Алекс от Бяла убит заради хомосексуалисти, да не ги обиждал

Бяла на протест срещу намаляването на присъдата, магистратите защитават решението си с писмена позиция
Обновена: 21 юни 2019 07:32 | 21 юни 2019 07:00, Елка Василева
184
Алекс от Бяла убит заради хомосексуалисти, да не ги обиждал
Снимка: Булфото

Двама хомосексуалисти от ромската махала в Бяла са в основата на конфликта между убития ученик Алекс Ангелов и осъдения за това престъпление Валентин Маринов.

Това става ясно от решението на апелативния съд във Велико Търново, с което присъдата на Маринов е намалена на 3 г. вместо 20-те, които му даде окръжният съд в Русе. Скандално малкото наказание изкара на мирен мълчалив протест в четвъртък жители на Бяла и околните села, които поискаха Върховният касационен съд като последна инстанция да върне 20-те години затвор за Валентин Маринов, пише „24 часа“. Прокуратурата протестира пред ВКС.

На 8 юли 2017 г. ромът Маринов удари по главата Алекс Ангелов в центъра на града, момчето падна на земята и изпадна в кома. Почина няколко дни по-късно.

След напрежението заради намалената присъда от апелативния съд във Велико Търново написаха позиция, в която се казва, че няма да работят под натиск, а смъртта на 18-годишния Алекс е причинена по непредпазливост.

Мотивите за това са, че фаталната травма в главата е причинена от падането му на плочките, а не от удара в лицето, който получава от 33-годишния подсъдим.

“Няма доказателства за умишлено убийство по хулигански подбуди”, твърдят магистратите от втората инстанция в решението си от 4 юни т.г. и позицията, публикувана 2 седмици по-късно, когато се разшумя по случая.

Интересно е как се стига до фаталния инцидент. Алекс и душманинът му Валентин са се познавали бегло. В нощта на 7 срещу 8 юли ромът Маринов е бил в дискотеката заедно с компания. Около 3,30 след полунощ там влиза и Алекс, но е бил на друга маса и с други хора. Момчето е било в добро настроение, защото се сдобрил с приятелката си.

33-годишният Валентин е бил в компанията на племенника си, който е непълнолетен. С тях е имало още 6-има души. Двама от тях са били съученици на Алекс.

Още по темата

По някое време в дискотеката пристигат двама младежи от ромската махала, които са познати в града с прякорите Гунди и Чочи. Те са хомосексуалисти и травестити и никога не са крили това. Още с влизането в заведението двамата гейове започнали да афишират, че са с различна сексуална ориентация. Присъединили се към компанията на Валентин.

Всички в дискотеката ги забелязали заради женските движения, грима и сексуалните танци, с които афиширали хомосексуалността си, разказват свидетели по делото. Това поведение подразнило Алекс и много други посетители, но въпреки това не се е стигало до словесни нападки или до физическо насилие.

Около 5,30 ч клиентите на заведението си тръгват. Компанията на Валентин също излязла, разделила се на групи и тръгнали към центъра. Пред заведението един от тях поискал цигара на Алекс, който отговорил, че не пуши и ромът отминал. Един от приятелите на Алекс му предложил да го откара до вкъщи с кола, но ученикът отказал и тръгнал към спирката, за да хване автобуса за квартала, който е на 7 км от града. 

В същото време в центъра била и компанията на Валентин. Двамата травестити в нея продължавали да танцуват и да се лигавят като жени. Вдигали шум въпреки нощните часове.

На 15 метра пред тях вървял Валентин Маринов с негов приятел.

В центъра на Бяла Алекс отново срещнал групата роми, които се запътили към махалата. Единият от гейовете и Валентин отново му искали цигари. Ромите твърдят в показанията си, че той е бил пийнал и започнал да ги псува, наричайки ги цигани и педерасти. Това подразнило един от тях и той се опитал да го удари с бутилка бира. Алекс се дръпнал и опитал да отвърне на удара. През това време успял да се свърже и с братовчед си по телефона и му казал, че искат да го бият и да дойде да го прибере, ако може.

