"Ревизор" в атмосферата на социални катаклизми

Пиесата на Гогол през съвременния прочит на Пламен Марков
27 фев 2014 11:58, Петя Славова
1
"Ревизор" в атмосферата на социални катаклизми
Сцена от "Ревизор". Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов"

С две номинации за "Икар - 2014" - за сценографията и костюмите на Мира Каланова и за главна мъжка роля - на Стоян Радев се сдоби спектакъла "Ревизор" от Гогол на Варненския театър. С представлението тази вечер в Сатиричния театър завършва гастролът на трупата в София, съобщава БТА. 

Актьорът, удостоен с "Икар - 2012" за Ричард Трети в едноименната постановка на проф. Пламен Марков по Шекспир, сега поднася следващата си блестяща интерпретация - този път на знаковия Гоголев герой Градоначалника. Участват също Стефан Додуров, Леарт Докле, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова и други. Композитор е Калин Николов.

"Ревизор" е сериозно предизвикателство за всеки театър. Ние правим нашия прочит в атмосфера на социални катаклизми, протести, контрапротести и дефицит на морал, - казва Пламен Марков. - В този противоречив контекст съществува опасност спектакълът да загуби автентичността си и да изглежда прекалено злободневен или дори пропагандаторски. Ето защо нашата задача бе така да анализираме текста, че нито една политическа сила да не се почувства поощрена от нашия спектакъл. Стремим се да отдадем дължимото на яростта, която владее обществото, но и да я иронизираме. Постановката ни е заплашително актуална, но ние търсим в нея баланса на художествеността. В този смисъл нашият "Ревизор" е забавен, без да прилича на естрадните шоупрограми и без да прекрачва границите на добрия вкус и смисления смях. Впрочем един от важните цитати в пиесата гласи: "На кого се смеете - на себе си смеете!" - отбелязва режисьорът.

Още по темата
Той припомня, че едва 27-годишен, Гогол написва "Ревизор" по реален случай с Пушкин, когото при пристигането му в някакво провинциално градче взели за ревизор. Образец на комедиографско майсторство, пиесата започва с пристигането на мнимия и завършва с новината за идването на истинския ревизор. Междувременно пред зрителя се разиграва един изумителен и самодостатъчен паноптикум от раболепие, корупция, низост, подлост, безхаберие и еснафщина, в който мудността, глупостта и злото се оказват не просто неизтребими, а норма на живот. Ако търсите положителен герой в "Ревизор", със сигурност няма да намерите.

Социалният и нравствен упадък, в който битуват типизираните, смешни и жалки, гротескови герои, предизвиква такова потресаващо впечатление, че - независимо от бурните аплодисменти на премиерата в Санкт Петербург през 1836 г., Гогол се вижда принуден да напусне Русия за цели 12 години. Толкова засегнато се почувствало руското общество от разобличителната сила на пиесата. С времето въздействието на "Ревизор", подобно на всеки голям драматургичен текст, не намалява. И това се дължи както на художествените му качества, така и на неговата актуалност. Два века по-късно "Ревизор" продължава да звучи съвременно и да задава своите въпроси за моралa. Прави го през смях, което още повече усилва остротата, убеден е Пламен Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Яна преди 10 години
Хубаво е, когато добрите постановки могат да се видят от повече зрители в страната. Във всички градове има театри и програмите им дават възможности за по-голямо разнообразие. Такава радост е, когато обичани софийски актьори ни посещават. Постановките се превръщат в събитие, за което дълго се говори. Щастливи и благодарни сме, че това ни се случва. Всички театрални трупи в България трябва да се активизират. Турнетата им да обхващат повече градове. Това е полезно, както за тях, така и обществото.