Истинска война за бизнеса с чипове на Toshiba

Apple, Amazon и Google също влизат в битката за звеното
3 апр 2017 10:37, Бойчо Попов
2
Истинска война за бизнеса с чипове на Toshiba
снимка: Ройтерс

Apple, Amazon и Google са активно ангажирани във войната по наддаването за придобиване на поделението за NAND памет на Toshiba, пише Korea Herald, позовавайки се на ежедневника Yomiuri Shimbun .

Според японската медия в момента има поне 10 компании, които се интересуват от поделението и искат да купят печелившото звено на Toshiba, което държи 20 на сто от пазара за памет. В петък Nikkei вече писа, че американският фонд за частен капитал Silver Lake и американският производител на чипове Broadcom са предложили на Toshiba около 2 трлн. вона (18 млрд. долара) за цялото поделение. Сред другите кандидати са най-големият производител на подобна памет Western Digital, който има завод за чипове заедно с Toshiba в Япония, както и Micron Technology, южнокорейският производител на чипове SK Hynix и финансови инвеститори, но също така и доставчиците на Apple Foxconn и TSMC.

„Високотехнологичните американски компании Apple, Google и Amazon се превърнаха в следващите атрактивни кандидати, последвайки Western Digital, като Toshiba може да има стабилни вериги за доставки (за смартфони или сървъри) от тях", казва източник от индустрията пред Korea Herald.

В четвъртък акционерите на японската технологична компания одобриха отделянето на звеното за чипове за памет на компанията, проправяйки пътя за продажбата на този бизнес. Концернът се нуждае от поне 9 млрд. долара, за да се справи с новите си финансови проблеми, възникнали заради неизгодни сделки на американското му ядрено подразделение, които заплашват бъдещето на конгломерата.

И Apple, и Samsung са основни клиенти на подразделението за NAND памет, докато Google и Amazon искат да го закупят, за да снабдяват с компонентите своите сървъри за данни, вместо да се налага да разчитат на производители на чипове.

Цените на флаш памет на пазара остават високи, а интересът на Apple към придобиването на поделението се увеличава, тъй като концернът от Купертно продължава да повишава капацитетите за съхранение на своите iPhone и iPad. Закупуването на подразделението не само ще осигури на Apple възможността за проектиране на своя собствена флаш памет, но също така би означавало, че Samsung ще загуби свой основен клиент. Колко предлага Apple като сума, засега остава неизвестно. 

Повече - в Investor.bg


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От дългия ми опит с памети: Hynix и Elpida чипове са най-предпочитаните от мен.

Samsung - избягвам. Дефектират прекалено често(след гаранционно), докато Hynix-a примерно кара поне 10 години без проблем.

Toshiba - директно се маха от важните машини - дефектира и гаранционно, а ако изкара до края на гаранцията е чудо.

Micron и WD - никаква перспектива - по-скъпи и бавни от конкуренцията.

Другите фирми въобще не съм виждал да имат NAND чипове собствено проиводство(купуват чужди и брандират).