Малко преди това Валентин Маринов погледнал и видял, че Алекс посяга да удари приятеля му. С бърза крачка се отправил към него и го ударил с юмрук по лицето. Алекс не очаквал това нападение - залитнал и паднал назад.

Силно ударил главата си на плочките пред тротоара. Останал неподвижен. Валентин Маринов го сритал в краката, за да види дали мърда, но момчето останало неподвижно. Уплашил се, че го е убил, и с останалите роми избягали.

Братовчедът на Алекс пристига, намира го безпомощен и го откарва в болница, където момчето умира. Ромите са заловени на следващия ден от полицията.

Протест в Бяла, убиецът на 18-годишния Алекс ще лежи само 3 г.

Още в първите разпити Маринов се опитва да прехвърли вината на братовчед си, който е непълнолетен. Свидетели и записи от камери обаче доказват, че фаталният удар е нанесен точно от Валентин. Обвинен е в убийство по хулигански подбуди и на първа инстанция в окръжния съд в Русе е осъден на 20 г. затвор и 200 хил. лв. кръвнина за родителите на Алекс.

Апелативният съд във Велико Търново обаче преквалифицира обвинението и то вече е за причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена лека телесна повреда, т.е. удара в лицето на жертвата. Така присъдата му е намалена на 3 г. затвор, от които вече е излежал 2 в следствения арест, а до края на делото във ВКС наказанието му може и да е изтекло. 

На втора инстанция са проведени две съдебни заседания - на 1 април 2019 и на 13 май 2019 г. В Търново е извършен преразпит на вещото лице Пламен Димитров, изготвил допълнително заключение по съдебно-медицинската експертиза.

“Абсолютно голословни са твърденията, че член на съдебния състав е изказвал твърдения в защита на подсъдимия или е подвеждал вещото лице да изказва такива. Въпросите от съда към вещото лице са целели да изяснят преди всичко степента на нанесената умишлено телесна повреда (в лицевата част), тъй като този въпрос е бил недостатъчно изяснен”, се твърди в позицията на съда.

Все пак магистратите приемат, че има лек превес на утежняващите вината обстоятелства, поради което е определено наказание малко над средния предвиден в закона срок и е отказано условно изтърпяване на присъдата.

Въззивният съд смята, че не са налице доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна повреда, а още по-малко смъртта на пострадалия.

Кой съдебен състав е прав - русенският или търновският, ще решават върховните магистрати.

Апелативната прокуратура във Велико Търново внесе протест срещу новия прочит на доказателствата за извършеното убийство. Държавното обвинение настоява за потвърждаване на първоинстанционната присъда от 20 г. решетки за смъртта на Алекс.
 


184
Още по темата: убийствоРомиАлексБяла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
245 преди 5 месеца
След няколко дена идват избори, магистрати и "държавници" показват кой командва парада- съплеменниците на убиеца
133
0
 
2
 
! Отговори
магурката преди 9 месеца
Втората присъда си е следствие от заключението на вещото лице и е нормално за му де зададат уточняващи въпроси,тъй като не е много логично да се допусне,че след юмрук в лицето удареният ще падне като си удари главата в ръба на тротоара.Игнорирали са афекта и присъдата е причиняване на смърт чрез умишлено нанесена лек телесна повреда,което и житейски звучи логично.Не е като при Чората,но и при него едва ли полицаите могат да допуснат,за което са осъдени - при евентуален умисъл.
132
2
 
1
 
! Отговори
Друг анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
Такива зеленоорки не се тепат без причина. Жалко, че тези са се зели за недосегаеми. Ако не вземем нещата в свои ръце, съвсем скоро ще ни се качат на главата и тогава няма оправия.
131
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако беше обратното и убитият беше “ром”?

