Христо Иванов поиска уволнение за Владимира Янева

Нарушила си е задълженията, разрешавайки СРС-та 300 дни
Обновена: 6 мар 2015 14:01 | 6 мар 2015 12:54, Стела Стоянова
7
Христо Иванов поиска уволнение за Владимира Янева
Владимира Янева Снимка: архив, БТА

Министърът на правосъдието Христо Иванов е внесъл във Висшия съдебен съвет предложение за дисциплинарно уволнение на съдията от Софийския градски съд Владимира Янева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Предложението на министъра е изготвено въз основа на фактите, които се съдържат в писмото от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /НБКСРС/ Бойко Рашков, постъпило в Министерството на правосъдието на 18 февруари т.г.

Още по темата
В писмото са отразени резултатите от извършена проверка в Дирекция "Сигурност на МВР" и Специализирана дирекция "Технически операции" - ДАНС.

Както Dnes.bg вече писа, на 26 февруари Висшият съдебен съвет прие оставката на съдия Владимира Янева като ръководител на Софийския градски съд.

Седмица преди това пък ВСС единодушно реши да я отстрани като съдия и председател на Софийския градски съд, докато приключи досъдебното производство срещу нея за подписване на разрешенията за СРС по разработката "Червеи". Предложението за това беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров.

Христо Иванов е на мнение, че Янева е нарушила служебните си задължения, разрешавайки използването на СРС 300 дни. В писмо до ВСС министърът казва, че това е извършено умишлено и недобросъвестно и уврежда правния ред и националната сигурност на страната.

Той  ще предложи на Висшия съдебен съвет да бъде проведена дискусия за възможностите дейността на председателите по Закона СРС да подлежи на периодична атестация по ясни критерии и да се обмисли необходимостта да бъде извършена разяснителна и образователна кампания за целите и съдържанието на посочената форма на съдебен контрол, пише в съобщението.

Целта е тя да постигне дисциплиниране на службите, които използват тайни оперативни способи и технически средства за събиране на доказателства.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
готинка е преди 6 години
ше я празкам мноо тази
4
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какво като са подслушвали 300 дни престъпниците имат по 50 телефона сменят гикато носни кърпи така че 300 дни е нормално ако е само за това да няма още нещо
3
0
 
13
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Уволнение и обвинение, после съд и присъда.
2
0
 
17
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 6 години
Тя беше държанка на Цецо май
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До живот без право на правна практика