Тръмп заплаши да спре окончателно финансирането на СЗО

Президентът на САЩ даде срок от 30 дни за подобрения
19 май 2020 09:45, Елка Василева
32
Тръмп заплаши да спре окончателно финансирането на СЗО
Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на Световната здравна организация и да преразгледа членството на САЩ в нея, ако тя не предприеме "съществени подобрения" в срок от 30 дни, предаде Франс прес.

Тръмп замрази вноските на САЩ в СЗО миналия месец, като я обвини, че поддържа "дезинформацията" на Китай за избухването на пандемията от коронавируса, припомня Ройтерс.

Още по темата

"Ако СЗО не се ангажира със значими подобрения през следващите 30 дни, аз ще направя моето временно замразяване на финансирането от Съединените щати за СЗО постоянно и ще преразгледам нашето членство", заяви Тръмп в писмо, адресирано до шефа й Тедрос Аданом Гебрейесус, качено в Тwitter.

В него американският президент изброява примери, които той смята за грешки на СЗО в управлението на пандемията, обвинявайки я по-специално, че е пренебрегнала първите съобщения за появата на вируса и че е угаждала на Китай.
Малко преди да публикува фотокопието на писмото, Тръмп заяви от Белия дом, че СЗО е "свършила много жалка работа" по отношение на кризата и че скоро ще вземе решение относно финансирането на организацията. Не съм доволен от Световната здравна организация, тя е марионетка на Китай, каза президентът, цитиран от АФП.

В писмото Тръмп подчерта, че единственият път напред за СЗО е да демонстрира независимост от Пекин, като добави, че неговата администрация вече е започнала дискусия с Тедрос Гебрейесус относно реформирането й, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Китай има население около 1,5 милиарда ! САЩ имат 250 милиона население или 6 пъти по-малко хора !!! Но пък вноската на Китай за СЗО е 30 000 $ ,докато вноската на САЩ е 400 000 $ ! Е , кой поръчва музиката ? И за кого играе СЗО ???
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не пита тръмпи и не е съгласен с него демократично бива изритван.Така е най-демократично.
25
1
 
9
 
! Отговори
С1 преди 3 години
В случая Тръмп е прав за СЗО.Ако СЗО беше реагирала навреме, сега нямаше да сме в пандемия.СЗО се довери на Китай.Резултата го видяхме.Да не говорим, че е недопустимо на такава организация шефът да няма медицинско образование.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми правилно, какви са тези, че не питат първо дедо тръмпи?Дедо тръмпи има 3 завършени образования по медицина и 50 години стаж в медицинската им академия, а те тръгнали да го учат. Туй вирусология, туй пандемии, туй хирургия, туй вътрешни болести, бай трънчо колко сеят е изръшнал да ги изучава, ей...Да питат ако не знаят, дедо всичко ще им обясни.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно те са някаква сбирщина от дилетанти.Аз се чудя въобще как е възможно такава голяма и богата държава да си губи времето с тия ***.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп, на база на собствения си експертен опит, образование каза, че вируса е създаден в лаборатория, от китайците.На следващия ден, нищо не разбиращите експерти от СЗО, които нищо не разбират от медицина го опровергаха и казаха, че няма доказателства за това и почти на 100% вирусът не е създаден изкуствено.На следващия ден Тръмп казва, че ще спре финансирането на организация.И тези действия се приемат с овации от родните форумци.После, защо сме на дъното на света.С такива гласоподаватели.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставам със спечатление, че тази организация не се подчиняват пряко на американския президент, не е приятно да има международна организация която не е под 100 % контрол на американските политици.Логично е да си създаде организация над която има пълен контрол, и разбира от политически интереси, а не от здравеопазване.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който плаща той поръчва музиката.
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО е частна евгенична фондация. Дано бай Дончо да и бутне прът в шпиците. Амин
18
0
 
1
 
! Отговори
DO 18 преди 3 години
До До11и14Ти, защо го приемаш като обида?Гордей се. *** е българин.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия дебели бюрократи милионери, освен картинки и съвети как да си мием ръцете, друго да са направили? Айде няма нужда.....
16
6
 
5
 
! Отговори
Пи Ле преди 3 години
Абе СЗО не са идеални, ама поне не призовават хората да пият белина...
15
2
 
15
 
! Отговори
Котки преди 3 години
До До 7Не отричаме всичко и всеки. Какво направи СЗО от края на миналата година до сега, кажи ми поне едно нещо полезно. Корумпирани бюрократи и празнословци, които постоянно променят информацията, не вследствие на нови открития, както трябва да е, а в зависимост от кой им плаща повече. Доказаха, че са неспособни, дори може би вредят.
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха...много симпатизанти на Тръмп из форума.Защо ли не съм изненадан.Същите, които му подкрепят glupoстите...са и тези, които гласуват за ГЕРБ или ВМРО...същите, които слушат чалга и Азис, но плюят по джендърите :)Абе, класическа българска извадка.Всеки, който е по-умен от ***..бил престъпник, корумпиран, ненужен...всеки, който е на противното мнение трябва да се закрие...преследва и т.н.Гледай Тръмп, гледай йГаньо...едни и същи.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудост е да се дават пари на престъпни организации.
12
4
 
18
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Ама той още ли не го е спрял? Режете им парите на тези корумпирани лентяи!
11
10
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
До АнонименA, от какво има нужда света? От никакви организацийки?То, на ***, всичко му е безсмислено. *** отрича всичко и всеки, а най-много обича такива анархисти и татални lumпени като Тръмп.Кажи ти къде работиш, да я закрием и твията ненужна организацийка?Или казваш...да разнасяш минерална вода по офисите е много по-важно от световната здравна организация?
10
6
 
7
 
! Отговори
DO 8 преди 3 години
До До 4От устата на Тръмп вече сме чули достатъчно.А, фактът, че сте му симпатизанти..говори за вас повече, отколкото предполагате.
9
2
 
10
 
! Отговори
дО 6 преди 3 години
ЯВНО НЯМАШ ВРЪЗКА ИЛИ ПОЗНАНСТВО С СРЕДЕН АМЕРИКАНЕЦ!!! !ИЛИ СИ ПУБЕР ИЛИ ТЕЖКО НЕИНФОРМИРАН ЧОВЕК. тОЙ МОЖЕ ДА ИМА ГРУБ РЕЧНИК,НО СЕ СПРАВЯ СТРАХОТНО СЛЕД ,,БАКИИТЕ" НА ОБАМА И КЛОПКИТЕ КОИТО МУ ОСТАВИ ! пРЕИЗБИРАНЕТО МУ БЕШЕ АБСОЛЮТНО СИГУРНО,НО ,,ВРАГОВЕТЕ" ИЗПОЛЗВАТ ПРОБЛЕМЪТ С КОВИД 19 ДА ГО СМАЧКАТ.
8
3
 
17
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Ако беше по информиран и по грамотен нямаше да напишеш тази глупост.Тръмп е абсолютно прав ,но трябва да чуеш доводите и съображенията му от неговите уста.....