Граничарите да се екстрадират в Турция? Няма законови основания!

Прокуратурата заяви, че няма законова възможност това да се случи
22 мар 2017 14:07,
50
Граничарите да се екстрадират в Турция? Няма законови основания!
Снимка: Булфото

Няма законова възможност за екстрадиране в Турция на бившите граничари, обвинени в убийството на турски гражданин, съобщиха от държавното обвинение.

На 17 април 2008 г. турска лодка навлязла в българските териториални води на Черно море. Граничарите искали да направят проверка за незаконен риболов, при която обаче турският гражданин Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал.

Още по темата

Делото е водено на няколко инстанции, но след допълнително разследване е прекратено окончателно. През 2014 г. обаче Европейският съд за правата на човека приема, че случаят е нещастен инцидент и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от страна на Михаил Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.

Прокуратурата подчертава, че до момента молба от турските власти за екстрадиране на четиримата граничари и в случая не може да бъде използвана Европейска заповед за арест, тъй като Турция не е член на ЕС.

Дори и да постъпи подобно искане по силата на Европейската конвенция за екстрадиция, България е заявила, че ще отказва да екстрадира собствените си граждани.

След като делото завърши с оправдателна присъда у нас, Цонков и колегите му бяха призовани в Турция като обвиняеми. Те ще отговарят за умишлено убийство на турския рибар.

В седемдневен срок адвокатите на българите трябва да се запознаят с обвиненията от турска страна. Материалите ще бъдат изпратени в Министерството на правосъдието на България, след което в Турция. Освен в убийство, четиримата българи са обвинени и в нанасяне на две тежки телесни повреди и увреждане на имущество.

В съдебната зала вчера Михаил Цонков каза, че се притеснява от екстрадиране. Всички знаем какво е в момента положението в Турция, каза Цонков.

Пред сградата на съдебната палата в Бургас бе организиран протест в защита на българите. На излизане от сградата те бяха посрещнати с викове: "Герои!".

Днес апелативният прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас ще приеме четиримата български граждани, обвинени от турските съдебни власти в убийство и ще ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и ще им разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Хората са си вършили работата. А тия кави са ги вършили в България?
42
0
 
8
 
! Отговори
Влад преди 7 години
Спомнете си какво е правил с турците Влад Дракула !!!Само това трябва !
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция върви по ръба на пропаста и ще падне. Края на Ердоган няма да бъде по-добър от този на Кадафи, Садам и Хитлер. Разликата е тази, че първите двама ги прецакаха а Хитлер и Ердоган сами си го причиняват. Най-високата цена ще плати турския народ!
40
0
 
11
 
! Отговори
user преди 7 години
А какво се случи с пилота на руския самолет, който турците свалиха?!Осъдени има ли?!
39
0
 
2
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Вие вЕрно сте смешни звездичките които ми лепнаха трябва да се разбират като ту.рчу.лятя.
38
1
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Спомняте ли си за подобен случая през 2011 г. само ,че с румънски граничен кораб те направо потопиха гемията на фе.со.вете като разбира се ги извадиха от водата след което няма по-вече новини за нарушения и нелегален улов. С други думи когато видят дър.вото *** си налягат парцалите и търсят следващия разграден двор като нашия.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да нарушаваш границата на чужда държава и да се правиш на интересен след това е доста тъпо. Да си търсиш куршума и да си го получиш у да оставиш децата си сираци е доста тъпо.Да се сеща Ерджеп как Турция отива на кино, а той продължава да се прави на интересен. Накрая да няма "Ама защо ме убихте?"
36
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да застреляш човек излезнал да осигури препитание на децата си и да се правиш на герой е доста тъппо.
35
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прияло им се калканче на граничарите.
34
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навиците от комунизма не се забравят!Идиотска работа, да застреляш човек за няма нищо!А това , кой избягал и кой не избягал са приказки за наивници...Така на времето, бащите на тези граничари убиваха българи, искащи да се спасят от гетото на комунизма.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ля ляЗащото не се знае колко народ ще докарат с автобуси и колко ще успеят да гласуват в секциите в туркия .Ей за туй !
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да 2 съда са ги оневинили , сега турският " независим " съд ще ги съди !? Майтап !
31
1
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
а за ДОСТ никой нищо не показва като резултати от статистики!! интересно защо?!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баю, а нарушителя влизаше или бягаше от България? Уточни моля!
29
3
 
46
 
! Отговори
баю преди 7 години
По времето на ТАТО служих граничар. За залавяне или елиминиране на нарушител на границта ни даваха по 10 дни домашен отпуск. Защо изобщо повдигат въпрос за изпълнение на служебните задължения на граничарите и ги притесняват? Граничаря трябва да има право да залавя или убива нарушител в зависимост от това дали е застрашен живота му. Ако се чуства застрашен изпразва пълнителя на калашника и толкоз. Аз специално не съм убивал но съм ранявал нарушител и съм го хващал жив. Трудно е да убиеш човек!
28
0
 
27
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
Къде са ни евродепутатите да сезират ЕП и ЕК. Да се заведе наказателно дело срещу служителите на Турция в Хага.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-важното е, че няма морални основания.
26
2
 
29
 
! Отговори
G преди 7 години
Я в един ден всички от ГП да си подадът оставката!!!Държавата не ги закриля!!Години наред се водят дела, че момчетата са си свършили работата!!Пък да ги видим тогава.Държавата да им усигури спокоен живот.Това са им били служебните задължения!!!
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бля, бля ,бля...Не за първи път турски рибари навлизат и ловят калкан чак до Румъния!Има и други неща, за които не подозирате, защото те са по-маловажни от това каква простащина е казал боко!Това са граничари и са направили това, което трябва.
24
0
 
27
 
! Отговори
Е преди 7 години
До опетков: Тук не става въпрос за славата ГП, Агенция Митници или др. Не съм им светил да. Но точно така следва да се реагира без значение кой и къде нарушава държавната граница и оказва съпротива. Има решение на Български съд, след това и на ЕСПЧ. Казусът е решен. Делото на наказателния съд в Турция е провокация и сигнал към останалите служители на ГП. Но няма да им се получи.