Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ

Политическите му амбиции датират поне от... 1988 г.
16 яну 2017 22:22, Елка Василева
113
Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

По-малко от 17 месеца бяха достатъчни за Доналд Дж. Тръмп, за да превземе Белия дом в битка с противници, бленуващи за това от години. Но политическите амбиции на милиардера ексцентрик датират поне от . . . 1988 г., пише Франс прес.

Разбрахме го от предаването на телевизионната звезда Опра Уинфри. "Ако тръгна в тази посока, е твърде възможно да спечеля, защото на хората им е писнало да гледат как този и онзи разграбват САЩ", кротко изрича тогава светлокестенявият търговец с недвижими имоти, чиято усмивка толкова често краси първите страници на нюйоркските таблоиди.

Авторът на бестселъра "Изкуството на сделката" е на 42. Всъщност той решава да не участва в тогавашните избори - но семето вече е посято.

Началото

Идва 1999 г. - време за ребелот. Този път Доналд Тръмп прави нова стъпка. Напуска републиканците с намерението да грабне номинацията на малката Реформистка партия, избирайки курс между лявото и дясното, за да брани "хората на труда". След четири месеца обаче се отказва.

Същевременно магнатът шлифова патриотичното говорене с протекционистки уклон, което ще му осигури успех 17 години по-късно. Милиардерът заклеймява страните, които "мамят" САЩ в международната търговия - Германия, Япония и . . . Франция, "един ужасен партньор".

Прехвърляме се бързо към месец юни 2015 г. Надпреварата за Белия дом е в разгара си. Демократите Хилари Клинтън и Бърни Сандърс, както и 11 републиканци, сред които Джеб Буш, Марко Рубио и Тед Круз, вече се борят за номинациите на своите партии.

Във фоайето на "Тръмп тауър" в Манхатън Доналд Тръмп обявява намерението си да участва в президентските избори и обещава "да върне величието на Америка". Месец преди това името му не се споменава в проучванията. Разбрали за кандидатурата му, коментатори и чуждестранни дипломати се подсмихват.

През юли той за пръв път излиза начело в една анкета. Кандидатурата му - досущ като блокбъстър, предизвиква бурни спорове и дъжд от нападки, но Господин Тръмп никога не се извинява и не слиза от екраните на новинарските канали.

Политическата класа е шокирана, когато на 7 декември 2015 г., малко след атентатите в Париж, той предлага да се затворят границите за мюсюлмани. Това изстрелва популярния вече "Доналд" още по-нагоре в допитванията с 25, после 30, после 35 на сто сред участниците с републикански нагласи.

Първичните избори

В навечерието на първичните избори, през февруари 2016 г., "твърдият" републикански електорат е убеден, че кандидатът популист - с други думи, противникът на системата и елитите, ще достигне този таван от 30-35 процента и ще остане там. А накрая някой ще обедини останалата част от партията и ще спечели двубоя с Доналд Тръмп.

Партията обаче е обзета от гражданска война и сякаш понесена от вълната на протест срещу елитите, олицетворявана от Доналд Тръмп и Тед Круз - сенатор от "Чаеното парти". На 1 февруари 2016 г. тексасецът се класира първи на партийните събрания в щата Айова.

За всеобщо учудване продължаващите първични избори се превръщат в рядко ожесточено състезание между тези две фигури, охулвани от своите противници в партията. Милиони пропиляват напразно поддръжниците на призива "Всеки друг, но не и Тръмп". През май нещата приключват с победа на милиардера.

Войнствено настроен, той приема номинацията през юли и отправя зов за съдействие под лозунга "Америка преди всичко!".

Срещу Клинтън

Тактиката му остава непроменена в битката с кандидатката на демократите, по-щедро финансирана и подкрепяна от популярния Барак Обама. Републиканецът събира дивиденти от обществения гняв, развихрил се в САЩ. И все по-силно сплотява своята партия.

Пред стотиците хиляди американци, които идват да го слушат по митинги, той описва Хилари Клинтън като радетелка за елита, свързана с Уолстрийт, защитничка на статуквото и бъдеща затворничка заради аферата с нейните имейли.

Седемдесетгодишният кандидат се възползва без притеснение от прилошаването, сполетяло през септември 68-годишната жена, бивш държавен секретар.

Но все така изостава в анкетите сред населението. Съперничката му взема връх в трите телевизионни дебата, а той се забърква в препирни с роднините на убит войник мюсюлманин, с бивша Мис Вселена и в спорове ту около данъчната декларация, ту около фондацията му.

Месец преди изборите Републиканската партия открито се примирява с перспективата да изгуби Белия дом, след като е изровен видеозапис от 2005 г., на който Доналд Тръмп се хвали, че хваща жените за интимните им части.

Но в последните седмици късметът напуска фаворитката. На 7 октомври Уикилийкс започва да публикува хакнати имейли на Джон Подеста, оглавяващ предизборния й щаб. Изложени са на показ архивите около кандидатурата на Клинтън - частна кореспонденция, пълна с всевъзможни разкрития за цинизма и задните мисли, свързани с една политическа инициатива.

Междувременно ФБР изненадващо възкресява аферата за имейлите; всичко това е съкрушителен удар за кандидатката, чийто глас вече не се чува.

Съчетани, полемиката срещу Клинтън и посланието за промяна на Доналд Тръмп дават на магната възможност да изтъкне разликите между двете кандидатури. Светът вижда с почуда как предпочели някога Барак Обама бели избиратели от народните класи са гласували този път малко по-охотно за кандидата на републиканците.

Милиардерът също е изненадан. "Смятах, че съм изгубил", сподели той и призна, че съзнателно е наел малка заличка за вечерното си изборно парти в Ню Йорк.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 95 - ти си плюещ по плюещите, себе си не окачествяваш ли като драскач? нещо много често те мЕркам напоследък, работа нямаш ли си ами драскаш тука
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А казваха,че щаба на оранжевите режолюции е там,а влака червен,поне оранжев да са го боядисали за случая.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРусия използва Сърбия за извършване на диверсия и размирици в региона.Опитът за покушение на Мило Джуканович в Черна гора е руско дело.Руският влак с надписите "Косово е Сърбия",пуснат от сърбите до Прищина е руска провокация,целяща дестабилизация на Балканите.Сърбите все още вярват,че Русия ще им "върне"Велика Сърбия,която бе маскирана,като Югославия.В същото време Лавпов залива света с изявления от рода на"желаем мир,ЕС да усмири ситуацията" и други подобни лъжи.
87
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименПърво ти научи руски! На руски "мужик" означава "крепостен селянин"! Ако наистина смяташ, че значи "не-гей" - ходи да наречеш така Путин в центъра на Москва!
86
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия иска да окупира Европа с помощта на левите пълчища.
85
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ СПРЕ РУСКАТА АГРЕСИЯ ТОВА Е ВАЖНОТО.
84
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС да вдигне санкциите на Русия и да върне танковете обратно в САЩ. Русия се опитват да хвърлят европа във война за да може с Китай да я окупират. Това е русофилската идея.
83
4
 
1
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
Усещам как Дончо ще *** едно дебело, мазно ***** в международен мащаб :)
82
3
 
8
 
! Отговори
Циник до 85 преди 7 години
"Чичката хабер си няма от политика.."....................................................................................Абе ***...и всички постнали подобни словесни ди*арии - какво е според вас - това политиката аджеба??!! Не е за трЪкаляне...и за ручане не е...Ти не си за него повече - от к*ир под нокътя на кутрето му - ама дрънкаш юнашки! Селфмейд милиардер...президент на ФАЩ...от това по-голяма политика няма! Дали го харесвате...или не - е друг въпрос! Когато фактите говорят микробите мълчат
81
3
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Що така започнахте нещо да се навеждате нали и вие драскачите от този сайт го плюхте ,а сега дълги тиради как бил станал ,ами стана като казва истината е така явно и на краварите им е останал по няколко грама акъл все още .
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боя се,че президентството за Тръмп ,е едно голямо шоу.Имаше и друг начин да се покажат грешките на Обама и ЕС.
79
3
 
