Имат ли място жените в света на технологиите?

Rails Girls Sofia проправя пътя на нежния пол в тази сфера
29 май 2015 10:07, Елена Кирилова
47
Имат ли място жените в света на технологиите?
Снимка: www.pixabay.com

Димитър Димитров е програмист, който се занимава активно с учебните групи за начинаещи на Rails Girls в София. Той е замесен в редица инициативи на "Общество.бг" и е съучредител на фондация "Отворени медии". В момента води курс по програмиране във Факултета по математика и информатика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Съвсем скоро, на 30-и май, ще го видим на сцената на TEDxMladostWomen, където ще разкаже повече за това как жените и момичетата могат да намерят мястото си в IT сферата. Повече за Rails Girls и жените в технологиите научихме от самия него.

Г-н Димитров, какво представлява инициативата Rails Girls?

Rails Girls Sofia е безплатен двудневен уъркшоп за програмиране, насочен към дами с нулев или минимален опит в програмирането и технологиите. Основната цел на събитието е да покаже, че да програмираш е интересно, вълнуващо, забавно и много полезно умение, което не е запазена мъжка територия. В приветлива атмосфера, подходяща за начинаещи, под ръководството на инструктори, участничките създават своето първо малко уеб приложение, атакуват стеротипите и предразсъдъците по темата и трупат увереност.

Организацията е от доброволци и цялото събитие е с некомерсиален характер.

Как се роди тя?

Rails Girls се прави за пръв път във Финландия, в края на 2010 г. и се организира от две дами. Първоначално е замислено като еднократно събитие, но поради огромния интерес към събитието и успеха на формата в момента в стотици градове по света се провеждат такива Rails Girls уъркшопи.

В България първото такова събитие се случва през юни 2013 г. благодарение на инициативата на г-жа Гергана Паси и на доброволния труд на нашия малък екип.

Страхуват ли се жените от новите технологии или стъпват смело в тази сфера?

Не мога да говоря от чуждо име, но не бих казал, че се страхуват. По-скоро съществуват определени предразсъдъци към тези неща, които се насаждат у хората от обкръжението и средата им. Няма причина една жена да не се оправя добре с технологиите. Всеки може да го прави. Въпрос на желание и интерес е. Има, разбира се, и много примери на дами, които не се интересуват от стереотипите и са блестящи програмисти.

Има ли голям интерес към Rails Girls Sofia и колко участници сте имали до момента?

Тъй като на всеки уъркшоп се опитваме да предоставим максимално индивидуално отношение към всеки участник, местата ни са ограничени до около 50-70. Обикновено имаме в пъти повече кандидатури. През четирите събития, които сме успели да организираме от 2013 г. до сега, са минали около 250 участнички. Сумарно кандидатурите за тези събития са около или над 1000.

Колко често организирате Rails Girls?

До момента е имало четири издания на Rails Girls Sofia – първото беше през юни 2013 г., след това през март и октомври 2014 г., както и през март 2015 г. Оформи се тенденция да организираме по две събития на година – едно пролетта и едно есента. Есенното издание обикновено се прави по време на Европейската седмица на програмирането.

Самият уъркшоп постига целите си да разклати стереотипите, но не е достатъчен, за да научи участниците на програмиране. За тази цел през март миналата година започнахме да организираме и ежеседмични срещи, след работно време, за тези от участничките, които проявяват интерес и любопитство да научат повече и евентуално да продължат развитието си в тази сфера. Тези сбирки се оказаха много успешни и продължават и до момента. Около тях се създаде една малка общност, която дава увереност и смелост на хората в нея да преследват интересите си.

На всяка от сбирките обикновено присъстват от няколко до около десетина души, включително и по-опитен инструктор и самите сбирки не са ограничени само до участнички в Rails Girls. Всяка дама с любопитство и интерес е добре дошла.

Какво се изисква от участниците?

Любопитство и желание да пробват нови неща, както и смелост, за да излязат от зоната си на комфорт. Предразсъдъците и скептицизмът пречат много. И аз съм скептичен и с предразсъдъци и ако не знаех това, което знам в момента, вероятно нямаше да имам смелостта да пробвам участие в Rails Girls събитие. Съветът ми към четящите това е да не бъдат като мен, а да пробват нови неща смело.

Какво спира жените да се занимават повече с технологии?

На първо място, смятам, че това са погрешни предразсъдъци и стереотипи, насаждани от ранна детска възраст, за това какво е и какво не е "типично женска" професия. Не мисля, че женският мозък отстъпва с нещо на мъжкия в сферата на науките и технологиите. По-скоро е обратното. В резултат на тези предразсъдъци, човечеството прахосва един огромен потенциал.

