Ще успее ли Джо Байдън да заличи постигнатото от Тръмп?

Новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено, заяви Христофор Караджов
21 яну 2021 09:00, Ния Христова
98
 
Философите силно вярват, че помирението носи пролетта за душата. Америка обаче все още изглежда скована в дебели ледени стени, които разделят обществото, подложено паралелно на икономическа и здравна криза. Ще успее ли страната да преодолее съществуващите различия?
 
"Много невероятно беше това завръщане към нормалността в рамките само на един ден. А такова нещо не съм наблюдавал, от 96-та следя изборите отблизо. Нямаше го и през 2008 г., когато беше избран Барак Обама. Сега разликата е в контраста между Тръмп и Джо Байдън, като послания, настроения, очаквания. Не искам да се връщам преди 4 години, но помним какъв беше лайтмотивът на речта на Доналд Тръмп. Тогава беше за американската касапница, която свършва, апокалиптични думи, които не присъстваха в речника на Байдън", каза журналистът и преподавател в Калифорнийския университет Христофор Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна това, че новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено. 
 
"Той няколко пъти спомена, че трябва да се придържаме към фактите. А това е нещо, което ни липсваше през последните години. Байдън не може да заличи всичко постигнато от Тръмп, защото президентът си има строго определени правомощия. Той може да управлява с укази, но сериозните промени се извършват само с акт на Конгреса, където демократите имат мнозинство", посочи експертът и продължи:
 
"Но не могат да направят кой знае какви промени. Очевидно е, че има такива укази, които могат да бъдат подписани ударно и бързо, могат да бъдат преустановени някои проекти, могат да бъдат стартирани други, но големите промени като имиграционната реформа, инфраструктурните проекти, стимулът за облекчаване на последствията от Ковид-19 - това са инициативи, които налагат убеждаване на Конгреса", допълни Караджов.
 
Според него Байдън може да направи много неща и сподели, че го вижда като активен, че дори и агресивен в началото президент.
 
"Но и президент, който ще търси помирение. Не съм видял някой от членовете на кабинета на Тръмп да е кандидат за кабинета на Джо Байдън. Всичките му думи досега бяха в посока, че трябва да се заровят томахавките. И че трябва да се движим напред като американци. Той директно се обърна и към тези 74 млн., които гласуваха за Тръмп, и каза, че ще бъде и техен президент", посочи Христофор Караджов.
 
Журналистът сподели още, че Байдън на няколко пъти е изтъкнал, че политическите разногласия не са война и че хората не трябва да са смъртни врагове, защото се разминават политически.
 
"Хубаво е, че Байдън е политически ветеран, защото във възрастта има нещо, което укротява страстите и внася мъдрост. Джо Байдън е много по-различен сега. Вицепрезидентът има сравнително ограничени функции в американската система за управление, освен ако не стане президент в един момент", добави Христофор Караджов.

98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп нищо не е постигнал. За сметка на това доста щети е причинил.

Важното е, че народът му посочи вратата.
82
0
 
5
 
! Отговори
Александър Симов БСП преди 1 месец
До Христо Христов
Светът има щастието САЩ да са най-силната държава сега. Вярно е, правят грешки - те не са божества, а хора, мама му стара. Но представете си свят в който да кажем най-силната държава е Северна Корея, не ми се мисли направо. Или пък Русия. Русия е държава, която заслужава презрение, там просто никога не са зачитали достатъчно правото на всеки да има собствен живот. Или пък свят в който талибаните бяха взели надмощие. Кошмарно! САЩ стават симпатични в сравнение с техните алтернативи. Из "20 причини да обичаш Америка", причина 14
81
6
 
0
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Постигнатото от Тръмп се брои на пръстите на едната ръка.
Може би кафявите следи в тоалетната чиния са нещото, с което той най-много се гордее. Но и те се заличават.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До аз да ви обадя
това което си написал е безсмислено. Ако го направи Байдън ще резцепи Америка. Все още движеща сила са Средните Щати. Там се произвежда. Финансовият сектор при продължаваща криза ще рухне, ако продължи да се раздават пари. Още не могат да си оправят здравеопазванто след Обамакеър. Маргиналните групи като трансексулви и т.н. не са от значение и политговоренето може да се смени рязко. Преекспонирането на расизма ще доведе до обратен ефект. Белите все още са мнозинство.
79
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До До аз да ви обадя

