ЕК ни размаха пръст за съдебния процес срещу длъжника

Брюксел започва наказателна процедура заради ГПК
1 авг 2015 14:48,
24
ЕК ни размаха пръст за съдебния процес срещу длъжника
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия (ЕК) открива наказателна процедура срещу България заради член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), който позволява длъжникът да бъде осъден по бърза процедура без възможност да се противопостави, съобщи БНР. Процедурата е и заради начина, по който се продава имуществото на длъжниците, който е в нарушение с правото на Европейския съюз (ЕС).

За процедурата съобщи адвокат Десислава Филипова, която е и председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека". Филипова обясни, че на 27 юли таз година е получила уведомление за началото на процедурата в качеството си на жалбоподател.

През февруари 2014 г., като представител на НПО, тя подава жалба до ЕК, в която посочва, че чл. 417 от ГПК и принудителното изпълнение в България са в нарушение на правото на ЕС. "Което означава, че дори потребителят да не знае своите права като европейски гражданин, съдът е длъжен, когато издава изпълнителен лист, да провери дали има забранени, неравноправни клаузи в потребителските договори, независимо дали последният е възразил или не е", обяснява Филипова.

В жалбата си тя изтъква, че изпълнителните дела в България са в нарушение на задължителната съдебна практика на Съда на ЕС, според която едно семейно жилище, независимо че е ипотекирано, може да бъде продадено едва след приключване на исковото съдебно дело и то само ако съдът е установил, че с потребителския договор не се нарушават правата на кредитополучателите и другите потребители.

Тогава ЕК я уведомява, че започва проверка на законодателството ни, която ще трае около година и ако установи, че оплакванията ѝ са основателни, ще пристъпи към процедура за наказване на България с цел отмяна на нарушаващото правото на ЕС българско законодателство.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
6
 
! Отговори
Герб и РБ искат 417 преди 8 години
Мая Манолова отдавна се бори с този член и внесе законопроект за премахването и ограничаване на произвола на частните съдебни изпълнители, но Герб и Ликвидаторите от РБ гласуваха чл. 417 да остане. То и заради нарушения в обществените поръчки в периода на Герб 2009 г- 2013 г. спряха заради корупцията на Герб 1 милиард по 2 европрограми, като най-много нарушения имат "отличниците" ? на Герб Фандъкова и Димитър Николов - кмет от Герб на Бургас, защото са раздавали поръчките само на 2 % от фирмите
10
0
 
27
 
! Отговори
АНОНОМЕН преди 8 години
Мисля да съдя Топлофикация.Най големият общински монополист в България.За тях бързата процедура е любимият им подход.Искам да се отоплявам и охлаждам ,както АЗ ИСКАМ.Изкам да живея , като бял човек , като Борисов , Плевненлиев , Миков или Кънев.Не искам вече да живея само само с професията избирател.
9
8
 
20
 
! Отговори
художника преди 8 години
А бе що се умълчахте ? Що не викате сега: ВЪН от ЕС и НАТО... *** !!!
8
3
 
23
 
! Отговори
7 преди 8 години
Къде се бутат тия европейци у нашта далавера - нали пикливия антибългарски конституционен съд каза, че всичко е тип топ - можело да те изритат от къщата ти преди да си осъден, даже и преди да и разбрал, че те съдят
7
16
 
2
 
! Отговори
Юрист преди 8 години
Тоя член спестяваше на длъжника разноски ако признае дълга. Това е истината. Сега ако се махне вс ще минава през исков процес, където задълж трябва адвокат. И лихвите по кредитите ще скочат. С едно просто възражение( което за да се попълни тр средна грамотност ниво трети клас) и готово. Не знам защо хората си мислят че като се отмени текста няма да ги съдят. Да ама не...
6
0
 
30
 
! Отговори
мечтател преди 8 години
Дано скоро ЕС ни задължи да развалим договорите с американските/по-точно офшорни/ Марици и с крадците с фотоволтаиците/някои продават ток без да са въведени в експлоатация!!!/.Иначе ще работим дълги години за краварите и за разни инвестиционни фондове от цял свят.Нашите държавници вече са станали обикновени слуги на олигархията.
5
1
 
40
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Крайно време беше!Сега съдиите-изпълнители са се превърнали в истински башибозук!Запорират, вземат ,продават , лапат си огромните комисионни без дори да уведомят длъжника , че има изпълнително дело срещу него.Често се оказва , че ограбения дори не е длъжник.Връщането на заграбеното е почти невъзможно.Почти всички изпълнителни дела са в нарушение на европейското законодателство.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземи кредит - наслаждавай се на живота! Животът е хубав, но уви - кратък. Пропуснатото никога няма да се върне - вземи кредит, бъди щастлив сега!
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живей сега - животът е кратък. Купи си нов смартфон, нова кола, собствен дом. Отиди на екзотична вакацния! Животът е прекрасен - наслеждавай се на удоволствията! Сега!
2
30
 
5
 
! Отговори
добре ли разбрах преди 8 години
Ес решава да отмени! бълг. законодателство. Алооо то ва го няма никъде посвета. Ние да не сме колония на ЕС
1
0
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
То има и друга адвокатка ,която е сезира за ТЕЦ услугата.И за факта,че не можеш да се откажеш от нея.Сам,о че директивата от ЕС и препоръчаха да си я държи в рамка у тях.И да не се обажда много.В Европа не са наясно, тука какво се нарушава!!