Дончев: България трябва да създаде среда за иновации

Финансиране за иновации има, категоричен е вицепремиерът
3 фев 2015 14:57, Елена Кирилова
26
Дончев: България трябва да създаде среда за иновации
Снимка: БТА

„Проблемът с иновациите не се крие в липсата на пари. Финансиране има – публично и частно. Може би ни липсва увереност, самочувствие“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума „Фабрика за иновации“.

По думите му България трябва да стане по-смела в областта на иновациите и да се възползва повече от възможностите за финансиране. Според Дончев икономиката отчаяно се нуждае от промяна и иновациите са това, което може да стимулира тази промяна.

По думите му една от основните нужди на България в областта е свързана със създаването на среда, която да подкрепя иновационния процес, както в обществен, така и в политически, и емоционален план.

„Иновацията е по-скоро процес, а не рядко случващо се откритие“, категоричен е вицепремиерът. Той сравни сегашната ситуация в сферата на иновациите с тази преди две десетилетия, посочвайки, че преди основният проблем се е криел в това кой какво иновационно стъпало е изкачил и как да го последваме.

„Иновациите сега се раждат в екип, което е още по-голямо предизвикателство“, коментира Дончев.

Нужно е място, където „да се предава добрата енергия“, допълни вицепремиерът.

По думите на Красен Хинков, съосновател и директор Бизнес развитие от Innovation Starter Box, предизвикателствата са още по-големи, защото цикълът на технологичните иновации се ускорява.

Същевременно бизнесът осъзнава добре ролята на иновациите и възможностите, които предлагат те. За 51% от компаниите иновациите са конкурентна необходимост, а 71% от иновативните компании имат стратегия в тази посока, коментира Хинков, позовавайки се на ново проучване. Данните от него показват, че 74 на сто от главните изпълнителни директори смятат, че иновациите и оперативната ефективност на компаниите са еднакво важни.

Част от иновациите, които ще променят ежедневието на потребители и ще поставят изцяло нова платформа за правенето на бизнес, са свързани с т.нар. интернет на нещата (Internet of Things), заяви Стели Димитрова, управляващ директор на XAPT Solutions. Интернет на нещата не само ще даде възможност за свързване на всичко, но и ще помогне за развиването на една нова среда за правенето на бизнес и разработването на бизнес решения, посочи тя. 

Повече новини за иновации можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама верно да си политик трябва да интелигентен колкото третокласник. БГ е пълна с иновативни и креативни млади хора. Просто им плащайте по 5 э. на час като на гастайбатери и всичко ще е наред
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво циврите като вдовица за **й ?Човека казва какво трябва да има - а не какво ще се направи.Пак слагате думи в устата на хората. Факт е че везните на историята се накланят в полза на държавите с най-много RnD. Само погледнете броя на нобелови награди по света и стандарта на живот в съответните държави. Ние кво имаме ? Една награда за литература и тя от преселил се евреин само роден в България, дето дори не е живял тук. Всичките ни "велики" българи са извън българия заради коментатори като вас
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ви вярваме.Оставка!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви иновации...кви 5 лева в тая нива, в тоя обран бустан ? В кой свят живеете и как се създава "среда", хората мислят само за прехрана или искате иновациите да са в посока как с 3 лева на ден да си купите къща и кола за 1 година ..хаахаа..
10
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
За да има инвестиции трябва стабилна законова държава, в която просперира средния и дребния бизнес. Ако средния и дребния бизнес не просперират, значи пазарът е доминиран чрез непазарни средства от мутро-олигархията, която корумпира съдебната, законодателната и изпълнителната власт. На такъв пазар никой с мозък и пари не инвестира!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI RAZSIPA GABROVO ,SHTE RAZSIPE I BALGARIA
8
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
"Интернет на нещата" е поредната "вълшебна думичка"-простотия. Как си го представят това приложено на мизения български пазар ?Иновации се правят с наука, наука се прави с качествено образование и много пари, качествено образование се прави с повишаване квалификацията на преподавателите, изобилие от достъпна информация на български, акцентиране върху творческото мислене, практическия опит, работата в екип и перспективи за професионална реализация на учениците.За професионална реализация трябват инвестиции в производства и разработка!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11 А ти кога забрави българската азбука?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gospodine,Donchev i vsichki vie parvenuta ,,donchevisti'',koga zabravihte bogatiqt ni bulgarski ezik i postoqnno pulnite presata,TV,radioto s vsevuzmojni chujdi dumi i izrazi. za da prekriete compleksa si za malotsennost. Nqkoga nqkoi ot nashite dedi sa se turcheeli, gurcheeli a vie.....se evropeecheete.(Na vashata inovatsia bulgarskata duma e,izobretenie-neshtastniko Donchev)
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дончев , дразниш троловете ! Знаят , че трябва да те плюят , а не знаят как. Ще им докараш диабет.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Носителите на иновации минават през Терминал 2.
3
0
 
7
 
! Отговори
Nikoy преди 9 години
....9 милиона население -240 депутати !....6 ,5 милиона население ,обезлюдени села ,затворени училища ,детски градини ! Разнибичкано земеделие .... И пак толкова депутати ?!.....иновации ...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иновации,иновации,па накрая пак насадихме тикви
1
0
 
2
 
! Отговори
u4itel преди 9 години
riba se prevejda balik a koko6ka tavuk