Фламенко, достойно за кралица

Броени дни до срещата с Националния балет на Испания
20 мар 2014 10:15, Петя Славова
0

Снимка: Посолство на Испания

Броени дни остават до спектакъла на Националния балет на Испания. Най-грандиозната танцова формация на Иберия ще излезе за втори път на българска сцена.

На 25 март зала 1 на НДК ще бъде разтърсена от огнените танци на най-добрите фламенко танцьори в света. Те ще играят в един ден две от най-прекрасните си творби – Грито и Севилска сюита. Петдесетте звездни танцьори ще танцуват под акомпанимента на жива музика.

Само преди седмица Националният балет игра тези постановки пред испанската Кралица София, която прие на лична аудиенция артистичния директор на балета Антонио Нахаро. Вече 35 години Националният балет на Испания популяризира фламенкото – танц, който е под закрилата на ЮНЕСКО и обявен за ценност на човечеството. Националният балет на Испания е най-добрият посланик на испанската култура по света.

Заедно с трупата от Мадрид пристига голям ТИР, натоварен със сценично оборудване и костюми. Със специален дървен под ще се покрие цялата сцена на зала 1, за да може звукът от токовете на обувките да се чува в ритъма на фламенкото.

Трупата носи със себе си всичко необходимо за подготовка на пищните костюми за сцената – перални, сушини, гладачници, шевни машини. Десет души от техническия персонал ще се грижи за тоалетите и прическите на танцьорките. След шоуто си в България танцьорите ще отпътуват за Белград, където ще се представят за първи път пред сръбска публика.

Балетът има награда за най-добро чуждестранно шоу в Ню Йоркската Метрополитен опера, в Япония получава Награда на критиката, в Мексико Сити – приз за най-добър спектакъл на Bellas Artes театър. През 2008 г. и 2010 г. Националният балет е получил "Награда театро де Рохас" за най-добро танцово изпълнение, а през август 2010 г. Международният фестивал „Cante dе Las Minas La Unión" му присъжда извънредна награда заради великолепния начин по който съхранява и разпространява фламенко.

С името на Националния балет е свързано творчеството на великите танцьори Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други. С тази трупа Хоакин Кортес е участвал в спектакли на много световни сцени като Метрополитън опера и Кремълския дворец на конгресите. И сага балетът е формация от танцови крале, която поставя емблематични творби.

Пищни костюми, прекрасна музика, страстни танци под звуците на десетки кастенети в ръцете на танцьорите – една приказна история, разказана без думи, живот, изживян чрез великолепни танци. Това очаква зрителите на Националния балет на Испания на 24 март в зала 1 на НДК.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари