Може ли уволнението на Коми да е начало на "Уотъргейт 2"

Появиха се опасения за независимостта на американската съдебна система
Обновена: 12 май 2017 07:22 | 11 май 2017 20:33, Елка Василева
53
Може ли уволнението на Коми да е начало на "Уотъргейт 2"
Доналд Тръмп и Джеймс Коми. Снимка: Reuters

Противниците на Доналд Тръмп свикнаха с непредсказуемостта на неговото правителство, но трусът, предизвикан от уволнението във вторник на директора на ФБР Джеймс Коми, се оказа доста силен, пише ДПА.

Според критици на Тръмп това е мощна атака срещу независимата съдебна система и смятат, че САЩ са на ръба на конституционна криза. Ето някои ключови въпроси:

Как се справя Белият дом с кризата?

Още по темата

Честно казано, лошо. Дори някои от най-високопоставените лица в Белия дом не бяха осведомени за решението на президента, а говорителите на Тръмп излязоха да го защитят часове след като то вече бе обявено. Служителите за връзките с обществеността се затрудняваха да обяснят мотивите му.

Вчера Тръмп прие руския министър на външните работи Сергей Лавров в Белия дом - странно подбран момент за подобна среща, като имаме предвид обвиненията, че Коми е бил отстранен заради ръководеното от него разследване за възможна тайна договорка на миналогодишните президентски избори между предизборния щаб на Тръмп и Москва.

Може ли това да предизвика конституционна криза?

Макар и много наблюдатели да са на мнение, че има основание за паралели със скандала "Уотъргейт" от 1974 г., възможността за импийчмънт на Тръмп е доста по-малка, отколкото за Ричард Никсън по онова време, освен това сегашният президент на САЩ има право да уволни Коми.

Въпреки всичко в американските медии се появиха доста мнения в смисъл, че отстраняването на директора на ФБР е сигнал за начало на още по-голяма криза. В основата на някои от най-острите критики са опасенията, свързани с независимостта в бъдеще на американската съдебна система и с налагането на една все по-авторитарна президентска форма на държавно управление.

"Доналд Тръмп или е най-провинилият се президент след Ричард Никсън, или е най-некомпетентният президент от основаването на САЩ", написа Елейн Камарк от Института "Брукингс".

Дали привържениците на Тръмп ги интересува този скандал?

Това е ключов въпрос. Досега привържениците на президента винаги се обявяваха в негова защита, каквото и да направи. Възможно е те да окачествят поредната афера като поредната буря в столицата, която е далеч от живота им. И тъй като уволнението на Коми бе свързано с Хилари Клинтън - силно недолюбвана от много от привържениците на президента - напълно възможно е да реагират точно така.

Доколко убедителни са твърденията на Белия дом за случилото се?

Не звучат особено правдоподобно. Критиците казват, че дори Тръмп да е бил недоволен от работата на Коми по аферата с имейлите на Клинтън, той е могъл да го уволни още с встъпването си в длъжност. Твърденията на Тръмп, че още преди месеци е загубил доверие в директора на ФБР, са в разрез с много от направените до момента публични изказвания. Само преди седмица говорителят на Тръмп Шон Спайсър заяви, че президентът има пълно доверие в Коми. И отхвърляйки категорично твърденията, че бил освободил директора на ФБР заради разследването на връзките между Русия и предизборния му щаб, Тръмп не успя да пресече слуховете.

За какво става дума в скандала с Русия?

ФБР разследва контактите между Русия и предизборния щаб на Тръмп, както и в по-общ план намеса на руската страна в президентските избори през 2016 г. Според американските тайни служби Москва е организирала кибернападения, повлияли на крайния резултат.

Хакери откраднаха имейли от предизборния щаб на Клинтън, които после бяха публикувани от "Уикилийкс". Основният въпрос тук е дали щабът на Тръмп е имал толкова добри връзки с Русия, че е знаел за хакерските прониквания предварително. Засега не са открити никакви доказателства в подкрепа на това.

