Войната срещу TikTok и опасността за децата

Какви данни предоставяме и как да предпазим най-малките?
20

САЩ се готвят да забранят със закон приложението TikTok, а в Европа засега рестрикции има в няколко държави за административни служители.

Зад Океана виждат в платформата заплаха за националната сигурност.

"В Америка имат огромни притеснения, вероятно са подплатени с данни и факти, че TikTok се използва от китайското правителство да шпионира и да събира лични данни на американци. Това е причината да обмислят такъв закон. По отношение на сигурността на децата в приложението – всички онлайн рискове са налице", заяви Антоанета Василева от Националната мрежа за децата пред Bulgaria ON AIR.

Според киберексперта Константин Веселинов те събират данни за потребителите и ние сами се съгласяваме с условията при регистрацията.

"Данните за нас са включително какво гледаме, какво публикуваме, на какви теми, какво тагваме, какво харесваме, какво споделяме", уточни Веселинов.

Василева смята, че TikTok е много интересен за децата заради възможността да създават съдържание бързо, без да имат специални умения.

"Най-големият проблем на TikTok е, че те не успяват да засичат деца под 13 години с профили, защото лъжат за годините си. Все по-малки деца, дори и първи клас, са в TikTok и влиянието, което има мрежата върху тях, е много по-голямо, защото те не са пораснали, нямат развити умения да различават критично информацията", посочи Василева.

Тя отбеляза и че понякога родителите са контролиращи, но децата зад гърба им си правят профили и добави, че най-устойчивият подход са разговорите с децата и да им се обясни, защо е опасно да имат профил под 13 години.

Василев пък препоръча децата да внимават къде влизат и да не отварят файлове, които са прикачени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: TikTok
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромовете играят кючеци там ,сега какво че правят )
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна простотия.Ползвам си ютуп и съм доволен
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аа ууууу ! Колко опасно е това ТикТок само защото е китайско виж ако беше американско на някой от демократическата партия щеше да е супер безопасно а ако беше на сироско НПО направо щеше да се изупава в училища и детски градини
11
3
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
9, за младото поколение си прав, ама бабите им са още по-зле, че знаят незнаят какео е това фейс, цъкат наляво и надясно по цял ден, после оле майко...
10
6
 
21
 
! Отговори
джон преди 1 година
Зад Океана виждат в платформата заплаха за националната сигурност.А фейсбук и твитера,скайпа,и ватцап какво е демокрация а
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да забранят в САЩ, защото цялата джендърска пропаганда на демократите е през тик-ток.
8
2
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да обвиняваме китайците за свободия? Защо минсе струва, че си противоречите? Нали Китай беше тоталитарна страна без свобода на словото...как така изведнъж се оказа, че и бебета можело да се правят на бабите си в тикток? Уточнете се кое е лъжа и кое истина. Иначе всички събират данни, най-вече САЩ. Това е все едно Дявола да се оплаква, че му горяла опашката.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младото поколение, благодарение на социалните мрежи, е изключително асоциално. Всички сме виждали как стоят по няколко младежи и вместо да си говорят, си мълчат и си ровят в телефоните. Доказано това, а и кратките клипчета в Тик Ток оказват негативно влияние на възприятията. Като цяло младото поколение е доста зле и неподготвено за живота. Доста съм интервюирал за работа и общото е, че всички имат нереални претенции, а никакви основания за тях. Да не говорим за неграмотността им.
6
1
 
20
 
! Отговори
Те малките имат преди 1 година
акаунти в онлифенс и порнхъб, а ние от тик-ток ще ги пазим...
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не им давайте на децата си и готово! А иначе, зщао ще секвате ТикТок! Супер як бизнес е! Правя по 15 000 лева на месец, а нищо съществно не правя, в един загубен канал за глупсоти ...
4
3
 
1
 
! Отговори
ТБ преди 1 година
Направо да кажат,че някакви кат педофили следят децата с източване на личните им данни,имената зад гърба на родителите за отвличането им в чужди територии зад океани и морета за робство по полета,като преди туй е ставки с предлагане на всевъзможни залагалки залагайки на детската наивност и невнимание да различават мошенниците отвличащи децата да изземат от родителите им по разни причини от бедност до войни с продажби на робски търгове и борси за да ги използват за обогатяване за сметка на децата
3
1
 
29
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Хехе , щото ФБ и Гугъл не събират информация за всяка стъпка която правите.Ясно е че става въпрос за технологична спирачка пред китайски компании , така както спряха Huawei преди години.Беше набрал невероятна скорост и бързо му сложиха прът в колелата.А че тук ток е за забрана спор няма , но нека забравят и ФБ ,ако въпросът е в сигурността и следенето на потребители..
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В Америка имат огромни притеснения, вероятно са подплатени с данни и факти"- да бе, да. Факти и данни от САЩ
1
3
 
21
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
Като не е тик так ще е нещо друго.Празни места в природата няма.