвадно. Кварталните магазини са по-евтини от Била/Лидл/Кауфланд/Фантастико. Едно време беше обратното.Примерно: Кола в Фантастико 1.89. В квартала е 2.30-2.50. Вода в била 65 ст за 1.5 л, в кварталния 90 ст.Сега в Била водата е 1.2 лв, в квартала е 1 лв.
11
3
 
3
 
! Отговори
Ок, господине преди 1 година
Тавани мавани закони макони нищо не работи бе ко туй нещо какъв е тоз карък начи тц тц дай да си кажем направо че има "усещане" за картели и "усещане" за вдигане на цените иначе ние сме стабилки
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя беше съпартиец на Тиквата в НДСВ. Слугуваха заедно на Крадлив дедо.
9
3
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 година
Защо пак ни показвате човек свързан с БКП/ДС отново и отново?!
8
0
 
12
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Чакат тарифа протести и чак тогава ще протестират. В България се правят само платени протести. Стадото сега спи спокойно, а сутринта отива да пасе във веригите червени етикети.
7
3
 
12
 
! Отговори
Аабе Милене преди 1 година
И децата вече разбраха, само ти все още не - таван на цените НЕ ТРЯБВА да има, а таван на комисионните и надценките, това са две различни неща !
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тук във Франция защо работи, само в България нищо не работи за да крадат парите на хората с изкуствено надутите цени които вече надминаха западноевропейските. Преди 2 седмици бях в Англия, 15 яйца струват 1,79 паунда или 3,93 лева. Едно яйце струва там 26 стотинки, а в България 10 яйца вървят 6-7 лева, а едно яйце 60-70 стотинки. Не знам, защо не протестирате, за това ограбване което правят.
5
3
 
10
 
! Отговори
Едноок сред слепи преди 1 година
Защо вместо таван не помислите защо няма конкуренция между веригите? И защо цените в София са доста по-високи? Например Горна Баня 1.5 л струва около 1.2 лв в Била, Фантастико, Кауфланд и Лидл. В кварталните магазинчета е 1 лв, че и надолу. Как става това? Просто - картел/монопол.Пазарът регулира цените само когато има контрол върху монопола. Смажете монопола, и тогава пазарът ще намали цените до реалните!Спекулата не се спира с тавани! Но са популистки и така отвличате вниманието на хората.
4
5
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Вярно е че сме Мафиотска Държава .Милен Велчев беше от първите мутри на Църна Маца - обираха турски гастърбайтери , убийства и побоища . Вместо да лежи доживот в Затвор , прави се на Министър .
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля ви се този човек е агент на чужди в България е известен с царя и 800 дни оправяне !
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А яхтата как е Велчев?
1
0
 
17
 
! Отговори
истина е преди 1 година
И този беша за затвора до живот, но си купи 10-15хотела на морето, и никой не го барва за нищо.