Какво се случва, когато военен самолет прихване пътнически във въздуха?

Пилотите нямат право да не се подчинят
28 май 2021 18:24, Нели Христова
63
Какво се случва, когато военен самолет прихване пътнически във въздуха?
Снимка: БГНЕС

"Ако военен самолет ви прихване и ви даде команда, вие се подчинявате". Това е мнението на пилот, който говори пред BBC. Той заяви, че решението на Беларус да принуди пътнически самолет да кацне е "абсолютно безразсъдно".

Беларус изпрати боен самолет, за да отклони пътнически самолет на Ryanair - летящ от Гърция към Литва - и го принуди да кацане в Минск в неделя, твърдейки, че на борда има бомба. Взривно устройство не е намерено. Полицията обаче отведе опозиционния журналист Роман Протасевич, когато самолетът кацна в столицата на Беларус.

Това беше летище, което пилотите нямаха в плановете си за полет.

Експерти от авиацията нарекоха отклоняването на самолета "голям дипломатически инцидент", толкова сериозен, че тези, с които BBC разговаря, не могат да си спомнят нищо подобно.

Когато въздухоплавателно средство лети през международно небе, самолетите имат гражданството на държавата, в която са регистрирани.

В този случай се разбира, че самолетът Ryanair е регистриран в Полша на "Ryanair Sun" - дъщерно дружество на ирландската авиокомпания. Когато самолетът лети, независимо от позицията му в небето, той остава с полска националност.

"Да се ​​прихваща самолет в полет е дипломатически инцидент, включващ държавата на регистрация", казва старши източник в индустрията от голям авиационен бизнес. Той добави, че "това е огромно нарушение на толкова много международни споразумения".

Законът, който позволява на самолетите да прелитат над държави, без да е необходимо да кацат, е "Първата свобода на въздуха" и тези свободи на въздуха са от съществено значение, за да се даде възможност на пътниците да се придвижват от една държава в друга по света.

Решението на Беларус да прихване пътнически самолет във въздуха и да го принуди да кацне в трета държава нарушава този код. Поради тази причина шефът на Ryanair, Майкъл О'Лиъри, определи ситуацията като "пиратство, спонсорирано от държавата".

BBC разбира, че Беларус не е подписала Международното споразумение за транзитно въздушно обслужване, което е олицетворение на "Първата свобода на въздуха", както и още други кодекси.

Кога може да се случи военно прихващане?

Според авиационни експерти военен ескорт или прихващане се случва предимно от съображения за безопасност. Ако пътниците на борда на полета и тези в градовете на земята са изложени на риск, тогава държавите ще реагират, за да ги защитят.

Ако управлението на въздушното движение (ATC) временно загуби радиовръзка със самолет, операторите незабавно ще работят за възстановяване на радиокомуникацията. Но ако това не се случи и екипажът от пилотската кабина не успее да отговори на двете си честоти, военните могат да се намесят.

"Военният самолет идва, за да привлече вниманието ви и да ви накара да се обадите - и да се увери, че не сте били отвлечени и не предстои да се блъснете в столица. ATC е много изнервен, когато радио връзката със самолети се изгуби след 11 септември ", обясни един пилот.

Като алтернатива, ако капитан се обади по радиото с един от редица "кодове", за да сигнализира, че самолетът е в беда, може да бъде разположен и военен ескорт. Има редица сценарии, при които един от тези кодове може да бъде използван - включително механична авария, загуба на комуникация или дискретен начин да кажете на ATC, че сте били обект на незаконна намеса.

Какво се случва по време на военен ескорт?

Ако военни самолети са изпратени, за да придружат пътнически самолет в небето, те застават във формация пред пътническия самолет.

"Капитанът седи от лявата страна на самолета. Ще имате самолет, който ще изтегли от лявата страна, за да има ясна линия на видимост за капитана", казва един старши източник в индустрията. Той добавя, че ако има втори самолет, той може да заеме позиция от дясната страна или зад самолета.

