Експерт: Затварянето на ТЕЦ-овете е катастрофа за България

На българската енергетика се крепи цяла Югоизточна Европа
31 мар 2023 22:01, Анисия Иванова
37
Експерт: Затварянето на ТЕЦ-овете е катастрофа за България
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Европейската комисия е като танкер. Като навиеш кормилото на ляво, завива и след около месец сменя курса. Планът за възстановяване и устойчивост имаше някакъв хоризонт. Ние вече усвоихме някакви средства. Само за миналата година българската държавна енергетика е спечелила 4 млрд. евро благодарение на работата на въглищните централи", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това са колосални пари и ако затворим въглищните централи, ще загубим.

"По-добре е да си работят. Колосална глупост беше предишното редовно правителство да допусне в Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат записани такива критерии. Те ги измислиха и вкараха, и доведоха до тази ситуации. Категорично трябва да заявим, че ако затворим част от ТЕЦ-овете си изпадаме в енергийна криза, която няма решение. Не само ние, а целият регион - Югоизточна Европа", посочи Куюмджиев.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт отбеляза, че върху българската енергетика се крепи цяла Югоизточна Европа - Италия, Албания, Черна гора, Македония, Северна Гърция, Сърбия и Турция.

"Ако нашите ТЕЦ-ове спрат, всичко това угасва. Ако се инвестират няколко допълнителни милиарда в създаване на нови връзки, например между Унгария и Австрия, между Сърбия и Хърватия, но това е въпрос на много пари - не виждам как ще стане", каза още гостът.

По думите му стратегически може да се реши проблемът. "Ако бяха запазени предишните срокове за затваряне на ТЕЦ-овете - 2038 г., можехме да се впишем в затварянето и да съвпадне с пускането на новите блокове и да ги заместят. В България около 50% от електроенергията се произвежда от въглищни централи", категоричен е Куюмджиев.

Той обобщи два въпроса, чиито отговори все още няма. "EDF или "Фраматум" ще използва ли вече доставеното оборудване? Опасявам се, че не могат да го използват, защото не го познават. Идва вторият въпрос - какво ще правим с оборудването?", попита експертът и допълни, че подкрепя решението, че трябва да бъдат строени четири блока.

"Най-малкото, което трябва да се направи, е търг. Съществуващото оборудване на "Белене" трябва да бъде внедрено в новата централа", смята Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
ценител преди 6 месеца
Нека като правят ЕНЕРГИЙНАТА СТРАТЕГИЯ на БЪЛГАРИЯ синдикатите да не извикат само енергетиците от ТЕЦ овете които да гарантират работата им до 2050г. а да извикат и представители на ЯДРЕНАТА енергетика да учстват. Защото всички държави в ЕС с изключение на ГЕРМАНИЯ увеличават дялът на ядрената енергетика основно като базова мощност: - при греенето на водата в ядрената енергетика не е необходим кислород!
30
1
 
0
 
! Отговори
Д-р Дулитъл преди 6 месеца
До Анонимен 2, Не намесвай медицински въпроси от които изобщо не разбираш. Работата на ТЕЦовете няма нищо общо със заболяванията. Пушите като комини, друсате с дрога, анаболи и прочие *** и на 25 години сте закоравели хипертоници, никой не ви е виновен, най-малко топлоцентралите.
29
1
 
0
 
! Отговори
Бай хой преди 6 месеца
До Ддд, абе ей ах мак, какво здравословно състояние бе! Цял регон се затрива и остава без работа! Здравословното ти състояние е за психиатрията!
28
1
 
0
 
! Отговори
Бай хой преди 6 месеца
До Инж+ 26 Много бързо в 21 век ще останеш без електричество и ще се върнеш към газената лампа на 19 век, тъ па ко! Въглищата не тровят никого. Но ЕС идеологията на зелената мафия трови тъ па та част от БГ-стадото! Цялата тая зелена простоитя е шизофрения. България изобщо не трябва да се съобразява с *** шизофреници и да не им плаща никакви емисии!
27
0
 
1
 
! Отговори
ценител преди 6 месеца
ТЕЦ овете да продават елецтроенергията си в чужбина и да печелят. Да вкарват пари в бюджета а не АЕЦ Козлодуй да си раздават печалбата на ТЕЦ овете защото става въпрос за години наред.
26
2
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Добре де, докога ще се тровим с тия въглища??? Има толкова много технологии - в 21-ви век сме!!!???
25
1
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Няма комунизъм ,има олигархичен -корпоративен капитализъм.
24
1
 
3
 
! Отговори
Z преди 1 година
Европа и САЩ искат да сме енергийно зависими. През комунизма продавахме ток на 5 държави сега го купуваме. Оня *** дето е коментирал за здравето и за затварянето на аец и тнт. Е просто заблуден и си мисли, че има мнение.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е чадо... Турция ще ни зарежда скоро
22
0
 
3
 
! Отговори
До ддд преди 1 година
*** глава затрива
21
8
 
2
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Аман от недолновидни експерти гледащи само за днес и сега. Здравословното състояние на поколение българи в бъдещето не трябва да се продават заради моментни икономически състояние. Натоварването на здравната система в следствие на заболяванията ,който причиняват тези централи ,смъртността и т.н демографски проблеми следващи горепосочените са по-голям проблем
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той е прав.Като гледам коментарите някакви от укро пропагандата болни пак халюцинират комунисти.Лекувайте се бре,хора!Няма комунизъм в България от 1989-та година.Или ако сте чужденци вземете прочетете за България преди да комвнтирате тука.От вън искат да ни скапят енергетиката.От износител искат да ни направят вносител ама сметките кой ще ги плаща?Pомитe ще ни пеят "Научи ме ,тате ,жица да крада..."
19
5
 
4
 
! Отговори
Друг експерт преди 1 година
Пелтекът Явор Куюмджиев - червен комунист и некадърник- дава оценка за нещо , от което нищо не разбира ! Ами, типично за комунист !
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а защо комунистически функционер трябва да е експерт в енергетиката?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На година в БГ се харчат около 30 милиарда лева за лечение заради болести" - Ааа ха ха ха ... Да бее
16
2
 
8
 
! Отговори
ГъЗар преди 1 година
Ако минат на газ няма да има нужда да се затварят. Ааа да, ние газ нямаме. И нямаме право да внасяме за да му е зле на путин.
15
4
 
8
 
! Отговори
Катастрофа преди 1 година
Откога катастрофа за Ковачки е катастрофа и за България?
14
2
 
9
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Абе г-н "експерт", то скоро ще затворим окончателно тая територия, наричана все още държава, ти за ТЕЦ-овете се кахъриш!
13
6
 
8
 
! Отговори
Колосална глупост преди 1 година
е да тровите българския народ. Съд и затвор за всички престъпници от енергийната мафия.
12
6
 
8
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
щом българите гласуват за партии които ще изпълнят заръката на урсула, кой ли им е виновен?