Рисунки във въздуха, или новият сезон в Сфумато

С много планове и турне, Сфумато ни посреща в новото фоайе
4 сеп 2008 16:00,
2
Рисунки във въздуха, или новият сезон в Сфумато
„Колекцията“ Снимка: Сфумато

Вече ви разказахме за предстоящото в новия сезон на Сатирата. В този дух ще ви представим какво да очакваме от всички театри.

Междувременно обаче, и нас ни изненадаха в гръб и се оказа, че първата премиера за сезона ще бъде в Сфумато – на постановката на Антон Угринов „Колекцията“.

Тя ще се състои утре – 5 септември и е в рамките на програмата „Съвместни проекти“.

Колекцията“ събира наистина прекрасни „експонати“ в екипа си – съвсем младите, но вече доста добри Александър Кадиев, Борислав Веженов, Юлиян Рачков и Илиана Коджабашева, както и сценографа Александър Смолянов, Милена Пантелеева за костюмите и композитора Асен Аврамов.

Пиесата е на Харолд Пинтър, а видео и подробности за нея, очаквайте съвсем скоро.

Своя 20-ти юбилеен сезон Театралната работилница започна с ново фоайе с графики, които изобразяват рисунки във въздуха – едно от значенията на името на театъра.

Колкото до другите неща през него, този месец няма да ги видим, защото Сфумато предимно ще пътува.

Още през август те отвориха сезона с участията на най-награждавания в България спектакъл от програма Стриндберг „Към Дамаск” - „Мъртвешки танц” в програмата на Международния фестивал „Охридско лято”, Македония и Театралния фестивал на крепостта HWASEONG в град Суон, Южна Корея.

Спектаклите от основната програма са поканени на всички есенни фестивали в България: “Стриндберг в Дамаск” на Иван Добчев е в програмата на “Аполония” на 08 септември, „Мъртвешки танц” – на Театралния фестивал “На брега” в Бургас на 10-ти.

Международният фестивал “Сцена на кръстопът” в Пловдив пък ще представи на 13 септември “Лазар и Иисус” – авторският спектакъл на Иван Добчев, който театралите признаха за най-добър на Аскеер 2008.

С участие на „Мъртвешки танц” в Международния мултимедиен фестивал „Ex Ponto” в Любляна на 17 този месец завършва септемврийският фестивален афиш, но в същото време театърът е отворил своята сцена за два софийски фестивала, във фокуса на вниманието на публиката през септември.

Сфумато е домакин на Международния куклено-театрален фестивал Панаир на куклите и Международния фестивал за съвременен танц Sofia Dance week.

На 18 септември невероятният холандски театър “Дуда Пайва” ще представи “Утринна звезда”, а на 23-ти Сфумато ще участва в танцовия фестивал с 2 пърформанса от програма „Съвместни проекти” на Kinesthetic Project (Станислав Генадиеви Виолета Витанова): Imago” - първият им проект, който им донесе Икар 2007 за дебют и най-новото им произведение Void, за което тепърва ще четете...

Колкото до предстоящото в театъра – Основната програма тази година ще ни занимава с Гогол а работата по нея започва другия месец.

До тогава ще има премиера новият моноспектакъл на актрисата Мимоза Базова с режисьор Иван Добчев “Родилно петно” по Николай Коляда.

Очаква се и новият проект на спечелилия наградата на Малкия сезон Добромир Цветков - “Джуджетата” на Харолд Пинтър.

През октомври се очакват премиерите на още два съвместни проекта на „Сфумато“.

Елена Панайотова, заедно с актрисите Антоанета Петрова, Вероника Петрова и студенти от НБУ, работи върху „Персона/вариации”, вдъхновени от филма на Бергман и музиката на Емилиян Гацов-Елби.

Ани Васева пък подготвя „Свидригайлов и другите” по Достоевски със сфуматовските актьори Христо Петков и Елена Димитрова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Елена, много те е страх от коментари на читателите, щом не си пускаш форума под всяка статия. Не си за журналистка, нещастна работа.