6
 
! Отговори
До 94 преди 7 години
Китай е много много по назад от САЩ и Русия във военен аспект и дори от Англия .Може би са на едно ниво с Франсетата.Имат само едно нещо с което превъзхождат всички и това е числеността им.Но от доста време войните несе водят с хора а с ХайТек играчки.Атомните им оръжия са на светлинни години пред Щатските и Руските .И да припомня през 50те години на миналия век в Руско-Китайската война.Русия унищожава 100 хил Китайска армия без да даде и 1 жертва.При днешна война положението им ще е по лоша!
78
3
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Как Тръмп стана президент на САЩ ?Като наричаше нещата с истинските им имена !
77
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аФторката така се е усукала тука, че не се вижда кое и е лицето кое е задните и части!Тръмп си спечели въпреки цялата пропагандна машина на САЩ и дори Обама вършеещ не по-малко от Хилари.Тези частни разговори от мъж на мъж откъде излязоха? Кой го е записвал?За емейлите на Хилари знаеха хората далеч преди изборите, и знаеха че Хилари се размина без затвор заради това че е слуга на естабилишмента.Естабилишмента не се е предал и няма да се предаде скоро, дори и предизвика гражданска война
76
2
 
7
 
! Отговори
............ преди 7 години
Страхът от различния и и категоричния винаги и на всякъде я има! Но после когато различния пробие и докаже себе си - брей колко подмазвачи и натегачи има! Които до тогава са се свирали по ъглите и са си треперели за посстовете и службичките!Най- удобно е един да изрине цялата тая смрад и да се опита да каже СТОП,КРАЙ тоя модел е из4ерпан и благоугодничеството в което са изпаднали някои, смятат че така могат да го карат до безкрай! Е, наистина му дойде времето на СТОПА И КРАЯ!
75
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС да вдигне санкциите на Русия и да върне танковете обратно в САЩ за да си ги навират в дупките.САЩ се опитват да хвърлят европа във война с Русия за да могат спокойно с Чпония да нападнат Китай
74
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Квото и да си говорим, тая огрооомна маса ,многомилионна американска от хора които го избраха не са кухари!А за Килари , където тук някои много са зажалили можем да кажем АЛИЛУЯ Че се СПАСИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ 3-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА ОТ ТАЯ БОЛНА ОЛИГОФРЕНЯСАЛА БАБИЧКА , АЛЧНА ЗА ВЛАСТ И РАЗЛИЧНИ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИЯ ,КОЯТО ПОТЪПКВА И МОРАЛ И ДОСТОЙНСТВО И ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп започна да рекетита Япония ,започна да рекетита и ЕС,започна да създава ВРАГОВЕ,може би е оня последния дето ще загаси лампите в САЩ
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако някой политик в БГ преди една година си е позволил да коментира или да повдигне една от темите които засегна днес ТРЪМП , НАЛИ 6ТЯХА ДА ГО ПОМИСЛЯТ ЗА ЛУУУД!Е като се РОДИ И ТУК ТАКЪВ ,ТОГАВА ЩЕ КОМЕНТИРАМЕ!
71
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чичката хабер си няма от политика,тоя мога да го сравня с наш Бойко.Тръмп ще повлече САЩ към пропастта,ще изпаднат във световна изолация,сега това ви се струва нелепо но ще видите.Да се надяваме ,че тези които стоят зад русата Златка и му дават тон за песен знаят какво правят.А защо не обединени европейски нации със Русия ?