Индия поряза Apple – без техни магазини в страната

Концернът трябва да произвежда 30% от продаваните стоки в страната
26 май 2016 15:00, Бойчо Попов
13
Индия поряза Apple – без техни магазини в страната
снимка: Ройтерс

 В Индия поне засега няма да има магазини на Apple, след като финансовото министерство на страната отказа подаденото от концерна искане и няма да даде нужното специално разрешение. Това е ключово решение за позиционирането на американската марка на един пазар, доминиран от местни доставчици, коментира Ройтерс.

В Индия чуждестранните фирми имат право да изграждат собствена продажбена система, която им принадлежи напълно, само при определени условия. Така например там трябва да се продават само продукти от една-единствена марка и поне 30% от продуктите или компонентите им трябва да са произведени в Индия. Apple не покрива тези критерии, тъй като засега няма производствени бази в страната. Hidden Field

Ето защо компанията искаше да се възползва от едно извънредно правило, въведено от ноември 2015 г. То позволява на компаниите да откриват локални магазини, без да имат местни доставчици, ако ще продават особено технологично усъвършенствани продукти.

„Условието за изключение е все още много скорошно, ние сме още предпазливи с него", заяви говорител на министерството, цитиран от Ройтерс. Властите искат да се избегне възможността редица технологични компании да се възползват от това правило. Източник на агенцията твърди, че американската компания не е предоставила достатъчно доказателства, с които да оправдае включването си в това изключение.  

Apple в момента продават в Индия само около два процента от всички iPhone, но делът нараства бързо. През първото тримесечие на 2016 г. приходите от продажбите се увеличават с 56% в сравнение със същия период на миналата година.

Само преди няколко седмици стана ясно, че Индия отхвърли друго искане на Apple - да внася и продава поправени стари телефони с марката iPhone на втория най-голям пазар на мобилни устройства. По този начин страната нанесе удар на плановете на технологичния гигант да се насочи към потребителите, които не могат да си позволят по-скъпи телефони.

През миналата седмица пък главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук осъществи пътуване в Индия, за да се срещне с министър-председателя Нарендра Мори. Базираната в Купертино, Калифорния, компания обяви, че ще създаде в Бангалор център за развитие на приложения за операционната си система iOS, наречен iOS App Design and Development Accelerator, като се планира той да бъде отворен в началото на 2017 г. 

Още по темата - в Investor.bg


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
WTF?! преди 5 години
Много RAZBORAÌ са писали тук, Индия не признавала iPhone за технологично превъзхождащ останалите телефони на пазара с това, че засега не позволява на Епъл да си открие собствен магазин там??? БГ логикаta е убийствена. Само да кажа, че във всички развити държави със преобладаващо заможно население няма да видиш друго освен iPhone, в Англия, Автсрия и САЩ имам лични наблюдения. От там насетне нама какво да говорим ;)
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Години наред бях обиждан от нетолкова интелигентни фенове на епъл за това, че не желая да си купя скъп китайски телефон с американска надценка. Времето доказа правотата на хората, които се настроиха срещу епъл заради феновете им. Епъл е една от американските компании, които са от смесен тип. В смисъл, госпъл маркетинг с китайски технологии. Има ги няколко тракива там. Наемат си проповедник за шеф на маркетинга и той все ще намери кой да му повярва. Така е когато липсват инженерни познания.
10
1
 
3
 
! Отговори
........ преди 5 години
Кво да коментирам . Мразя се че съм Българин.А само преди месец техния ( индийския ) министър прецедател заяви " Нека да кажеме ясно -ние признаваме всички РОМИ по света за произхождащи от Индия "
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност ударът не е за магазините - предполагам няма проблем продуктите на Епъл да се продават заедно с всички останали телефони. Никой не им пречи и сега да внасят и да продават продуктите си. Ударът е в това, че не признават тези продукти за чак толкова усъвършенствани и специални. Което е директен удар по маркетинговата стратегия на Епъл.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айфон ползване е сама 25% във световен мащаб. Останолите 75% са Андроид. Там се продават много не чак толкова популярни мярки за Европа като Doogee, Cobot и тн. и са на огромна почит.
7
2
 
22
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Представяте ли си нашите плужеци да направят нещо такова. И аз не. Сигурно щяха да се избият кой да се снима до първия магазин на Епъл, а Пле ньо щеше да разтяга локуми за технологичен прогрес, високи технологии и аталантическа солидарност.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно, какво е това Епъл.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай и Корея са на "две крачки" от тях. Поне ще им е по-евтино за други телефони и няма да е толкова обвързващо.
4
1
 
39
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Това Индия дали ще остане без Айфони едва ли е толкова важно...Важното е друго - хората не си свалят гащите пред всеки чужденец и уважават своите интереси!Същото не може да се каже за българите...
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек Индия на държавно ниво не признава айфона за нещо повече от другите телефони :) Не е толкова свъх криейтив и хайтек, колкото Ти го описва. Е кво да прайш...
2
19
 
6
 
! Отговори
Айде, айде... преди 5 години
До АнонименГледат си интереса, ама една шайка корумпирани държавни чиновници. Ако си мислиш, че Индия ще остане без иФони.... Просто ще се "отчитат където трябва и комуто трябва"...
1
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално, хората си гледат интереса!Не са прости като българите, които си нарязаха заводите за скрап, разсипаха си образованието, здравеопазването, селското стопанство и икономиката, канадците им печелят от златото, а те бачкат за 400 лева и ядат ГМО ***!