Тръмп иска да купи правата за ваксина от Германия, тя не ги дава

Изследванията за ваксина срещу коронавируса не са за продан!
16 мар 2020 13:07, Елка Василева
112
Тръмп иска да купи правата за ваксина от Германия, тя не ги дава
Снимка: архив, БГНЕС

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че правата за изследвания на ваксина срещу коронавируса не са за продан. Това стана на фона на твърдения, че президентът Доналд Тръмп е поискал да купи ексклузивен достъп до потенциална ваксина, разработена от германска фирма, предаде Франс прес.

Коментарът в интервю за медийната група „Функе“ идва, докато учени от цял свят се надпреварват за разработка на ваксина срещу COVID-19, който причини смъртта на над 6000 души по света, постави милиони под ограничения и срина финансовите пазари.

„Германските изследователи играят водеща роля в разработки на лекарства и ваксини и не можем да позволим други да получат ексклузивните им резултати“, каза Хайко Маас.

Тръмп е предложил „милиард долара“, за да имат „само САЩ“ правата върху изследванията на ваксината на германската фирма в сферата на биотехнологиите CureVac, писа преди това в. „Ди Велт“, позовавайки се на източници в правителството.

Още по темата

„Германия не е за продан“, каза пред ARD икономическият министър Петер Алтмайер, реагирайки на твърдението.

Вътрешният министър Хорс Зееехофер бе помолен на пресконференция да потвърди опитите за ухажване на германската компания.

„Мога да кажа само, че няколко пъти чух това от правителствени представители“, каза той в неделя. И добави, че на днешното заседание на кризисния комитет това ще бъде обсъдено.

CureVac излезе вчера с изявление, че се „въздържа да коментира спекулации и отхвърля твърденията за оферти за придобиване на компанията или нейни технологии.

Съобщението в „Ди Велт“ предизвика гняв в Германия, но американски представител го нарекъл пред АФП „твърде пресилено“.

„Правителството на САЩ е разговаряло с много (над 25) компании,, които твърдят, че могат да помогнат с ваксина. Повечето от тях са получили пилотно финансиране от американски инвеститори“, казал той. И отрекъл, че САЩ се стремят да осигурят ваксина само за себе си.

Компанията CureVac е основана през 2000 г. в провинция Тюрингия, но има свои обекти във Франкфурт и Бостън. Лабораторията й сега работи заедно с института „Пол Ерлих“, който е свързан с германското здравно министерство, пише БНР.

Миналата седмица компанията изненадващо съобщи, че изпълнителният директор Даниел Менихела е заменен от Ингмар Хьоер, само седмици след като Менихела се срещна с Тръмп, вицепрезидента му Майк Пенс и представители на фармацевтични компании във Вашингтон.

„Убедени сме, че ще можем да разработим силна ваксина в рамките на няколко месеца“, каза той след визитата.

В неделя инвеститорите в CureVac обявиха, че няма да продадат ваксината на отделна държава.

Министърът на икономиката Алтмайер нарече това „фантастично решение“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
0
 
! Отговори
Скорпио преди 4 години
Как може да вярвате на всяка глупост прочетена в интернета без да се замислите дали не е пропаганда?! В 21ви век живеете! Имате "smart" тефефони! Има Google! Ами мислете малко, бре!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има вероятност да е бльфирал Дончо! Понеже доста се иссипаха информации от китайската политика по медиите че точно дончовата чета са изсипали злото в Ухан на мрьсния безконтролен пазар,много хитро! А за даса пуснали духa от лампата сигора си имат точна 100% антивирусна ваксина!
81
1
 
12
 
! Отговори
Един преди 4 години
Германците днес идеално го отрязаха и съвсем на място му отговориха! Правителството реагира с гняв на Тръмповата наглост.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До танервярно сега започва наддаването, търгът е открит. Кой дава повече?
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетковДа ама Тръмп не е президент като хората, той не се влияе особено от това какво представлява президентската институция и как трябва да се държи президентът. Той се мисли за шеф на поредната си компания, и говори така сякаш Белият дом му е бащиния. Там е проблемът. Не случайно повече от половината американци го мразят и в червата. Защото петни президентската институция принизява я до едно много ниско ниво а с това и убива респекта към Америка. Това е трагичното.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, не е за продан тогава те самите да си го патентоват по - бързо и да започнат да го произвеждат. Защото все пак всичко е за продан и точно там е проблемът, винаги е там. Какво да си говорим повече?
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Повече от прав си, даже цял континент откраднаха от индианците!
76
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците станаха по-гнусни и от руснаците! Искаха и Гренландия да купят! Супер нагъл ***!===============Краварите винаги са били гнусни, меко казано!
75
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Защо си мисля.Че този президент зад океана.Отдавна е ваксиниран против " корона вирус"? И следва логичният въпрос.Защо точно Америка." Желае" да купи нещо.Коетп още не е произведено?!-:) Е аз се досещам! Кой разбрал разбрал!-:)
74
0
 
20
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Браво на немците!
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това разказва един американец,наричайки себе си "икономически убиец" -1.Предлагат пари2.Ако не приемеш парите,в другата ръка има оръжие,което убива и убиват човека,който отказва сделката3.Пращаш чакалите(някакви хора,организации свързани с ЦРУ)4.Ако и това не стане,правиш войнатова е описано по-подробно в книгата на джон пъркинс- изповедта на един убиецтой самият е икономист и правил точно това в африка и лат америкаимаше я в книжарниците- ако не са я изкупили за да не се разпространява
72
4
 
17
 
! Отговори
до 83 преди 4 години
Да, а сега им натресоха и мигранти и всякакви останали да им разбият обществото. Германия като нация не трябва да съществува, защото са "можещ" народ.
71
1
 
39
 
! Отговори
Herr Schmidt преди 4 години
Германия и преди и след Хитлер е направила най много за развитието на човечеството. Просто на краварите им се искаше да ги очернят заради Холокоста и подчинят завинаги, вменявайки им безкрайно чувство за вина у всеки един немец. Пропагандата по тази линия върви и до днес в Германия с пълна сила.
70
27
 
2
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Драскат форумни драскачи, заблудени от поредните фалшивки на русоробите. Всеки, който познава как се действа в САЩ, ще ви каже, че американският президент няма никакви пълномощия да купува или продава от името на частни фирми. Това не ти е джуджарската империя, където всичко се решава от император ***(к)ин. Ако някоя американска фирма иска, вече да е купила немската.
69
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия не била за продан - Германия я пеодадоха на САЩ и Израел още на Нюрнбергския процес. Още плащат репарации. Затова и ги водеше толкова години една оф ца като Меркел, която съвсем ги съсипа от толерастия.
68
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците ако кажат могат за 24 часа да създадат ваксината, че и нови ваксини за бъдещи зарази да открият. Те имат опит.
67
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ами пуснете вълка в кошарата и гледаите какво става първо е китаи сега е Европаиталия и германия
66
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално .Най големите химици физици са в Германия.Хитлер даде началото за развитие и прогрес на немския мозък.
65
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това разказва един американец,наричайки себе си "икономически убиец" -1.Предлагат пари2.Ако не приемеш парите,в другата ръка има оръжие,което убива и убиват човека,който отказва сделката3.Пращаш чакалите(някакви хора,организации свързани с ЦРУ)4.Ако и това не стане,правиш войнаИкономическият убиец - тайна империя - https://youtube/watch?v=d3Ro5tSd4YQГоворейки свободно (2007) - https://youtube/watch?v=Hd6M-oePMFs
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Mr . STARBUCKSТи наистина ли сравняваш човешки животи със самолети?