Тръмп обяви победа и поиска преброяването на легални гласове да спре

Експертите са ужасени от последната реч на президента
Обновена: 4 ное 2020 10:33 | 4 ное 2020 10:33, Нели Христова
330
Тръмп обяви победа и поиска преброяването на легални гласове да спре
Снимка: БГНЕС

"Милиони и милиони хора гласуваха за нас", каза Доналд Тръмп пред събралите се хора в Белия дом . "Много тъжна група хора се опитва да лиши от граждански права тази група хора. Приготвяхме се за голямо тържество. Печелехме всичко. И изведнъж току-що всичко бе отменено", допълни той.

Още по темата

Така, на последната права на изборите в САЩ, Тръмп без основание заяви, че се извършва измама и категорично обяви своята победа, въпреки че милиони гласове все още не са преброени.

"Честно казано, ние наистина спечелихме тези избори", заяви Доналд Тръмп и гордо каза, че досега никой не е виждал подобна активност и подкрепа на президентските избори в САЩ. Истината обаче е, че експертите никога досега не бяха виждали подобно държание от президент.

Откровените атаки на Тръмп към легалното преброяване на бюлетините в САЩ не останаха незабелязани. Бен Гинсбърг, адвокат и ветеран републиканец, изрази ужас от нападките на президента срещу законните усилия за преброяване на гласовете тази сутрин. Той заяви, че никога не е виждал президент да се държи по такъв начин.

"За мен, като републиканец от дълго време, е мъчителен момент да видя призив толкова много хора да бъдат лишени от право на глас", казва Гинсбърг пред CNN. "Това, което президентът каза тази вечер, е не само безпрецедентно и не само липсва каквото и да било основание за тези твърдения, но и наистина прави лоша услуга за всички останали мъже и жени, които днес участват в изборите като републиканци."

На въпроса на Джейк Тапър от CNN дали е виждал подобен случай от друг президент, той отговори: "Не. Не съм виждал дори и нищо подобно."

Повечето станции за гласуване в САЩ вече са затворени. Резултатите, които виждаме сега, показват, че демократичните мечти за бърза и решителна победа на Байдън бяха точно толкова голяма илюзия, колкото и надеждата на президента за категорична победа. Кой ще е президентът на САЩ все още остава неясно, като резултатът изглежда ще се определи от Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания - щатите в горния Среден Запад, където вотът на гражданите е непредвидим.

Говорейки в Белия дом около 2:25 ч. тази вечер, Тръмп обяви победа и обеща, че ще отиде до Върховния съд на САЩ, за да поиска прекратяване на преброяването на гласове, което все още не е приключило. "Искаме гласуването да спре“, каза той. "Не искаме да се подават бюлетини в 4 часа сутринта и да се добавят в списъка. Това е много тъжен момент."

Това беше смразяващо изявление на президент, който от месеци се опитва да подкопае вярата в изборите и не се ангажира да приеме резултатите от тях. Искането му да бъде сложен край на преброяването на валидни гласове се противопоставя на изборния закон и ще лиши милиони избиратели от правото на вот, пишат от The Atlantic.

Байдън не претендира за победа, но изяви оптимизъм в няколко кратки реплики пред своите избиратели: "Чувстваме се добре там, къде се намираме", заяви той. " Тук съм, за да ви кажа тази вечер - ние вярваме, че сме на път да спечелим тези избори. Ще отнеме време за преброяване на гласовете, но ние ще спечелим Пенсилвания."

Следващите часове и дни ще бъдат деликатни момент за демокрацията. Експертите  предупреждават, че вярата в изборите е крехко нещо, а ако тя бъде подкопана, щетите трудно ще бъдат поправени. Йони Апелбаум пише, че демокрацията зависи от съгласието на победените, но те също трябва да вярват, че процесът, чрез който се стига до загубата е свободен и справедлив.

През септември Байдън увери американците, че ще има плавен трансфер на власт след изборите.

"Ще го приема, и той също. Знаете ли защо? Защото след като бъде обявен победителят, след като бъдат преброени всички бюлетини, това ще бъде краят", заяви Байдън.

