СГС отказа да назначи временен синдик в КТБ

Съдията се позова на Закона за банковата несъстоятелност
Обновена: 12 мар 2015 17:44 | 12 мар 2015 17:44, Камелия Цветанова
4
СГС отказа да назначи временен синдик в КТБ
Снимка: Ройтерс, архив

Софийският градски съд (СГС) отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете за назначаването на временен синдик в КТБ, съобщи БНР.

Още по темата
Мотивите на Фонда са, че заради административния спор за лиценза на КТБ делото за фалита на банката е спряно, а забавянето води до намаляване на стойността на активите й.

Съдията Иво Дачев е отхвърлил искането на Фонда за гарантиране на влоговете, позовавайки се на Закона за банковата несъстоятелност, който не предвижда възможността да бъде назначен синдик, който да надзирава определените от БНБ квестори.

Намерението временен синдик да поеме контрола над обявената във фалит банка беше обявено вчера от премиера Бойко Борисов.

От парламентарната трибуна той разкритикува Върховния административен съд, че бави решението си по отнетия лиценз на КТБ и поиска от депутатите да пишат писмо до Висшия съдебен съвет.

Преди ден пък стана ясно, че със 733,8 млн. лв. (28,6%) са намалели активите на КТБ през последното тримесечие на 2014 г., като спадът се дължи главно на направени прихващания.

Така към края на миналата година активите на банката са се стопили до 1,83 млрд. лв., става ясно от консолидирания отчет на групата на КТБ. Към септември те са били 2,57 млрд. лв.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев пък обяви днес, че делото за отнетия лиценз на КТБ ще бъде насрочено до средата на април.

Колев не видя основание да се драматизира казаното от Борисов и да се възприема като критика към съда, защото според него делото е наистина от изключителна важност и било нормално да има такива критики.

Според него обаче по казуса няма забавяне и магистратите просто спазват процедурите, част от които е размяната на книжа и връчването на призовки.

До две-три седмици се очаква делото да бъде насрочено пред петчленен състав на ВАС. То е по жалбата на "Бромак" и останалите конституирани страни, които са недоволни от решението на тричленния състав, прекратил делото срещу отнетия лиценз от БНБ с аргумента, че жалбоподателите не са заинтересовани от това решение и затова няма как да се гледа дело.

В момента този тип дела се насрочват за средата на април, обясни Георги Колев, така че именно това беше основанието му да ситуира процеса там.

Колев обеща още, че ако се налага, в името на бързината е готов да влезе в петчленния съдебен състав, който ще има последната дума по казуса.

Ако делото КТБ наистина влезе в съдебна зала дотогaва и петчленният състав потвърди прекратяването на делото, то ще може в СГС да бъде размразено ключовото дело за държавата и гражданите за обявяването на КТБ във фалит.

Възможно е обаче петчленният състав да отмени прекратяването и тогава казусът за отнетия лиценз на КТБ отново ще се върне в тричленния състав на ВАС и всичко ще започне отначало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: делосъдКТБсиндик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не му вземат лафките в името на народа и да върнат парите? Хич да не е са няколко хиляди по 100 лв на ден хем и дълга ще връщат.
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съдебната система си върши РАБОТАТА! а *** само плямпа глупости. В България си има закони които следва да важат за всички. След като законът позволява да има прихващания и цесии, те ще се правят. като не оздравихте банката простаци, няма какво да ревете сега! Освен това не е редно премиера да зяе по съдебната власт от парламента, това е безобразие, напълно в стила на банкянската тиква. За какво теглихте 16 млрд бе? а сега платете на хората парите, а от василев и Цветанов търсете парите
1
2
 
15
 
! Отговори
мяу не бау преди 9 години
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е НЕЗАВИСИМА, НЕКОРУМПИРАНА, НЕРЕФОРМИРАНА и в ОТЛИЧНО СЪЗТОЯНИЕ".Купуването и продаването на гласове е престъпление!...