"Бързо" правосъдие – дело за кражба на "Лада" се точи 17 г.

Казус със задигната музикална уредба пък се решил след близо 11 г.
30 май 2017 07:11, Василия Пейчева
14
"Бързо" правосъдие – дело за кражба на "Лада" се точи 17 г.
Снимка: Архив, Булфото

Седемнадесет години, три месеца и 28 дни е продължило дело за кражба на автомобил "Лада" от паркинга на Военномедицинската академия в София. Това е един от най-фрапиращите случаи, открити при проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) по жалби на граждани за бавно правосъдие.

При проверка в периода 1 януари – 31 март инспекторите са констатирали общо 33 основателни заявления за процеси, проточили се извън каквито и да било разумни срокове.

Семейната "Лада" изчезнала в Деня на лъжата – 1 април, в далечната 1999 г. Незнайно защо било образувано дело за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, пише "Труд".

Четири пъти прокуратурата връщала досъдебното производство за допълнително разследване. Три пъти после делото било връщано на прокуратурата от съда.

На първа инстанция – Софийския районен съд (СРС) – за многострадалната "Лада" били образувани три дела – едно през 2002 г. и други две през 2009 г. Всички те били прекратявани заради съществени пропуски в обвинителния акт. Третото от делата се гледало 4 години и 7 месеца. По него били проведени 16 заседания, на 14 от които не бил даван ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или някои от свидетелите. После съставът на СРС решил да прекрати производството поради пропуски в обвинителния акт, които съдиите са можели да установят още при внасянето на делото години по-рано.

От сайта "Правен свят" по-рано съобщиха, че делото е приключило в края на юли м.г. с ефективна присъда от 1 година за рецидивиста Я. Ц. Така семейството е дочакало правосъдие на 18-ата година.

Инспекторите сочат още два случая на кражби, забавени главно заради издирване на подсъдимите. 12 години и 12 дни не бил решен казус с кражба на 2 метални тръби и платна за 154 лв. от оградата на къщата музей "Ал. Стамболийски" в София. Друго дело – за задигната музикална уредба за 193 лв. от фризьорски салон, продължило 10 години, 11 месеца и 6 дни.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правосъдие, няма има само едни хора които вземат пари, бонуси и подкупи. Как може едно неправомерно уволнение да се точи 5 г., а обещетението което получава човек да е за 6 месеца, а не за цялото време на делото, както е било. Костов е пробутал навремето тези 6 месеца за да си уволнява на воля. Правосъдието е смешно и жалко и най важното супер мудно. За какво се дават коледни, премии и какво ли не, като де факто са неефективни.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правосъдието е проформа и не е в полза ... поне на обществото!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ И ВЪРВИ НА ТАЯ МАРКА КОЛА. Неможе да се открадне, не може да се кара,
8
0
 
4
 
! Отговори
Дебил преди 3 години
А аз си мислех, че делбите на имоти се проточват дълго ;-)
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахахаххахха, тя ладата сигурно е изгнила, докато дочака края на делото :D
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бе, на тоя сайт писаха ли урагана в Москва? пропуснал ли съм? щот тука винаги новините от Россия са първа ръка?!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...грешно заглавие--БЪЛГАРСКО ПРАВОСЪДИЕ......
4
0
 
17
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
Че то и толкова време се чакаше и да се сдобиеш с Лада... Този човек я е изстрадал съвсем. 18 години чакане, 18 приключване с нея... И сигурно я е карал 10 години...
3
0
 
22
 
! Отговори
бай Петко преди 3 години
А някои като кажат...вярвам на българското правосъдие...не му вярвайте на заучените лафове !
2
0
 
17
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Престъпление.
1
0
 
25
 
! Отговори
Първи преди 3 години
лудооооост