Политическата корупция е големият ни проблем, периодично гърмят бомби

Има видим резултат срещу дребната корупция и тази на чиновническо ниво
1 фев 2023 10:48, Анисия Иванова
70
Политическата корупция е големият ни проблем, периодично гърмят бомби
Снимка: Bulgaria ON AIR

България е на 72-ро място по възприятие на корупцията. Данните показват, че за 2022 година Унгария е в дъното на класацията.

"Минимум 3 години гръмко говорим как се борим с корупцията, но очевидно ситуацията не се е променила. Това е в задълженията на цялото общество и на институциите, говоренето не дава резултат. Прозрачността е обратната страна на корупцията - колкото по-голяма прозрачност гарантират институциите, толкова по-видими резултати трябва да има", коментира бившият председател на Държавната комисия за сигурността на информацията Цвета Маркова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че не само законодателството е виновно, а и останалите две власти - изпълнителната и съдебната.

"Борбата с корупцията периодично се извежда на преден план, след което се неглижира до следващ път, по повод на избори или друг факт. Колкото по-нисък праг на търпимост имаме, толкова по-ефективна ще е борбата с корупцията", заяви Маркова.

Като позитивно в анализа експертът от Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева посочи факта, че индексът за България е променен от 41 на 44 пункта.

"Показва, че се развиват позитивни тенденции, но е очевидно, че няма съществен пробив в модернизацията на институциите, ефективно разследване, осигуряването на публичност и отчетност. Докладът извежда на преден план фрагментацията, невъзможността да се формира правителство, което да модернизира институциите", анализира Нушева.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че ръководствата на повече от 15 независими контролни институции са с изтекъл мандат, което блокира възможността за ефективното им функциониране.

"Ние сме една от страните в Централна и Източна Европа, в които няма лобистко законодателство. Начинът, по който е променено изборното законодателство, има потенциалното негативно отражение върху изборния процес", каза още Ваня Нушева.

Експертът от "Прозрачност без граници" смята, че има видим резултат срещу дребната корупция и тази на чиновническо ниво.

"По отношение на дребните подкупи - полицаи и данъчни, ситуацията не е като преди 15 г., сега са изключения. Политическата корупция е големият проблем на България. Нямаме законодателство, свързано с финансиране на политическата дейност, виждаме как периодично гърмяха бомби в тази насока", подчерта Нушева.  

Цвета Маркова посочи като проблем редуцирането на прозрачността с аргумент за националната сигурност.

"Виждаме злоупотреба с този принцип. Във всички случаи, в които един орган не иска да има прозрачност в неговата работа, се слага такъв етикет. Контролът в злоупотребата с класифицирана информация също може да даде добър резултат в борбата с корупцията", убедена е Маркова.

Гостите бяха категорични, че за да се пресече корупцията, трябват координирани действия и нетърпимост от страна на обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
понеже сме преди 1 година
в политическия прайд на Путин в ролята на леко наведения пасивен получател
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията си е корупция . Няма нужда от други определения. И да я усещаме, и да не я усещаме, резултатът е виден - от години сме най- бедни в ЕС.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради политическата корупция от 9 милиона станахме 6.
50
1
 
7
 
! Отговори
Дедо Морз преди 1 година
"Има видим резултат срещу дребната корупция и тази на чиновническо ниво." Точно тъй, ама... СТЪЛБИЩЕ СЕ ЧИСТИ ОТГОРЕ НАДОЛУ. Без тия номера, моля, на тарикати с власт. Не всички жители на тая територия са с едноцифрово IQ.Май съдебната система още не е поняла.
49
0
 
15
 
! Отговори
Политическа корупция преди 1 година
Абе какви са тия нови видове корупция дето бликнаха изведнъж? :D Едно време имаше най-обикновена корупция и най-обикновен грип, а сега... какви времена дойдоха само, а?
48
1
 
4
 
! Отговори
Това не са преди 1 година
корупционни бомби, а мръсни партенки. Нямат нищо общо с престъплението корупция или със законите, а са по-скоро с амбициозни ***, лапнишарани и традиционното мръсно бельо което политическите партии вадят преди избори.
47
2
 
