Споразумение с прокуратурата срещу насилието над медици

Досега имаше за спешната помощ и отделения
Обновена: 14 яну 2020 14:28 | 14 яну 2020 14:28, Веселина Йорданова
6
Споразумение с прокуратурата срещу насилието над медици
Снимка: МЗ

Министерството на здравеопазването, Прокуратурата и Лекарският съюз ще си сътрудничат за ограничаване на насилието над медицински лица.

Споразумение за това беше подписано от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, главния прокурор Иван Гешев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Към момента подобно споразумение за случаите на агресия в ЦСМП и спешните отделения в болниците действаше между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването.

Случаите на вербално насилие в ЦСМП през 2018 г. са 214, на физическо насилие – 33 в ЦСМП и 396 в спешните отделения, съобщиха от здравното министерство.

Данните за първото полугодие на 2019 г. сочат, че е имало 116 случая на вербално насилие в ЦСМП и 227 в спешните отделения на лечебните заведения. Случаите на физическо насилие са 8 в ЦСМП и 34 в спешните отделения.
 
Двете институции и съсловната организация на лекарите ще си взаимодействат и в случаите на осъществено насилие спрямо работещите в лечебни и здравни заведения, както и в кабинетите на общопрактикуващите лекари по време на изпълнението на служебните им задължения.

Споразумението ще даде възможност за бърза обмяна на информация в случай на агресия над медицински специалисти. Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Koga bojkov schte plati danazite si 200 miliona lv goranov uj pusbal proverka e rasultsti kade sa geschev kajvo stava s miliarderi milioneri koito ne sa platili danazite milioni lv taka pischeha vesnizi bravo na zekite raskriha pove4e ot 230 milioni 4erepa bojkov ne e plaschtsl danazi i kakvo nischto bogataschite sa nedosegaemi ot prokoratura dans tn a pensionetite s 200 300 lv da se prtavat ne vi e sram strah vi e ot mutrite bogata6i saschto? Vs g po 4o 5o hil.bagat ot bg i ne se vraschtat
3
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Това ми се струва лекичко така противоконституционно?
2
1
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Отлично идея и сега и да направят и една комисия по-етика за държането на лекарите към пациентите ,то цена няма да имат и да не забравят и касови апарати да сложат при джипитата.... .
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предизвикват толкова концентрирана омраза, че трябва да ги пазят със специален закон. Дума не се обели за причините. Мък не се направи за някакви структурни реформи. Нищичко за качеството на здравеопазването. Само дам разните "пациенти" да не се репчат като ги мачкат и убиват близките им от безхаберие. Това е решението. Какво всичко останало тука - напълно рачешко.