КС отказа да се занимава с казаните за ракия

Колкото и да протестират казанджиите, ще варят с ограничения
Обновена: 12 апр 2016 18:14 | 12 апр 2016 18:14, Камелия Цветанова
24
КС отказа да се занимава с казаните за ракия
Снимка: Булфото, архив

Конституционните съдии са отказали да се занимават с искането на обудсмана Мая Манолова за отмяна на новите правила за варене на домашна ракия. Решението е взето днес единодушно от конституционните съдии - с 12 гласа, съобщи "Правен свят".

Още по темата

С промени в Закона за акцизите и данъчните складове, прието в края на миналата година от парламента, на собствениците на казани за ракия вече е позволено да работят само от 1 юли до 31 декември.

Промените на правилата за варене на домашна ракия предизвикаха много протести на казанджиите, но това не отказа управляващите.

Мотивът на КС да отхвърли искането на Манолова е, че омбудсманът има право да го сезира само в защита на правата и свободите на гражданите, а собствениците на казани са еднолични търговци.

Със Закона за акцизите и данъчните складове беше регламентирано още, че малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
До Тодорка 19 преди 8 години
Остатък от комунизма не е варенето на ракия,а опитите да му се сложат рамки. "Партията" слагаше в партийни рамки всичко,значи този "ход" е реликтов остатък от комунизма. Ракията не е и от турско- турците не са ни учели да варим нещо,което сме варили 6 века преди тяхното идване,а ни учели на кражби и корупция. Ние пък сме ги научили да готвят,да се обличат с дрехи,да се ограмотяват и къпят,да живеят в къщи вместо в обори,да пийват за здраве,да пеят песни и хоро да играят,а не да мятат гюбеци.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Van4i.абе тикви да земете след ракията да забраните и виното,салатата,свинското и да плащаме че дишаме.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Van4i.на никой не му пука че тези тиквеници и платени *** на брюкселски *** забраняват да си варим ракийка. То гроздето е мое казана си е мой кви данаци бе тиквииии да не сте копали вие беееаа.
20
1
 
4
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
Някой май ще загуби изборите... То повече българина няма да направи, понеже не е свикнал да рискува битието си, но и това е нещо.
19
2
 
3
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До Анонимен 6,ами да,селяни са,по-точно *** алкохолизирани ***,бой по техните канчета
18
7
 
3
 
! Отговори
Тодорка преди 8 години
Варенето на ракия е остатък от комунизма и руското робство
17
2
 
3
 
! Отговори
Жорош преди 8 години
Това е инспирирано от Путин, с цел да злепостави нашия Бойко.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИстиПо времето на Крум дестилиран алкохол не е имало(само отбелязвам)
15
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
има нужда да коментирам разни там канцеларски чиновници, ии кервана си вървиии
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Исти То пък една популярност,да се обършеш със нея. Популярен със всекидневните си лъжи и наведената стойка пред чужденците ,Мистър йес . Да те псуват цял народ и популярност . Хе ,хе !
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искахте ГЕРБ ,хак ви са . Радвайте им се . Те посегнаха и цензурираха историята ни ,посегнаха на традицията с варенето на ракия ,забраняват ни да си защитаваме границите , а и на колко още неща ще посегнат ,ум ще ви зайде . Гарантирано от ГЕРБ.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще си пием ракийка домашно производство или ще ми забраните да ям и да пия, ***.
11
3
 
16
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Варенето на ракия у нас е от 1500,ако не и от 2000 г.- никой досега не е посмял да го ограничи с изключение на Великия Крум- император на половин Европа в онова време. Свободното варене не го пипали и турците,възпяват го множество народни песни- разровете се и ще ги намерите! Дайте на еврочиновниците да ги чуят: народът на България заслужава да се потрудите малко,че и повече за него! Той малко ли е правил за тази държава,малко ли е дал? Ако трябва да вземете нещо от някой,вземете го от мутрите!
10
2
 
20
 
! Отговори
ще си пийна преди 8 години
Българските традиции стават платени , така ли да го разбирам , скоро май ще се плаща и ако заявиш на улицата че си българин . https://youtube/watch?v=OETDV2miZEM
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще спрат да варят ракия българите и ще се юрнат да купуват отмагазина. Ха ха ха!!!
8
2
 
24
 
! Отговори
Qwerty преди 8 години
Хаха, всеки си вари ракия и не му пука за поредното тъпо ограничение.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КС първо да кажат казанджиите какви са ЕТ или граждани и после да спори а може да са граждани които изпълняват търговска дейност тъй или иначе КС са в грешка не си варете ракия а си купувайте тъй ли е купувайте си вие ние ще си варим.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С други думи собствениците на казани не са граждани.
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пфф ахахахахх какъв данък бе, какви позволени месеци за варене- крушите са си мои, казанът си е мой, ракията си е моя. Пукнат лев няма да ви дам, ай наздраве!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха.Така трябва на въпреки както тия нещастници правят на нас.Аре в франция.