За такава присъда щяла да наскачат всичките от Хелзингския комитет, отворено общество и кои там още.

Но те искат не справедливост, а геноцид над българският етнос.

И сега само ще се поздравят за хубавата присъда!
130
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3 години за убийство. В америка този м.аймун можеше и доживотна да отнесе.
На подкупните съдии по 20 години затвор трябва да се даде.
129
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ти кво предлагаш гражданска война ли?
128
1
 
33
 
! Отговори
asdf преди 9 месеца
Пак ли мирен протест бе, не ви ли писна от собствената ви скапанящина. Докато има само мирни протести нищо няма да се промени.
127
4
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 9 месеца
Да живее Велликият червен български независим съд! Мачкайте тоя прост народ от овчари и пастири.
126
11
 
1
 
! Отговори
Минаващ преди 9 месеца
Мътното в историята е как след първият отказ тръгва за автобусната спирка и после пак се намира с тях.Къде е тая автобусна спирка от дискотеката и що не си е хванал автобуса.Тва никога няма да се разбере.
125
0
 
30
 
! Отговори
РАзсъждения преди 9 месеца
Сега какво излиза 33 годишен ром удря 16 годишен хлапак. Нали знаете че силата на удара на 33 годишен мъж не е като силата на удара на 16 годишно момче ! Излиза че ромът е използвал неправомерно повече сила съответно пораженията които може да причини са фатални! Тогава вече нямаме средна телесна повреда а умишлен опит за убийство. Например ако 16 годишното момче удари с юмрук в лицето 5 годишно ромче дали е възможно да го убие? Най вероятно да! Това е умишлен опит за убийство и присъдата доживот
124
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 102

"Хората са защитавали достойнството си", твърдиш ти.
Значи, ако непознат на улицата ти поиска цигара и ти му отговориш, че не пушиш, той е в правото си да те убие, защото си накърнил достойнството му?
123
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Българин

А бе човек, те са започнали да го бият, смятайки да бият до смърт! Единият замахва към главата му с бутилка, а другият го удря в лицето с такава сила, че момчето пада на земята. Двама срещу един, като при това и двамата замахват с все сила към главата на жертвата!
122
0
 
4
 
! Отговори
Опс преди 9 месеца
До айдебе
Много добре, остроумно и избягващо цензурата мнение.
121
1
 
32
 
! Отговори
айдебе преди 9 месеца
Тоест, ако някой леко бутне представител на алкохолните напитки, така че онзи да падне от висок етаж, то не носи никаква наказателна отговорност, понеже дори не го е ударил? Алкохола е умрял от удара в земята?
120
0
 
27
 
! Отговори
цу преди 9 месеца
За убийство на котка- 4 години,на човек- 3...... ........... ........... ..........
119
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Естествено че *** на не си е искал, той обещава че повече няма да прави така......... Е няма такава държава! Пък и ..... горките тръвели, те са под специална защита от баба Шмъркъл....
118
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Естествено че така ще ги подучат да казват мръсните адвокати. За в бъдеще да знаете, че може да отървете убийство, ако кажете, че жертвата ви е казала нещо лошо за сексуалността.
117
0
 
35
 
! Отговори
D преди 9 месеца
"Апелативния съд" се е изплашил ромчетата да не счупят и техните глави. Ама заслужават техните деца да са на мястото на Алекс да ги питам тогава, дали пак такава присъда ще отсъдят.
116
22
 
3
 
! Отговори
Хъммм преди 9 месеца
колкото и да не ни харесва , законът разглежда факти и те са че при сбиване се е ударил лошо, поне в този случай щом има и записи на камери няма как.
никъде не пише че на записите се вижда че го налагат с мотики докато е на земята.
115
0
 
2
 
! Отговори
Коки преди 9 месеца
До Анонимен 3
Манипулаторе, ние сме Парламентарна република, не Президентска! Гадно човече си ти.