"Омразата на комунистите към САЩ" - ц. комунистите обичат сащ.
справка: атлантиците соломон паси и александър йорданов, спасили бкп от разпад и лустрация, обичат сащ.
78
3
 
3
 
! Отговори
До аз да ви обадя преди 1 месец
Митата на европейските стоки може да ги продължи, но с Китай отношенията ще са диаметрално противоположни. Той е изцяло техен човек, имат си бизнес отношения, синът му е с инвестиции там. Това е основна тревога на поддръжниците на Тръмп.
Печатането на пари ще се ускори многократно, затова борсата се вдигна при новната за него и още ще расте. Уол Стрийт е доволен.
Тези с джендърни проблеми същса доволни, подписал е, че биологически момчета (осъзнати като момичета) могат да се състезават с момичетата. Светът се промени! Който не го е разбрал, скоро ще го усети. Омразата на комунистите към САЩ
77
1
 
7
 
! Отговори
нормален преди 1 месец
изключително жалко същество е тая мазня
76
5
 
12
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 месец
Тоя е нищо в сравнение с президент Д Тръмп
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само като прочетох че този е преподавател в Калифорнийския университет и няма смисъл да се чете повече. Ляво-Либералите леят пропаганда като водопад, този
е същият. Може ли да обясни защо Байдън връща САЩ в Парижкото споразумение,
при положение, че държавата най-голям замърсител на планетата-Китай според същото
споразумение има 13 години ГРАТИСЕН ПЕРИОД!!! Този двоен стандарт и неправомерно и едностранно облагодетелстване на Китай бяха основната причина за неподписването
му от Тръмп.
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Байдън вече ми стана байгън.
73
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще има обединение и единство след фалшифицирани избори? Има ли такова в Беларус или Венецуела? Държави, които САЩ имаха наглостта да поучават доскоро. На едни места го правят с автомати както в Крим, на други с фалшифицирани писма, паднали от небето както в САЩ. Така победи Байдън -с писма, не с реален вот. Или както казваме тук - те умеят да правят избори т.е. да ги фалшифицират.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 56

С уговорката, когато и доколкото съвпадаха с амбициите и интересите му.

Може би някои са разочаровани, че така и не стана БатманА на всички щати, но в интерес на истината никога и не е имал подобни амбиции. Нюх и усет за момента и умело възползване от хорските въжделения и настроения - да, но само дотук
71
5
 
12
 
! Отговори
До Мяу преди 1 месец
Не го разкараха американците а венецуелския софтуер с алгоритъм на машини свързани към интернет (Пулицър го демонстрира на живо пред комисия), също гласуването по поща без идентификация, многото фантоми, по хиляди на пощенска кутия, многото гласували умрели и въобще, избирателите които бяха повече от регистрираните гласоподаватели. Резил. Затова трябва да се прави разлика! Американците го изритаха. Тръмп им спечели гласа!
70
5
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 72 преди 1 месец
Да не забравяме и Парижкото споразумение за климата - от него, казват, Тръмп е спестил по $20000 на семейство - Байден днес го подписа!
69
23
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Не се съмнявайте, че с каквото се захване, ще го направи и то трябва да е обратно на Тръмп, защото той е провал и американците го раз.к.а.р.а.Ха.
68
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно ще успее! Още на първия ден заличи 10 000 работни места като канцелира нефтената тръба Кийстон, между Небраска и Канада. Изчисляват го над 2,2 милиарда в заплати плюс други придобивки на стойност 3 милиарда плюс един милиард от съсобственост и печалби за индианците.
Какво ли ще постигне през останалите дни!? Левите/комунистите/ са ненадминати в това да заличават и разрушават!
67
4
 
12
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 1 месец
Напротив , ще го продължи:
Ще продължи борбата с Китай
ще продължат митата за европейски стоки
ще продължи да признава новата столица на Израел
ще продължи да печати пари като за последно
уолстриит ще продължи да постига рекордни нива
...
В САЩ , независимо от партията , винаги Америка е фърст, търсят си интересите.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗА БГ МУТРИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ, КОЙТО И ДА Е ВСЕ ЩЕ ГИ БИЕ.
65
12
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Ха,ха_ха_ха, кои сте вие и колко сте, които сте гледали на Америка
добре по време на Тръмп?
64
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той вече го заличи, с изборните измами. Тъкмо бяхме почнали да гледаме положително (отново) на САЩ.