Бившият здравен министър Асена Сербезова ще съди Христо Хинков

Той я обвини, че е в "играта с реекспорта на лекарства"
Обновена: 3 окт 2023 20:42 | 3 окт 2023 19:21, Стела Стоянова
16
Бившият здравен министър Асена Сербезова ще съди Христо Хинков
Снимка БГНЕС, архив

Бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова ще съди настоящия министър проф. Христо Хинков, закани се тя пред БНР. Припомняме, той отправя към нея критики, че е „в играта с реекспорта на лекарства“,чрез промяна в режима за износ, като в този процес по думите му „общественият интерес е нарушен“.

„Няма формула на Сербезова, няма формула на Хинков. Има една-единна формула в закона, както е заложена от законодателите“, обясни Асена Сербезова и добави, че не е имало как по друг начин да не реагира, когато при нея е дошъл доклад за одита на „Информационно обслужване“ на системата СЕСПА, че формулата за реекспорт на лекарства не е спазена, пише скенер нюз.

„Ако вие създадете вратичка по законов път, кого можете за накажете? Има 65% задоволеност на пазара, останалото се изнася“, твърди проф. Хинков в свои медийни изяви. „Ще го съдя“, декларира Сербезова, като уточни, че „спекулациите предстои да се докажат в съда, тъй като той хвърля директни обвинения“.

„Аргументи и лични нападки са различни неща“, допълни тя. По думите ѝ министър Хинков използва „полулъжи, полуистини“ и внушения. „Всичко се проследява и за всичко има документи“, настоя Асена Сербезова.

„Нямам нищо общо с никакви дружества, които са посочени в доклада на ДАНС„, посочи още тя. По думите й идеята за ускорен внос на лекарства при недостиг е добра, каквото е предложението на МЗ за промени в закона за лекарствата. Но според бившият здравен министър промяната на формулата на 100% наличност на родния пазар и едва тогава да се дава възможност за износ няма да сработи. „Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до този недостиг“, коментира още проф. Сербезова.

Тя подчерта, че лекарите трябва да са наясно с терапевтичните алтернативи. „Те трябва да бъдат информирани какво е налично в системата. Целият процес трябва да се дигитализира“, уточни Сербезова и добави, че от 2014 г. 3000 продукта са напуснали българския пазар заради нежеланието на производители да присъстват на нашия пазар, което именно предизвиквало дефицит на медикаменти.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
психиатър-лъжец преди 1 месец
Хинков е обикновен мошеник и перач на пари. Но всичко това ще стане ясно, когато Сглобката фалира напълно. Дано това стане час по-скоро.
10
1
 
0
 
! Отговори
Сербез преди 2 месеца
Че е маааастия мммаастия е, но е най вече крадла
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От баба си знам,на въртиопашка вяра да нямаш. Ей я и тази. Пет мъже,три брака, незнаен брой деца.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дрише и брише!
7
1
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 месеца
Не тя а кирил петков принуди старците да се бодьт като им обеща по - 70 лв след като - пп увеличи цените на всичко
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нея кой и кога ще я осъди за участие в организираната ковид схема и затова, че принуди пенсионерите да се ваксат за 70 лв? Тая се подигра с и без това мизерстващите старци. Всичко се връща обаче, доказано е!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проф хинков е много ерудиран, компетентен, и опитен здравен министър. не разбирам защо ще го съди бившата, която не е лекар и не беше вътре в системата.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо изтрихте че герб тормози лекарка която каза, че има недостиг на лекарства когато герб управляваше дори и заведоха делоПо време на ковид, че всявала паника
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
7-5!
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съгласен!
1
3
 
10
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
тая асена много нагла и противна женица !!!!