В момента в IT сферата съществува дисбаланс. Различни проучвания дават различни данни, но повечето се обединяват около това, че под 30% от програмистите са жени. Този дисбаланс води до утвърждаване на погрешните стереотипи и до създаване на работна среда, която не е приветлива за една жена. Изисква се полагане на усилие една фирма да направи работната атмосфера подходяща и да се отнася с необходимото уважение към личното пространство и нуждите на жените. Не всички компании полагат това усилие и това отблъсква потенциални кадри.

И не на последно място, пречка е и погрешното усещане, че за да станеш програмист, трябва да изоставиш всичко друго в живота си и да му се посветиш изцяло – вярванията си, интересите си, социалния си живот. Това не е нужно. Дори не е задължително човек да си сменя професията, за да се научи да програмира. Програмирането е просто инструмент – нещо, което може да ви помогне да реализирате идеите си по-ефективно и в по-голям мащаб.

На фона на голямото търсене на кадри в IT сферата смятате ли, че е необходимо да има специална политика за насърчаване на жените в технологиите?

Да, смятам, че такава политика е необходима, поради причините, които вече изброих. Някои хора твърдят, че да се организира събитие, което е само за жени, е сексистко и дискриминационно. Проблемът е, че съществуващите предразсъдъци и дисбаланс отблъскват дамите, които се колебаят дали да пробват или не. Затова е необходимо да се положи това допълнително усилие и да се работи за създаване на тази приветлива среда, в която хората да се чувстват по-сигурни и уверени в себе си, че това място е за тях.

Тази година ще участвате на събитието TEDxMladostWomen 2015. Какво да очакваме от Вас?

На TEDxWomenMladost 2015 ще разкажа накратко за общността, която се роди около Rails Girls Sofia и учебните групи, както и какви успехи постигат участниците там. Ще дам конкретни примери с три наши участнички, които, вярвам, ще са силно мотивиращи за слушащите да преследват по-уверено интересите си и да са по-смели в изследването на непознати територии. 

Повече за технологии можете да прочетете в Investor.bg


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
8
 
! Отговори
Azmodan преди 7 години
Имат място - да пишат мейли, да се контят и да пушат цигарки, кафета. Ама за инщо друго не стават. Мениджърът ми почна един ден да я оправдава колежката, която беше напълно безполезна, че за целият си трудов стаж не е видял кадърна жена-инженер. Взел я да работи защото спала с него. Абсолютна некадърница...когато постъпих купиха нов автомобил за отдела и тя ми завидя, че съм карал кола, тя по цял ден в офиса си стояла, нямала какво да прави. Един ден и дадох ключовете и и казах да кара...
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като студент в групата имахме 5 момичета.Повечето имаха по едно висше образование свързано с математика.Докато ние мъжете едва се справяхме с формулите на сложните теории то за тях математиката беше детска игра.Когато започнахме практичните дисциплини колежките изпокапаха.На лабораторни,при курсови проекти те гледаха да се прикрепят към някой от нас.Просто мъжете бяхме по-добри схемотехници и програмисти.Нещата се обърнахаШестиците по практикоприложните дисциплини бяха при мъжете.
36
1
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 7 години
До Анонимен "В една ИТ фирма половината са мъ..." - защо изкривявате темата - говорим за мъже и жени програмисти и ИТ-а!Какво общо имат секретарките, HR-а???Това му викат стъкмистика - говорим за професионалисти - ако е учила ИТ но не може 2 реда код да напише - не се брои. А това че седенето и писането на код по цял ден не е за всеки е друга тема.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 36Ако не е ***, ще е истински QA. А такива има МНОГО МАЛКО в България. Повечето са си тестери.
34
1
 
6
 
! Отговори
Бахура преди 7 години
В ИТ винаги ще има преобладаващо повече мъже - това е абсолютно нормално. Както и ръководните позиции в ИТ ще са пак преобладаващо мъже. Все пак за да си добър шеф трябва да си почнал от кота нула и с труд да си се изкачил, за да можеш да управляваш като хората.Просто тая сфера е по-подходяща за мъжки тип на мислене и поведение. Еми същото като с учителки, мед сестри, журналист и т.н. - но с обратен знак. Просто в някои професии ще преобладава единия пол и това е нормално.
33
0
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
До ЦК на либераститеАко е истински тестер - не може да е *** (предполагам, че това имаш предвид под блондинка).
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за жените, но ми е чудно колко мъже избират тази професия, в която трябва и логика, и мисъл, изобщо доста качества. Повечето мъже, които познавам се насочиха към лесното- журналистика, философия и любимото ми- в УНСС, за да станат "шефчета".
31
0
 
