Копенхаген - градът на велосипедистите

Датската столица е рай за любителите на колоезденето
18
Копенхаген - градът на велосипедистите
Снимка: Pinterest

Копенхаген беше обявен за най-хубавия град за живеене в света за 2013-а и вероятно има защо.

Жителите на столицата на Дания умеят да балансират между напредък и традиция, между стимул и сигурност, между глобално и локално.

Копенхаген е един очарователен и в същото време космополитен град, и макар да не е евтин за живеене и да е дъждовен, все пак в него има почти всичко – екосреда, мода, култура, забележителности, красива природа, интересна архитектура, международна кухня, приятелски настроени хора, много заведения и др.

Освен това Копенхаген ще ви впечатли с това, че е много зелена столица и че хората се радват на множество велоалеи навсякъде.

Ето защо повечето обитатели на града предпочитат да се придвижват с лекота, яхнали своите велосипеди.

Всяка делнична сутрин, около 7 часа, датската столица оживява. Мъжете в делови костюми, модерно облечените жени и повечето деца се качват на колелата си и тръгват на работа или на училище.

Всъщност 37 на сто от всички живеещи в Копенхаген предпочитат да се движат с велосипеди и те са се превърнали в неразделна част от дизайна на трафика.

Повечето туристи мислят, че в града на Малката русалка наистина са супер загрижени за околната среда и затова предпочитат велосипедите пред автомобилите, но истинската причина е, че колелото е най-бързият и лесен начин да се движиш из града (в повечето случаи стигаш по-бързо, отколкото с кола или автобус).

Вижте защо Копенхаген е градът на колоездачите в галерията на Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ninaИ аз не се сещам за джамии, макар, че съм обикалял града надлъж и нашир. И Амагер. Може би някъде в Ньоребро има някоя малка джамия, но такива неща като минарета и проповеди на муедзини - не! Има мюсулмани, главно пакистанци и турци, но не бият на очи.
12
3
 
1
 
! Отговори
nina преди 9 години
Интересно за кои джамии говориш и дали не бъркаш града?Аз живея ит 2012 тук и не съм видяла една джамия-поне не както традиционно изглезда с минаретата и тнт...иначе предполагам си имат помещения за молитви.Има квартали с имигранти-мюсулмани,но не и шериат и полицаите хич не си поплюват...
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пфф като че ли на българския шофер му пука за цивилизованите страни.. тук се занимаваме с неща като паркиране върху тротоари, местене на кофи и преграждане на алеи. няма никаква връзка със съдържанието на статията. дайте някоя по-адекватна, нещо за бангладеш или филипините, за да поцъка с език бг шоферът и да си каже "ей, колко са зле тия!"
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Hahahей хахи, никой не коментира, защото няма никакъв шериат. Шериат има само в празната ти кратуна! Наистина има квартали с повече присъствие на мюсюлмани, но всеки плаща данъци брато. Я отиди в Столипиново или Факултета и разкажи за шериата;-)
9
4
 
6
 
! Отговори
Hahah преди 9 години
A защо нито дума за мюсюлманските квартали в града? Тези в които властва шериата, а полицията не смее да припари? Така отстрани всичко изглежда розово, ама точно в Копенхаген не е. Както и в Ротердам, да речем.
8
0
 
3
 
! Отговори
nina преди 9 години
статията е самата истина,а колкото до бездомните кучета- тук няма такива,нито улични котки
7
1
 
13
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
хората са 100 години пред нас поне...
6
1
 
6
 
! Отговори
bros преди 9 години
Абе, донякъде си е и скучничък градеца... Джаз хауса е ок, има няколко интересни скуота в Кристиания, много дискотечки, но дотолкова. А може бая повече... ;)
5
0
 
7
 
! Отговори
do 4 преди 9 години
44-та българите са нямали никакъв избор, дядо ми е в избирателна комисия и им е било наредено да горят бюлетините които са "ЗА" монархия.относно Холандия, там е лесно, равно е като тепсия, за това се карат и толкова много колела.
4
6
 
11
 
! Отговори
и преди 9 години
Запада си е запад,жалко,че не направихме избора още 44 година.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сп???нстакъв като теб ли
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бездомни кучета дали имат, които изневиделица да се мятат с бесен лай по колоездачите?!
1
12
 
15
 
! Отговори
Сп???нс преди 9 години
Рай за колоездачите ,защото още не е отишъл някой български шофьор да напълни моргата със щастливи велосипедисти .