Скоро ще научим дали е бил прав - макар и може би не толкова скоро, колкото много хора биха искали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
3
 
! Отговори
4 more years преди 3 години
Байдън спомня ли си за какво са тези избори? Да не вземе, да се изцепи, че е станал сенатор.
231
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Легални ? Тръмп е президент и по-добре знае кои са легални и кои не. Тайните служби вече са му докладвали.
230
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либерастката пропаганда е превключила на пълни обороти. Дали са "легални" или не решава съда, не либерастката преса. Основанието за оспорването е, че тези "легални" гласове са изпратени след изтичането на легалния срок за пускането им. Дали е така ще се докаже в съд, а не от мисирките на дедо Шорош.
229
5
 
8
 
! Отговори
хах преди 3 години
Какво иска Тръмп няма никакво значение! Белия дом си има нов собственик за четири години, това е, свиквайте с тая мисъл, без значение харесва ли ви или не!
228
4
 
6
 
! Отговори
Куку преди 3 години
Байдън ще разглоби Раша на части и всички русофили ще ревнат........Америка фърст
227
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 259: " Това гласуване по пощата е нессериозно"А ти как си представяш да има само една избирателна секция за 2.5 Милиона гласоподаватели на десетки-стотици километри отдалечени и да няма гласуване по пощата ???
226
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това гласуване по пощата е несериозно и буди основателни опасения за злоупотреби.Вече излязоха няколко починали гласували, но няма да са единствени.Има възрастни хора с деменция,други в болници в тежко състояние или е старчески домове,купуване на гласове .По пощата гласуват основно избиратели на демократите,а там няма нищо чисто ,освен,че и чичко Сорос е зад гърба им.Правилно Тръмп иска ново преброяване.
225
4
 
4
 
! Отговори
McDonald преди 3 години
Пътник съм.
224
6
 
10
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Тръмп ще трябва да си замине, след като цалата псевдо-демократична общност го преследва и демонизира без прекъсване от първия ден на президентството му. Подобен бойкот на Президент историята не помни. И всичко това е най-вече, защото се опита да бъде независим Президент, а не "кукла на конци" или още по-лощо, поддръжник на нео-Либералния, насилствен Глобализъм. Но хората след Тръмп вече ще знаят, че е възможно да има и най-вероятно пак ще има независим Президент един ден !
223
4
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Тръмп може и да се наложи да си замине от Белия Дом, но ще остави ярка следа след себе си с своята борбеност, независимост и откровеност. За да си добър борец, несъмнено трябва и да си смел, за да се бориш с Глобалистите-Олигарси, които искат "скромно" да водят Демократичния Свят, след като, разбира се, (демократично) са го подчинили и които лесно превръщат в марионетка всеки друг Президент. Несъмнено трябва и да си смел за да заявиш открито на цялата дегенерирала Западна преса, че е фейк....
222
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми се вярва Тръмп да загуби Пенсилвания. Броиха яко, и какво стана - стигнаха 80% за Байдън, при 80% броени във Филаделфия (6-тия по-големина град в САЩ, малко по-голям от София) и какво стана - спряха да броят последните 20%. Таква разлика няма и в Калифорния!Тръмп вероятно държи Пенсилвания.Ако това е така ... Остава Неведа! "Водачестовто" на Байдън е само с 8000 гласа.
221
0
 
4
 
! Отговори
помашки мелез преди 3 години
245.....как ти беше името преди процеса?
220
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Handel 245To и Twitter така казва - без основание. Когато твърдяха, че е руски шпионин и ДВЕ ГОДИНИ го разкатаваха за това, Twitter нямаше нищо против. Не излезе ЕДНО доказателство,че Тръмп е руски шпионин, спящ агент или нещотакова ... АМа наказани зацалта риторика НЯМА!
219
4
 
10
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"на последната права на изборите в САЩ, Тръмп без основание заяви, че се извършва измама'Интересно откъде аффтърът разбра че е "без основание"? Глупавите американци си имат преброители съдебна система и какво ли не, а то трябвало само да питат някакъв неграмотен аффтър от тоя сайт и веднага ще отсече кой е убиеца.ПС. Хайде сега цензурата да почне да трие.
218
1
 
11
 
! Отговори
McDonald преди 3 години
Печеля с негативен резултат.
217
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак войни, налагане на насилствен мир по света. Единственият президент който ме започна война е Тръмп. Светът ще се побърка още повече с Байдън.
216
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше за миг светлина в тунелаи настъпи мрак непрогледен.
215
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тромпета иска да изгори бюлетините от пощата, които пристигат петък, защото знае, че са от хора страхуващи се от Ковида, които несъмнено ще гласуват за Бидона. Рижия шибек ще го бият като мече у дирек.
214
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Тръмп си отива светлината и настъпва мракът.По-добре беше един клоун, вместо този дъртак с деменция!
213
18
 
6
 
! Отговори
Куку преди 3 години
Байдън е новия президент,честито на всички русофили.