Жертва на сводник осъди България заради отказано обезщетение

Според нашия съд тя печелела неморално
29 ное 2023 19:48, Стела Стоянова
14
Жертва на сводник осъди България заради отказано обезщетение
Снимка БГНЕС, архив

България е осъдена от жертва на трафик на хора, на която българският съд е отказал да претендира за имуществени вреди срещу сводника си, защото като проститутка е печелила неморално.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург присъжда на жената 6000 евро за неимуществени вреди и 3100 евро за разноските по делото. Единодушно съдът приема, че е нарушена забраната в конвенцията за правата на човека за робство и принудителен труд, пише "Сега".

Това е първият случай, в който Европейският съд установява, че жертва на трафик има право да търси обезщетение за имуществени вреди от своя трафикант.

Даниела К. завежда дело срещу държавата, след като не успява да получи обезщетение за отнетите доходите от секс работа, които X, нейният трафикант, ѝ е отнел. Българските съдилища отказват да разгледат молбата ѝ за обезщетение с аргумент, че тя се е занимавала с проституция и връщането на приходите от това би било противно на "добрите нрави".

Страсбург обаче приема, че държавите са длъжни да дадат възможност на жертвите на трафик да поискат обезщетение и че България не е успяла да балансира правото на К. да предяви такъв иск с интересите на обществото, което едва ли би намерило плащането на обезщетение в такава ситуация за неморално.

Даниела е родена през 1985 г. и живее в с. Кошава. През април 2012 г., след скандал с родителите си, с които е в трудни отношения, тя напуска дома си и се мести да живее при мъж в с. Новачене, на около 70 км от София. Той се занимава да води до и от работа секс работнички. Полицията го познава като съдружник на сводници.

Даниела започна секс работа на Околовръстното в София. През юли решава да се махне, но казва, че мъжът я заплашва. Тя все пак бяга в селото си, но той я открива и връща обратно, като взема и личната ѝ карта. Тя вече знаела, че няма избор и се върнала към старото си занимание. Мъжът прибирал всичките ѝ приходи, като ѝ оставял само джобни.

Жената е арестувана през февруари 2013 г. Мъжът е извикан в полицейското управление, където предал личната ѝ карта, обяснявайки, че я пазел да не я откраднат.

Започва дело срещу неего. Даниела е страна в процеса, който се гледа от Софийския районен съд. Тя участва като частен обвинител и граждански ищец и претендира за 16 000 лв., за които твърди, че това е печалбата, която мъжът ѝ е отнел, както и за 8000 лв. неимуществени вреди. Съдът обаче отказва да разгледа иска ѝ за имуществени вреди, защото той е за пари, спечелени чрез "блудствени и неморални действия". Сводникът е признат за виновен в трафик хора и за подбуждане на Даниела да се занимава с проституция с цел печалба. Освен всичко той е осъден да ѝ плати 2000 лв. за морални вреди.

Мъжът обжалва и делото е върнато за нова разглеждане. Тогава Даниела предявява иск за 22 500 лв., като твърди, че проституцията не е престъпление, тъй като подлежи на данъчно облагане и не е изрично криминализирано.

През януари 2017 г.  мъжът е осъден само за трафик на хора. Наказанието му е условно. Определени са му пробационни мерки и глоба. Той също така е осъден да заплати на Даниела 8000 лв. за неимуществени вреди, но искът ѝ за имуществени вреди е отхвърлен. Съдът се мотивира, че "всеки договор за сексуални услуги, сключен между нея и съответния клиент, е недействителен като нарушаващ добрите нрави" и затова не може да се търсят щети от него. Като втора инстанция окончателно Софийският градски съд потвърждава това решение.

Така, с оплакването, че не е имало законен начин да получи обезщетение за отнетите ѝ приходи от секс работа през 2018 г. Даниела сезира съда в Страсбург.

Трафикът на хора е несъвместим с европейските ценности и срещу него трябва да има цялостен подход, припомня съдът. Разследванията и наказанията са съществени, но те не могат да премахнат материалните щети, понесени от жертвите. Възможността да търсят обезщетение да отнетата си печалба би могла да компенсира понесената от тях вреда. Това ще им помогне и финансово да възстановят живота си. Подобен механизъм би допринесъл в известна степен да се гарантира, че трафикантите не могат да се насладят на плодовете на своите престъпления, като по този начин се намаляват стимулите за участие в това престъпление, обяснява още Страсбург.

През 2022 г. Конституционният съд отмени текста от НК, който регламентираше, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация". Страсбург подчертава, че това са нагласи, останали от тоталитарния режим в страната.

Що се отнася до въпроса за "добрите нрави", ЕСПЧ заявява, че правата на човека трябва да бъдат основният критерий при разработването и прилагането на политики за проституцията и трафика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
asdddsg преди 4 месеца
6000 евро обезщетение..... в англия-ирландия заплатата за ден на баристър (адвокат, който говори в съда) е повече. тези присъди са майтап, този съд е едно голямо нищо.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сексуалните услуги са вид труд. Може да е в разрез с общоприетите нравствени норми, но си е труд. Искаш точно определен вид изживяване или търсиш партньорка с определен тип външност и си избираш такава по каталог, в публ.дом или като караш бавно покрай някои места на Околовръстното. Само че, за да се узакони този труд трябва да се предприемат някои промени в Трудовия кодекс. Жрицата или жиголото да платят патент, после да плащат данъци и да внасят осигуровки.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хм.... - Нищо не си разбрал. Това, което й е отсъдено като обезщетение е заради своеволното ограничаване на нейните човешки права. Сводникът насила я е карал да прави нещо и не й е разрешавал да престанеи да си замине. Тя наивно си въобразява, че има право по съдебен ред да изиска да й бъде възстановено онова, което е спечелила чрез секс услуги. Относно този аспект на проблема ти си прав.
5
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Е и? Всички знаят, че ЕС е на продажните не само жени и аморалните ценности.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще видите Шенген на кукуво лято.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега всички про ститу тки на безплатен протест. Да работят 1 месец безплатно и така сводниците ще умрат от глад. Клиентите все ще ги хранят с нещо, я майонеза я нещо друго а сводниците няма да имат бензин за скъпарските си коли.
2
7
 
15
 
! Отговори
Хм.... преди 4 месеца
Щом не е плащала данъци от работата си, за какви обезщетения говори тая? И защо държавата трябва да и дава пари които сводника и е прибрал. Той също не се отчита пред държавата. Това са си ИЗВЪН ТРУДОВИ взаимоотношения защото ссеекса НЕ Е РАБОТА. Това че и дават пари, не значи че работи. НЯМА работа описана в трудово правния кодекс която да се върши с широко разтворени крака... Ама нали джендерастите в Страсбург така си изкарват бонусите към заплащането и половината не знаят жени ли са или мъже
1
0
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Тя наистина има право на обезщетение заради това, че чрез заплахи е била заставена да проституира. Що се отнася до парите, които е печелила по този начин, те трябвада бъдат отнети от сводника в полза на държавата.