Кои са главните действащи лица?

Няколко души, работили като съветници на Тръмп в различно качество: Майкъл Флин, Картър Пейдж и Роджър Стоун. Не спира да се говори и за бившия председател на щаба на Тръмп Пол Манафорт.

Флин беше разпитан от ФБР. Той бе принуден да подаде оставка като съветник по националната сигурност на Тръмп, след като призна, че е предоставил на правителството подвеждащата информация за контактите си с руския посланик.

Миналата година ФБР започнало да наблюдава Пейдж с мотива, че го смята за руски шпионин.

Стоун от своя страна се хвалеше с контактите си с "Уикилийкс". Още преди да бъдат публикувани имейлите на председателя на предизборния щаб на Клинтън Джон Подеста, Стоун намекна в Тwitter, че ще се случи нещо такова. А съвсем неотдавна заяви, че е бил във връзка с хакера "Гуцифер 2.0", зад когото според американското разузнаване стоят руските тайни служби.

Всички те казват, че не са направили нищо нередно и срещу никого от тях няма официално повдигнати обвинения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Америка си е Америка,макар и славата на американската демокрация да потъмня,все пак справедливостта и закона ще възтържествуват.Как Президента да излъска имиджа на САЩ когато цял свят знае че ЦРУ ни следи,дори когато сме и в тоалетната си.( програмките за включване на камерките на устройствата ни за комуникация) Ровенето във фейсбук и в мръсното ни бельо.Как да я направи отново пак First,когато опозицията иска да го удави в чаша вода.Лъскане не на имиджа на ЦРУ а на славата му е майката.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приказките за аналогия между скандала Уотъргейт и уволнението на Коми могат да минат единствено, ако четящата публика се състои от едноклетъчни...
21
0
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Освен това Хилари е забравила че е Държавен секретар на САЩ и е на държавна служба когато си е уреждала частни проблеми.Така че,Президента Тръмп може би е прав да уволни шеф,който не е започнал реорганизацията на службата а се е опитал да затвърди статуквото.Самият Коми казва,че е подозирал уволнението си но не казва причината за подозренията си.Както се казва скандалът е буря в чаша вода.Следващият шеф ще си даде сметка за последиците от отзвука и ще се постарае да си запази мястото за дълго
20
0
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Дойде време разделно и за САЩ. Сътворените от ЦРУ лъжи подведоха не един американски президент и естествено си получават заслуженото.Крайно време беше тази служба да се реорганизира за да се случват нещата правилно.В САЩ е забранено да се подслушват и да се чете кореспонденцията на частни лица. Затова и г-жа Хилари се е възползвала от възможността да си скрие кореспонденцията и разговорите от ЦРУ. Но е забравила че разузнавателното управление има филиали по целият свят,чрез който може да я следи
19
1
 
7
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ 27 преди 6 години
Хилъри Клинтън докато е била 7 години държавен секретар (повреме на Обама ) и като такава е пренасочила държавен сървър към лични у-ва (тел и комп) 62 хил имейли са отивали на личният и телефон и комп и когато фбр почва да разледва защо е правила това тя ги изтрива Защо ги е изтрила ако няма какво да крие ?Скандала не трябва да е за Тръмп, а за Клинтън. Това което е сторила е държавна измяна. Шефа на ФБР НЕ Е РАЗЛЕДВАЛ ДОКРАЙ ТОВА И ЗАТОВА ГО УВОЛНИХА НАИСТИНА. А НЕ ЧЕ ТРЪМП БИЛ РАЗЛЕДВАН
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така нареченият скандал е свързан с подслушвателни устройства в един хотел носещ името Уотъргейт .Републиканците решават да сложат там бръмбари за да подслушват демократи отседнали в хотела. Когато журналисти разкриват че това се е правило от кандидата и вече станал президент Никсън става скандала който води до импийчмънт и доброволно напускане на президента . Малко известен факт е че Линдън Джонсън 36 ят президент (станал такъв автоматично след убийството на Кенеди ) е сложил бръмбари в белият доми двата президентаса били параноици . Икали са да знаят кой какво говори за тях . ХИЛЪРИ кЛИНТЪН
17
1
 
