Басейнът на Иво Пркопиев в "Буджака" се оказа незаконен

Оградата на хасиендата на бизнесмена ще бъдат премахнати
38
Басейнът на Иво Пркопиев в "Буджака" се оказа незаконен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Басейнът и оградата на Иво Прокопиев в "Буджака" са незаконни, стана ясно от съобщение на прокуратурата.

След проверка, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) относно незаконни строежи и достъп до плажна ивица по Черноморието, възложена на Дирекция „Национален строителен контрол“ и извършена от РДНСК -Бургас, е сезирана и Община Созопол.

Още по темата

Представители на общината са установили нарушения на разпоредбите на чл. 157, ал. 1 и ал. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) - при строеж на „Открит басейн“  в частен имот в местността „Буджака“, землището на Созопол, за което има и съставен акт за установяване на административно нарушение. Въз основа на тези констатации и след проведено административно производство, кметът на Община Созопол е издал заповед за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи на строежа.

Строителството може да продължи само с разрешение на административния орган, издал заповедта, едва след отстраняване на причините, довели до спиране на строежа и представяне на надлежни доказателства за това. Заповедта е връчена на пълномощник на собственика.

От представителите на общината, в същия имот, е констатирано и наличие на незаконен строеж – „Плътен зид на масивна ограда“ с височина два метра, изградена в нарушение на издаденото разрешение за строеж (РС). С друга заповед и след проведена процедура, кметът на Созопол нарежда премахване на незаконния строеж над височина на цокъла 0.60 м., колкото предвижда РС.

След влизане в сила на заповедта, ще се отправи покана до собственика за доброволно изпълнение на премахването, а при липса на такова – ще се пристъпи към принудително такова.

По разпореждане на ВАП през месеците юли, август и септември бяха извършени редица проверки от компетентни органи – ДНСК/РДНСК, съответни общини и министерства на незаконни строежи и достъп до плажна ивица по Черноморието. Като резултат се стигна до издаване на редица заповеди за спиране на незаконни строежи и премахване на други в парк „Росенец“, на плажа „Обзор“, а във връзка с  открити нарушения, бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10.09.2018г., издадено от главния архитект на Община Созопол за „Алепу вилидж“, както и срещу осем разрешения за строеж от 05.12.2019 г., издадени от главния архитект на община Несебър за „Комплекс „Венид Еко вилидж“ - жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, цял басейн имал. Да го разруши и да си изскара разрешително. А за оградата - че то половин България е в нарушение заради оградите си, ама никой не ги бара! Използват закона за да му отмъстят! Не може да се сравни с бойковите чекмеджета и палатите на Доган, където не можеш да минеш. Ама народа пак си иска Бойко и това е. Ей затова всеки нискочел фен на Бойко покрай мене му правя черен живота и нямам жал към тях.
31
2
 
2
 
! Отговори
Маринов преди 1 година
Къде е сега Христо Иванов? Няма ли да направи една акция с живо предаване и да поведе народа към плажа, който Прокопиев е окупирал незаконно?
30
2
 
3
 
! Отговори
Ася преди 1 година
На тоя мошеник всичко сигурно му е незаконно
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е ясен вече, щом веднъж са го набелязали. Ами я кажете за подпорната стена на мъжа на една госпожа министър, какво стана там?
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май имаме свръхрегулации и на практика всеки, който репи да стри нещо ще е в нарушение, колкото и да се старае да не е така. Сврухрегулациите са много добра почва за огромната корупция типична за управлението н мутрите.
27
0
 
15
 
! Отговори
Kuncho преди 1 година
Че то в тази зона има ли ограда под 2 метра?!
26
2
 
10
 
! Отговори
Петър преди 1 година
При Прикопиев законните неща не са особено много, далаверите там водят началото си още от 90те години.
25
3
 
12
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
Значи Иво Прокопиев по нищо не се различава от Ахмед Доган, който също е строил незаконно до Росенец, нали? Сега интересно дали Христо Иванов ще щормува и къщата на Прокопиев или за него ще се направи на разсеян, понеже е щедър олигарх и прави редовни дарения на партийката "Демократична България"!?!
24
1
 
9
 
! Отговори
Шопа преди 1 година
Га ги махне ми свирнете...оти не вервам!Да не мислите ,че на всички министри и депутати оградите са им законни...и това не го вервам.Ама се е почнало па ше видиме.
23
2
 
11
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Тоя уж е зелен и защитава зелените идеи, а пък строи в защитени територии. Егати зеления, няма що. Гледа си себе си само и тва е.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, България! Десантче нещо, лодки, знамена?? Или шефа не го пипаме хахах
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този зарази питейната вода на село меричлери с арсен от каолин и 200 човека измряха от левкемия, включително и леля ми!!!
20
5
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Хайде веднага на простест: "Жо суи Про-копелев!"
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този не е за съд, а за бесило направо!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше там едни 700 милиона не събрани от Черепа,кога ще погнете бездомникът(Горанов)и менторът му(Борисов)??
17
0
 
12
 
! Отговори
48870 преди 1 година
И за Росенец, и за Буджака, и за Витоша някой е дал разрешение с подписа си. И далите, и взелите са виновни пред закона и трябва да понесат строга присъда.
16
1
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Нема се плашите, Цонев от ДПС-то спомена кръгът "Капитал" във връзка с протестите и там, другите работи и как ДПС е невинно и ето, Бойко веднага - щрак, щрак;))) То такива кът тоя винаги мой да ги фанеш в нещо незаконно. Именно закононарушението на едните и другите крепи Омертата!Наруши ли се, тя, те започват се ядат едни други като бесни кучета и кой надделее,на него електоратът ще слугува.Електорат,проблемът е,че винаги ще бъдеш слуга и нема си имаш такива басейни,за да си фанеш мадами знойни
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МнениеАми трудно е със съда.Както виждаш, имат и добри защитници, всяка вечер на Орлов мост.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хр. Иванов защо не акустира на този бряг? По правило за там от където идват парите не се говори..Защото е на хранилка при прокопито!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6И аз така си мислех, ама се оказа, че мутрите са просто слугинаж...