И прокуратурата атакува строежа на винарната в Иракли

Издадените 8 разрешителни са нищожни, заявяват от обвинението
3 юли 2020 17:30, Анисия Иванова
6
И прокуратурата атакува строежа на винарната в Иракли
Снимка: Прокуратурата

Прокуратурата е внесла в съда протест срещу разрешенията за строеж на „Комплекс „Венид Еко вилидж“ в курорта Свети Влас. Комплексът попада в обхвата на защитена зона "Емине – Иракли“, съобщиха от държавното обвинение.

Преди дни излезе информация, че фирма планирала да строи винарна с база за нощувки, но Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас е спряла тази процедура.

Проверката на прокуратурата е била направена заради информации в медиите, че строежът е разрешен върху имот, придобит като гора чрез замяна, която впоследствие е обявена за непозволена от ЕС държавна помощ.

Още по темата

При съгласуването на проекта с директора на РИОСВ-Бургас не са направени дължимите оценки - за въздействието върху околната среда и за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона.

От прокуратурата са установили, че към днешна дата този поземлен имот (ПИ) попада частично /29%/ в границите на включената от МС в надлежен списък проектозащитена зона „Емине - Иракли” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила. С декларация от 10.10.2019 г. до главния архитект на общината, възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения. От главния архитект на община Несебър са издадени осем разрешения за строеж от 5.12.2019 г. за „Комплекс „Венид Еко вилидж“, жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

Въпросните разрешения са без задължителната по ЗУТ виза за проектиране, което също е основание за нищожност.

Това прави осемте разрешителни нищожни, заявяват от държавното обвинение, като уточняват, че протестът трябва да спре и изпълнението на разрешенията за строеж.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изненадан съм, че спират проекта...

Мисля, че до 2..3 седмици ще има нова статия, че пускат строежа...
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека да позная, тази подпорна стена не е наша, за това не може.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какви санкции ще претърпят кмета на Несебър и главния архитект, които са дали разрешителните?... а гражданите на града да си помислят какви хора избират!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какъв е резултата- някой земенил , изсякъл дърветата и пито-платено
1
0
 
9
 
! Отговори
Авертас преди 1 месец
А плажчето на залива Иракли как го разделиха на две зони и заграбиха едната половина. Идете на място и вижте как са дадени две имена на двете половини на един залив. И пак с разрешителни от общината Несебър, нали...