2
 
! Отговори
до До Дали ...(29) преди 7 години
До АнонименТогава значи че нямаш работа в тези фирми - в момента има глад за такива кадри и ако те не те преценяват добре - занчи те не са за теб. Аз лично не бих работил във всяка фирма. На местата с добра огранизация и професионализъм не би трябвало да имаш проблем. А в остналите не бих ти препоръчал да работиш :)
30
1
 
7
 
! Отговори
Т.е. преди 7 години
Като чета за жените (коментарите) по-долу тезата ми е доказана - който го може и иска - за него няма проблем. Няма значение дали е жена или мъж. Пак казвам - тези акции са измислени - дори обиждат жените (поне в моите очи) - т.е. вменява им се, че принципно не се справят с материята - което не е така.Едно уточнение - говорим за жени - не за кифли (принцеси, чалгаджийки, примадони и т.н.)
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Жена - софтуерен инжНапротив, аз дори нямам претенции, че съм програмистка, просто с няколко курса по програмиране си облечких работата в основната ми професия-химията. Нито имам претенции към IT позиции, нито нищо. Винаги е добре да имаш поне основни познания в дадена област, отколкото да ти е тъмна Индия.
28
3
 
4
 
! Отговори
Жена - софтуерен инж преди 7 години
До още една женаЕми ето за това говорех - тъжна картинка. Кодерите си мислят че са програмисти, предевяват претенции и сриват реномето на компетентните в бранша.
27
3
 
4
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 7 години
Жените особено блондинките са добри тестери на програми ! Иначе е много трудно да се прави технология която блондинките не я разгадават !
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дали ...Аз съм напълно съгласна с теб, но повярвай ми, когато ходя на интервюта и говоря с хора, по пОла посрещат, по ума изпращат :)
25
2
 
4
 
! Отговори
още една жена преди 7 години
"Дори не е задължително човек да си сменя професията, за да се научи да програмира. Програмирането е просто инструмент нещо, което може да ви помогне да реализирате идеите си по-ефективно и в по-голям мащаб."Това много ми хареса! И аз стигнах до този извод- знам, че няма да съм топ програмист, но в комбинация с това, че съм инж. химик се получи много добре. Бъдещето е на интердисциплинарните професии ;)
24
2
 
1
 
! Отговори
до До до 17 преди 7 години
До АнонименОк, ясно - ти говориш за технологии на НАСА. ами като си толкова печен направи програма да обработва определен брой заявки в базата, ама да работи гладко.То понеже всички ИТ-а у нас само совали изстрелват. Да, то и споменатия курс е за същото. Само да ти кажа, че дори за програма за 15 000 транзаскии се изискват доста знания, но както и да е. Ясно сте изстреляли совалката и докато стигне луната си решил да покомнтираш :)
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19То е ясно, че има жени, упражняващи въпросните професии. Както има жени програмисти, строители, геодезисти, политици, ръководители и т.н. Въпросът е защо феминистките организации шумят САМО, че нямало толкова жени на ръководни постове, колкото мъже. Ай със здраве ;)
22
1
 
9
 
! Отговори
Дали ... преди 7 години
До Жена - софтуерен инжАко си печен ще се докажеш независимо какво. Ако не ставаш дори и да имаш махало между краката - пак няма да ставаш.Че е пълно е "инженерки" е ясно. Но за това имат вина самите те. Мисълта ми е, че ако жената е професионалист със самочувтсвие - няма да има проблеми. А ако е мъж без самочувствие и умения - пак няма да става.Така, че от тази гледна точка мероприятието е безмислено. За мен е евтин ПР.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 17 Не във гз , а около гз.. Това да се работи бази данни и менюта , бизнес информатика , не е голяма работа и висока технология..
20
5
 
9
 
! Отговори
Жена - софтуерен инж преди 7 години
Има няма 10 години съм в бизнеса, е вярвайте ми за тия години мога да кажа само за 2-3 жени, че стават (не включвам себе си). Повечето жени в IT са пълен леш. Идват, наемат ги на смешшни позиции, седят, траят си и после като видят че ще ги гонят, забременяват и раждат - и така по няколко пъти. Искам да ви кажа, че за наистина компетентните жени в бранша е много трудно да се докажат, заради такива самочвани 'програмистки' под път и над път.
19
2
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
До Анонимен "Да Картинкаджиите и веб дизайнерите може и да са жени" ...Ние не се занимаваме с уеб дизайн и с картинки. Работим с бази данни и с големи приложения които обслужват доста хора - не милиони, но хиляди.Но е ясно, че ти си много в час. Имаме база данни в релно време с 15 - 20 хиляди транзакции на ден и колежките също са участвали в разработката и дизайна (!дизайна на приложението!)