Окончателно: Владимира Янева получи 1 г. условно

ВКС потвърди присъдата на съда заради разработката "Червеи"
20 апр 2017 11:30, Анисия Иванова
13
Окончателно: Владимира Янева получи 1 г. условно
Архив: Булфото

Върховният касационен съд /ВКС/ окончателно осъди бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева на една година затвор условно с 3-годишен изпитателен сро, съобщиха от съда. Условната присъда е заради разработката "Червей", става ясно от решението на магистратите.

Янева получи това наказание заради поредица от 4 СРС-та, които подписала, даващи право на ДАНС да се включи и да "подслушва" автоматизираната система на МВР Централен полицейски регистър. Случаят придоби публичност като оперативна разработка "Червеи".

На бившата придседателка на СГС е наложена и глоба в размер на 1000 лева. Янева получи същата присъда още на първа инстанция - от Софийски градски съд, но без глоба. Защитата й атакува решението на СГС пред ВКС. 

Съдебният състав сега приема, че касационната жалба е неоснователна. Не е основателен основният упрек, отправен към предходните съдебни инстанции, че изводите им се основават на предположения, като въз основа на тях неправилно са приели, че подсъдимата е осъществила от субективна страна състава на чл. 284в от НК, се казва в решението.

Другият подсъдим по делото - бившият служител на МВР Тодор Костадинов - също остава осъден да плати глоба от 3000 лева. Решението на съда е окончателно.

Стартът на оперативното дело "Червеи" е бил през есента на 2013 г., когато постъпва сигнал, че корумпирани полицаи точат данни от масивите и помагат на престъпници, показват установените досега факти.

На база на анонимката тогавашният шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов е поискал разрешение за използване на специални разузнавателни средства.

Според данни от този документ искането е било за рекордните 300 дни провеждане на операция с използване на СРС-та.

Освен че е с рекордна дължина, това е и първото разрешение за използване на СРС-та, което не е ограничено до конкретни лица, а се разпростира върху цялата информационна система на МВР.

Според спецслужбите подслушването било срещу корупмпирани полицаи, а не срещу протестиращи граждани срещу кабинета "Орешарски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Тя тия пари за ден не ги харесва. А условната присъда е ала-бала. Кой я знае какви поразии е сътворила. По време на изпитателния срок да не упражнява професията си
11
0
 
6
 
! Отговори
Crow преди 7 години
Така се бори корупцията и престъпността в България! С условни присъди и слаби наказания...
10
0
 
9
 
! Отговори
Tornado преди 7 години
Тежка и справедлива присъда.Не е за вярване
9
0
 
10
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Тежка е съдбата на политическите слугини...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A DA CHERPI.TYA PO USMIHNATA OT VODACHA NA TAXITO , PO GORE
7
0
 
20
 
! Отговори
Перничанин преди 7 години
Лошо е, когато вече най-нагло показват, че няма кой да ги свали. Оправия в тази свинска държава не се вижда.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внимавайте и спазвайте закона, че като нищо ще ви лепнат "ефективно" една условна присъда и край, всичко свършва!Горгата жена, цяла година в условие, тц тц..
5
1
 
16
 
! Отговори
неразбрал преди 7 години
Тази пат.ка да не се е скарала с приятеля си Цецо?Физкултурника откачи цели 4 години и се оправи , а тази дето му беше като домашна прислужница я осъдиха."Гербераст закон го не лови".Засега.
4
0
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Какво ли пък друго можеше да случи, ако бяха и отнели правото да работи като юрист бих си помислил, че има нещо но както се знае "гарван, гарвану око не вади".
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Окончателно: Владимира Янева получи 1 г. условно ВКС потвърди присъдата на съда заради разработката "ЧервеиЕ, как?!?Нещо не е на ред...Нали ГЕРБ спечелиха изборите, трябваше медал да и дадат?А те, с тази съсипваща присъда, стреснаха всички свои корупционери и те горките вече няма да правят далавери и да крадат, като гледат тази неистова строгост на закона.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срамота! ***!
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено,че ще е условно. То как да приберем наш човек... Такива трябва да са на топло..