"Да, България-Пловдив" настояват "Альоша" да ходи в музей

В подножието му е скромният монумент на Левски
21 дек 2023 19:40, Нели Христова
224
"Да, България-Пловдив" настояват "Альоша" да ходи в музей
Снимка: БГНЕС

Ръководството на "Да, България-Пловдив" излезе с позиция за паметника "Альоша" в града. Това стана след демонтажа на  монумента на съветската армия в София и разразилата се дискусия съдбата за съдбата на останалите у нас.

Ето какво пише в нея:

"Да, България – Пловдив" изразява категоричната си подкрепа за преместването на пропагандните символи на Червената армия, възхваляващи завладяването ни от СССР и тоталитарен режим, обявен за престъпен преди 23 години.

Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му е скромният монумент на Левски! Това подчертава още повече контраста между двата символа: на чужда военна окупация и българския национален идеал за свобода и независимост.

Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани и изработен по съветски проект и диктовка. Tези монументи не са паметници и „освободителната" роля на Червената армия е манипулативно изкривяване на фактите – няма нито един съветски войник, жертва за "освобождението" на суверенна България.

"Да, България – Пловдив" инициира широк обществен дебат, който през различните идеи да обедини пловдивчани относно трансформацията на пространството, заемано от Альоша, на върха на Пловдив.

А мястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметника много добре си стои там където сие сега.
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма хляб,яжте торти! Хахаха!
138
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 месеца
147 до долу
137
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 месеца
Ха ха ха...Альоша в Пловдив гитти БИТТИ...Следва Варна, чинията на Бузлуджа и пред народното събрание конете и воскътъ .Браво
136
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубаво, но във Варна този огромен монумент на българо-съветската дружба средище на бездомни как щели да го преместят. Местните го наричат Обезглавената птица тъй като приличал от морето на такава. За да го построят изселили 17 фамилии и разрушили къщите им. Останала само тази на Съветското консулство. Може би трябва да свалят бетонните фигури, да поставят една глава на гларус и видоизменят малко двете крила. Постоянно бил заливан я с цветовете на украинското знаме или с цветовете на дъгата.
135
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сега върху тортата живи деца сложете канибали американски
134
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
От 214 коментара останали 143, къде отидоха останалите 71, пропити с народната любов към управляващите.
133
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цветанка Ризова от ефира на телевизията съобщи, че историята трябва да се пренапише. Може да е сигурна, че в момента Русия пренаписва отново историята на Европа и на света. Зараждащият се неофашизъм ще бъде унищожен.
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дребния генерал ,каца че другия ще отмени тая заповед на съда,колко е сигурен,ДБ и ПП че видите Шенген на върба с тая дрога и точно в Финландия ,как се качва 500 кила дрога на кораб без да види никой ,явно капитана и моряци и собственика знаят
131
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фашистите от Да България са комплексарри, лузери и хейтъри.
130
8
 
25
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 4 месеца
Розовите фашисти от филиалът на американските демократи, "Да продадем България", е готов на всичко, за да заработи поредните "тридесет сребърника"!
129
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България чужди войски и бази не е имало по времето на варшавският договор, а сега има американска база, до която българите нямат достъп.
128
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Живеем в страна, в която демократичната общ ост се страхува най-много от референдумите Странно ми изглежда все да са против
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Събаряйте и бургаския истукан на тройката!
126
12
 
10
 
! Отговори
Колев преди 4 месеца
Копейкин Нека да каже защо няма ,паметник на Българската армия в Москва ,след като тя след преврата участва в битките срещу немците ,разгроми елитна дивизия Принц Ойген,в нишката операция при стремския Фронт в Унгария Драва соболч,отмини част червената армия доккато те си почиваха и мародерстваха из България с бутилки в ръка
125
11
 
9
 
! Отговори
РуZZkий мир преди 4 месеца
По добре да му сложат вместо шпагина едно шише водка в ръката символ на загиналите геройски след препиване с спирт съветски солдати в спиртоварна в Бургас 42 души единствените красноармейски жертви в България,
124
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен86Аз пък съм с две ръце за паметника на Американските летци. Имам само едно възражение - твърде малък, твърде незабележим, освен ако си на два метра от него. Половината Европа беше наистина освободена. И свободата на Западна Европа дойде на крилете на Американските бомбардировачи. Защото те сринаха индустриалната мощ на Германия, а Британските сринаха градовете им. Америка изхрани Съветската Армия и даде оръжия, без които самият Сталин признава, не биха могли да победят.
123
20
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 месеца
До (-_-)Роналд Рейган има огромни заслуги за това, цяла Източна Европа да получи свобода. Има сериозна роля за колапса на СССР и последвалото освобождение на половин Европа от Руския ботуш. Затова, и два паметника да му направят, заслужил ги е. Благодарение на Г-н Горбачов, а също и на Рейган, ние днес сме свободни хора. Човек трябва да е благодарен и да помни тези, които са свършили добри дела.
122
6
 
26
 
! Отговори
Види се как тия преди 4 месеца
Гноми ще подобряват живота на хората. Като харчат парите им да рушат паметници и да ядат торти пак за тяхна сметка. Онази с пастите определено не свърши добре във Франция. И вие натам сте тръгнали.
121
5
 
21
 
! Отговори
Боб преди 4 месеца
Няма за какво да се чудите защо е имало Белене и народен съд - то за такива *** където мислят само колко пари да си откраднат .Вместо да мислите простотий вземете се за мислите колко хора останаха без ток , вода и нямаше как да се стигне до тях със дни за два пръста сняг. Р.Р. В Белене никой не е вкарван за вицове .