Дал ли е Тръмп наистина отрицателна проба за COVID-19 или лекарите му лъжат?

Конли не споделя дали президентът си е направил PCR тест
16 окт 2020 22:00, Нели Христова
106
Дал ли е Тръмп наистина отрицателна проба за COVID-19 или лекарите му лъжат?
Снимка: БГНЕС

В понеделник лекарите на Доналд Тръмп обявиха, че тестът му за COVID-19 е отрицателен и той не е заразен за други хора. Но има медици, които се съмняват в достоверността на тази констатация.

Шон Конли обяви резултата от теста малко преди Тръмп да замине за митинг във Флорида. Това се случи около десет дни след като президентът обяви, че се е заразил с вируса. Властите в страната препоръчват изолация за най-малко 10 дни след появата на първите симптоми и 20 дни при по-тежки случаи.

Тестът, който Тръмп си е направил е Abbott BinaxNOW - антигенов тест, направен от компанията Abbott Laboratories, който може да открие инфекция на SARS-CoV-2 за по-малко от 15 минути. Тестовете за антиген, които търсят протеини от повърхността на вируса, са много по-бързи и по-евтини от тестовете за полимеразна верижна реакция (PCR), които търсят генетичния материал на вируса.  "Въз основа на резултатите от теста и друга информация, пише Конли, медицинският екип установи, че в съгласие с насоките на CDC за премахване на предпазните мерки, президентът не е заразен за другите". В предишно съобщение през уикенда Конли заяви, че Тръмп може да се придържа към активния си график, защото "вече не се смята за риск за другите".

Но други лекари отбелязват, че CDC не препоръчва използването на антигенни тестове, за да се освободят болните пациенти от изолация. "Това не е целта на теста", каза Меган Рани, спешен лекар и изследовател от университета Браун, пред BuzzFeed News. "Те селективно докладват за резултатите от някакви тестове, за да внушат, че той не е заразен."

На уебсайтът на CDC също пише, че "не се препоръчва използването на антигенни тестове за вземане на решения за прекратяване на изолацията". За пациенти, които имат симптоми на COVID-19 или са имали известен контакт с някой, който е бил инфектиран, здравният орган препоръчва да се потвърдят отрицателните антигенни тестове с PCR тест.

"Искаме да знаем какъв е бил резултата от PCR теста. Това е информацията, която ни интересува “, каза Крутика Купали, асистент по медицина в Медицинския университет в Южна Каролина.

Тестовете за антиген най-вероятно улавят инфекцията, когато тя е в своя пик. Поради относителната им лекота и достъпност, те се считат за полезни за скрининг на хора, които са безсимптомни. Но като цяло антигенните тестове не са толкова добри, колкото PCR тестовете, по отношение на засичането на малки следи от вируса.

Тестът на Abbott’s BinaxNOW има степен на чувствителност 97,1%, според компанията, което означава, че ще върне фалшиво отрицателни резултати за около 3% от хората, които са заразени и би трябвало да имат положителен тест. Дори самата компания препоръчва резлутатите да бъдат потвърдени от PCR тест за лица, които са изкарали заболяването по-тежко. "Отрицателните резултати не изключват наличието на инфекция от SARS-CoV-2 и не трябва да се използват като единствена основа за лечение или решения за управление на пациенти, включително решения за контрол на инфекцията", се посочва в документите на компанията

Но според Администрацията на Тръмп този конкретен тест дава възможност за разширяване на капацитета за тестване на нацията.

В съобщението си Конли посочва, че тестът за антиген на Abbott "не се използва изолирано за определяне на текущия отрицателен статус на президента" и че Тръмп си е направил и PCR тест. Но така и не казва какъв е бил резултатът от него.

Лекарят заявява, че "допълнителни клинични и лабораторни данни, включително измерване на прага на вирусното натоварване, субгеномна РНК и PCR, както и текущата оценка на данните за вирусните култури, всички показват липса на вирусна репликация".

Анджи Расмусен, вирусолог от Колумбийския университет, отбеляза, че антигенният тест е "по-малко чувствителен от всички други тестове", споменати от Конли. "Затова се чудя защо отрицателният резултат се отчита само от него", каза тя пред BuzzFeed News. "Защо не се споделят останалите данни ?"

Лекарите са категорични, че не разполагат с достатъчно информация, за да разберат дали президентът е или не е бил заразен в понеделник вечерта, когато пътува с Air Force One и говори с поддръжници на митинга си. Но според тях той е трябвало да вземе предпазни мерки дори и да се е излекувал. "Независимо от преценката на екипа дали той е заразен за другите или не, той трябва да следва указанията на CDC относно продължителността на изолацията", казва Рани. "Той също така трябва да следва насоките на CDC относно носенето на маски и физическото дистанциране, независимо дали е заразен или не."