7
 
! Отговори
Корупцията преди 1 година
като всяко престъпление трябва да има три неща - мотив, оръжие и възможност. Да започнем отзад напред. Как да заподозрем корупция - примерно Назначен е министър, който няма българско гражданство в разрез на основния закон - Конституцията. Мажем да потърсим прична това да се случи - ако установим кой е дал парите. От там на сетне остава да намерим конкретната пачка или златно кюлче или банкова транзакция и да докажем чрез маркиране, време и място, че са ползвани конкретно за постигане на целта.
46
2
 
9
 
! Отговори
Бардак ГЕРБ преди 1 година
Бойко превърна държавната вила "Секвоя" в кyрвенски бардaк. Нормално Кирил Петков да не иска да спи там - може да хвани гъбички и други и пишкaта му да цъфне като розичка и после да не може да думка жена си и Лена. Киро е мъж с изградени хигиенни навици.
45
3
 
8
 
! Отговори
Какво да ви кажа преди 1 година
Емблематичен случай с "шкафчето на Борисов" още виси неразгадан, за какви резултати говорим изобщо???!?!?!?!?!?
44
2
 
6
 
! Отговори
Вероятно преди 1 година
кюлчетата пистолета и пачките ги ползват за някаква еротична игра. Само така може да се обясни наличието им на нощното шкафче. Още повече в контекста на розовия презерватив върху шкафчето. Може да имат и белезници. Но в края на краищата това са си лични неща и едва ли могат да минат за корупция, даже не са и достатъчни да минат за перверзия щом се случват между разнополови възрастни хора.
43
3
 
8
 
! Отговори
Бойко Ескобар преди 1 година
"Спя с пистолет и пачки на нощното шкафче, защото ако ми се наложи да бягам през нощта, по-бързо ще си събера важните неща."
42
2
 
2
 
! Отговори
Становище на Лойко преди 1 година
"Пистолета си го държа на шкафа, спинкам си сладко-сладко, но пачките са монтирани на клипа и снимките."
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокурорите по делото с шкафа да изпратят запитване до НСО как някаква си там Мата Хари влиза в държавна вила с пачки, злато и пистолет и ги монтира в на Боко Шкафчето.
40
3
 
10
 
! Отговори
Аха - ясно. преди 1 година
Бойко е пъхал евраците в шкафчето (а не в сейф), защото му е харесвало чат-пат да "хвърля по едно око" на това колко е работил предната седмица. Ударна доза адреналин и допамин, мотивирало го е да "работи" повече. Това е като наркотика - всеки ден виждаш как се трупат пачките и ти доставя удоволствие, вдига ти самочувствието. Нали се сещате че няма как да си отваряш сейфа по 5 пъти на ден, за да си гледаш пачките - по-лесно е в шкафчето до леглото $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
39
0
 
5
 
! Отговори
Ако Мата Хари преди 1 година
имаше снимка на даването на златото и еврото в ръцете на Боко от някой, който съответно получава достъп до някаква привилегия, примерно да стане омбусман или да стане министър в нарушение на Конституцията и съответно тези кюлчета и пари са маркирани със светещ прах, а полицията дебне със специални разузнавателни средства и запише разговора. После тя се яви като свидетел пред съда, заедно със всички събрани веществени доказателства и съдът отсъди - тогава ДА - Видими резултати.
38
1
 
5
 
! Отговори
В спалнята на Лойко: преди 1 година
"Отвори чекмеджето и си вземи 2 банкноти от по 500 еврака"
37
1
 
11
 
! Отговори
Годишнина преди 1 година
България има спешна нужда от нов Народен съд.
36
1
 
6
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 1 година
Мата Хари снима спалнята на Боко на видео и показа как в шкафчето му има евро и злато.
35
3
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Очевидно снимка на шкафче пълно със златни кюлчета не е доказателство за нищо, а още по-малко за корупция. Със сигурност заплатата на Боко за 12 години е била достатъчно голяма за да инвестира в известно количество злато и не е нужно за е от корупционно плащане, а и човек едва ли ще дължи злато в нощното си шкафче, защото то не може да му служи за нищо - нито да си купи нещо от магазина, нито да го яде, нито да го пие, нито за лекарство, нито дори за секс.
34
2
 
11
 
! Отговори
Corruption преди 1 година
Боко го снимаха с шкафче пълно с евро и злато и не го разследваха за корупция.