5
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
До Анонименвиж пич, на вас нокога не ви казаха истината за писмата Хилари. Работата е следната:2008 Хилари решава да си направи частен дейта център и наема кмопания за това. Компанията която Хилари наема обаче оутсорсва в Бразилия и така почти 8 години Бразилия директно следи писмата на Хилари и понейе тия е с интелекта на кокошка доста държавни тайни стават достояние на Бразилиа (нашата Дилама) и от там заминават за Русияа хакването на предизборната кампания на Хилари беше лъжа и пропаганд
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ могат да си правят техните разследвания и уволнения.Стига да не отменят санкциите срещу Русия.Даже да ги увеличат още!Путин не разбира от дума, а от санкции.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелка пак е преписвала от неправилното място. Тръм си стои твърдо на мястото. Сега е времето да почнат да вкарват демократите в затвора.
14
0
 
4
 
! Отговори
Патил и препатил преди 6 години
Вечната борба между злото и доброто.Вечната борба между простотията и интелекта.Прстакът е силен когато те нападне защото не спазва правила.Но интелекта винаги преодолява това.Не казвам побеждава, защото простотията е вечна.Както и интелекта.Та мисълта ми е ,че този човек е *** сложих си трите звездички сам, за да обознача някой, който е груб, безскрупулен и не спазва правила.
13
1
 
11
 
! Отговори
Диди преди 6 години
Всъщност руснаците действат доста по-просто. Те просто хвърлят празно за пълно.Човек няма нужда да е гений или хакер за да знае че хората искат промяна. Тръмп беше нов човек и можеше да се очаква че ще има сериозна подкрепа.Да ме извинява Коми, но аз мисля че той само преувеличава способностите на Русия.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** прости уотъргейт е заради подслушване на другата партия, хубаво преписвате но мозък зеро - то трябва освен винету и друго да прочете човек
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 16 Гурбетчия! Да ги ядеш болай!
10
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Как ще се отрази на Тръмп поредния скандал зависи единствено от това дали това действие е съгласувано с Господарите или не!Тръмп може да направи всичко,стига на тях да е угодно!Да кажем утре може да уволни и шефа на ЦРУ,което даже е наложително,щото тая институция съвсем се е самозабравила и е неясно кой я контролира и въобще има ли някакъв контрол.Всъщност,ако Тръмп го позакъса,винаги може да бомбандира някъде-действие,което винаги събира много фенове...
9
4
 
7
 
! Отговори
Браво Макрон преди 6 години
Да внимат критиците на Дончо иПутин, понеже на тая вьзраст старчетата са много чуствителни! Доказано е с управници като мусолини, сталин хитлер,чавушеско,все джамбази и бабаити!
8
2
 
9
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ"Лавров предал на Тръмп доказателства....за готвена провокация на ФБР срещу Тръмп."Айде да не си приказваме глупости!Срещата беше СЛЕД обявяване на уволнението!Да не говорим,че руснаците и да имат на разположение информация,няма да я използват по тоя начин.Просто за да не разкрият източниците си.
7
20
 
7
 
! Отговори
Не е важно преди 6 години
кого е уволнил , а е важно ,че удари шута на Путин ! Путин много се надяваше на Тръпм и затова изхарчи толкова много пари за да помогне на Тръмп ,но сега Путин остана с пръст в г-ъ-з !
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Trump is number 1 !
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общият резултат политиката на САЩ за националната икономика е колосална деиндустриализация, крах на средната класа, спад на брутния вътрешен продукт, безработица и маргинализация на цели прослойки от обществото. Печеливш е единствено глобализираният финансов капитал.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп не е виновен че Буш и Обама фалираха САЩ.