"За да бъдем сигурни, че не сме заразни, това би означавало да се изолираме за 20 дни", казва Карлос дел Рио, професор по медицина в Медицинския факултет на Университета Емори. А симптомите показват, че Тръмп не е изкарал леко вируса - той се лекува със стероиди, препоръчани от СЗО и Националните здравни институти само за тежки до критични случаи. Имал  е нужда и от допълнителен кислород поне два пъти, когато нивата му на кислород са спаднали.

"Или е имал тежко заболяване и затова е взел лекарствата, които е взел - или е нямал тежко заболяване и не е имал нужда от лекарствата, които са му дали", каза дел Рио. Заради това съобщението от понеделник предизвиква повече въпроси, отколкото дава отговори. Конли не посочва през кои "последователни дни" президентът е дал отрицателни проби, нито какви са симптомите му. Последното, което бе ясно, е че Тръмп е бил без температура за повече от 24 часа, но Конли не каза дали е бил на някакво лечение за намаляване на температурата.

"Без да знаем какви симптоми е имал президентът, е трудно да се направят точни заключения", каза Купали. "Винаги трябва да четем между редовете в тези изявления за пресата."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
США преди 3 години
Този *** не е бил болен от COVID19. Всичко това е огромен PR.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам с нетърпение Тръмп да унижожи демократите и да видя тъжните ви статийки тогава! !
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с тоя изимислен PCR тест дето с неговата 92% селективност дава една трета фалшиви положителни, ама нали предвидли почина създателя му няма как да ги обори за не го ползват
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще лъжат!!! Само китайци, севернокорейци, руснаци и беларуси лъжат. Американските лекари са света вода ненапита.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро демократите ще обявят, че републиканците лъжат, че Тръмп съществува. Той е умрял много отдавна, а това е негова холограма. Всъщност Америка се управлява от Путин. Фантазиите на тези хора нямат граници.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е наш човек.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмпи е като поповете,само взима,не дава,тъй,че няма как да е дал проба,може да е взел такава,кой е чул тръмпи да е дал нещо някому
55
1
 
6
 
! Отговори
Q преди 3 години
Неолибералите де факто са троцкисти. Нека припомним: Троцки (платен от US либералите )е болшевишки вожд, извършил заедно с Ленин (платен от Германия) колосални и масови престъпления, и зверства в Русия. Либе-ра-стичната престъпна шайка се бори неистово натрапвайки Опорките за стъпкване на традиционния морал, свързан с вяра, народ, семейство, пол....ама народа не е толкова пр0ст, че да харесва дърт комунист като Байдън, койтоосвен това е в джоба на Пекин
54
1
 
7
 
! Отговори
Trump преди 3 години
100% от българите вярват повече на Баба Ванга отколкото на натрапвания от мутренските медии. Сороските мутренски медии са полудели. Тръмп явно води в проучванията,и тези съскат злобно глупости всеки ден по негов адрес. dnes.bg спрете да публикуате тези нелепи писания за Тръмп. Пълна тъпотия.
53
0
 
0
 
! Отговори
Зори преди 3 години
Холивуд в действие. Кой им вярва за каквото и да било? Малко са надъхани наивници вече.
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес говори на 3 места по поне един час. Много малко хора могат да издържат такова натоварване.В 3 различни щата. Те питат каква проба бил дал.Човека е огън.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те вярно са такива след като елементарни неща не умеят ако карат с това темпо ще побъркат хората а сигорно това иска т
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи кво правим отиваме в болницата карти ли да играем или кафе да пием ние знаем че тия болници са фалирали и стотинка няма в Ловеч болницата е закриване всички сестри и доктори ли са извънземни
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия деца са нашето бъдеще на вас ако не ви пука на нас семеиства трябва да създаваме
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стрес вкаъщи стрес на работа стрес навсякъде е това нее държава наистина притеснение е вече нямаше да плащат хората от това вече не само ни уплашиха ми мислете за децата бре аиде нас ни оставете на това дете как да му обясниш чее корона а доктори
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те сигорно ще са от участниците в дъжда наброява ха толкова.Квото такова идеш на митинг след това аиде у болница
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да в България короната расте хм докога това
45
0
 
1
 
! Отговори
TRUMP 2020 преди 3 години
Тръмп ще даде проба в устата на всички мoшeници
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дончо рулира ще вземе и тези избори.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмплиера ще рaзпука прогресивните либepаси на изборите и затова пищят. Байдън е един от най-корумпираните и слаби политици на САЩ, няма начин да го изберат.