Петък 13-ти е: Какво "очерни" този ден?

За тези 24 часа бизнесът в САЩ губи между 800 и 900 милиона долара
13 яну 2023 08:09, Нели Христова
20
Петък 13-ти е: Какво "очерни" този ден?
Снимка: БГНЕС

Страх, много суеверия и постоянна тревожност изпитват някои хора в петък, 13-и. Мнозина се отказват да пътуват, най-вече със самолет, отлагат ангажименти и се стремят на не предприемат нищо на смятаният за фатален ден.

Няколко са хипотезите за "очернянето" на иначе стандартната дата в календара: на тайната вечеря присъстват общо 13 души - Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък.

Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Повече от 80 % от небостъргачите в света нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо

Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци.

Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-ти.

А ако искате да преживеете най-добре деня, направете нещо, което обичате и което ще ви разсее от страховете ви, съветват експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако на петък 13, в тъмна нощ черна котка ти мине пътя, това означава, че животтното отива някъде.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Котараната на снимката е супер!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Котараната на снимката е супер!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво е очернило този ден, знам само, че каквото и да ти говорят масово и особено ако всички вярват в нещо, значи истината е точно в противоположната посока.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
???
10
1
 
3
 
! Отговори
Петък 13? преди 1 година
Какво ли прави форумният ни злобар? Дали се е скрил под юргана и не смее дори носа да си покаже или се опитва да прави магии както го е учила баба му текезесарката?
9
0
 
0
 
! Отговори
Параскевидекатриафоб преди 1 година
Върза ми се езика на възел :)
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам, че денят би бил фатален, само ако черна котка ти пресече път. Тогава спираш, завърташ се 3 пъти обратно на часовниковата стрелка, и чак тогава си продължаваш. Като деца май казвахме и някакви магически думи и заклинания:))
7
5
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Доста повече пример са от нас със сигурност. Там ниската класа си знае мястото, знае защо е дъно- въпрос на избор. Тука всеки бачкер се надува коко умеел и можел и как Марс, Луната и държавата му пречели. Отиде да слугува в ЕС- таван шофьор или берач на малини. А да не говорим, че всеки втори ходи по врачки да му оправят живота. Иначе казано- американците НИКОГА няма да ги стигнем. Дори и чернокожите от гетата.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1,LoL
5
1
 
11
 
! Отговори
Кви са тия работи преди 1 година
"страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци." - и тия били пример за начин на живот!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол." - по-тъпо нещо не бях чувал - римляните изобщо не са имали такова понятие "дявол" - той е продукт на християнската религия
3
0
 
20
 
! Отговори
Черен петък преди 1 година
Ако черна котка ви мине път, трябва да и купите половин кило салам, за да се развали проклятието. Само не стискайте, с кренвирши номерът не минава.
2
0
 
10
 
! Отговори
maca преди 1 година
Любимият ми ден!
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако на петък тринадесети стъпите върху шахта, трябва задължително да се завъртите тринадесет пъти около себе си,на един крак-ляв,гледайки към алфа Кентавър.