В този момент военните самолети ще се опитват да се свържат с пътническия самолет на международна аварийна честота. В случай, че няма комуникации, защото радиостанциите са се повредили, има брошура със сигнали за прихващане, които са маневри, които определят какво трябва да направите.

"Те проблясват светлините си през нощта. През деня клатят криле, което означава да ги последвате, а вие трябва да ги следвате", обяснява пилотът.

В понеделник групи за пилоти във Facebook се оживиха с дискусии относно прихващането, като много от пилотите имаха критики, отправени към пилотите, че са последвали военните самолети към Минск, вместо да продължат към Литва.

"Ако военен самолет ви прихване - и ви даде команда - вие се подчинявате. Не можете да не се подчинявате на командата. Нямате друга възможност, освен да следвате заповедите. Това е като на земята, когато полицията ви каже да направите нещо", обяснява пилотът.

Беда за пилотите, екипажа и пътниците

Всеки самолет има план за полет, който се подава в Eurocontrol. Там има всичко - от излитане от писта едно, включва всички елементи на маршрута и полета, и кацането на писта две. Но прихващането означава, че планът може да бъде почти унищожен.

"Тогава пилотите биха били изключително притеснени. Те не знаят защо и какво се случва. Къде отиваме? Какво е летището? Какво е времето?", добави пилотът от голяма британска авиокомпания.

Проблемът е, че в сценарии за прихващане като този, пилотите може да не са напълно подготвени за траекторията на полета, по която може да бъдат помолени да летят и следователно може да има по-висока степен на риск за всички.

"Пилотите вече нямат контрол върху полетния план и пълния надзор за безопасността, който идва с това", обясни един старши източник в индустрията, добавяйки, че "без да знаете плана, вашата ситуативна информираност се влошава, както и способността да планирате своя собствен полетен път до безопасно кацане".

 


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
14
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 2 месеца
"Да се ​​прихваща самолет в полет е дипломатически инцидент, включващ държавата на регистрация" А ДА СЕ ПРИХВАЩА и да се претърсва самолет с ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ИМУНИТЕТ и президент на независима държава Боливия на борда за да се търси политически противник на САЩ Едуард Сноудън не е инцидент, така ли? Или зависи кой извършва прихващането, дали е САЩ или Беларус. Много станаха двойните стандарти :)
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лукавият е путник! Скоро...
55
5
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Ако самолетът е пътнически-разузнавателен,му се пуска ракета,и успешно полита към земята.Справка корейският боинг,успешно приземен от СССР.
54
4
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Всички пътници си отварят прозорчетата и зачесват военния самолет с залп от куршуми от АК-47...
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименРадев да призове онази с арабската фамилия, която представлява САЩ и да я отзоват, ако все още има българска държава!
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този "журналист" е имал някакви материали в себе си, които изобличават и доказват, че САЩ стои зад неуспешния опит за държавен преврат в Белорус. А може да има и нещо повече. Затова кукловодите *** на умряло.
51
6
 
10
 
! Отговори
Факти преди 2 месеца
На 11 септември САЩ свалиха граждански полет и избиха пътниците на борда по предположения за тероризъм. Също така свалиха и два индонезийски самолета. Един от тях над протектората си Украйна, за да го припишат на Русия.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
еми сега да вземем да отзовем 5/6 от янките в ембасадата
49
0
 
6
 
! Отговори
ГОГО преди 2 месеца
като те прихванат военни изтребители изпълняваш каквото ти кажат иначе ще има ракета и край .Самолетите винаги се летят двойка(единия истребител застава отстраната на пилота за да разбере какво става в кабината а колегата му другия изтребител е на 5 километра зад тях ) и никога не застават двата самолета отстрани на обекта който прихващат.
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не намерили взривно устройство в самолета! Ами те и в Ирак не намериха бактериологическо оръжие и какво? Битият бит и т.н. Самолета поне го пуснаха. На Ирак не му провървя толкова.
47
2
 
5
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Как какво?? Слушат и изпълняват за да не нахранят рибите или червеите (каквито гадинки има отдолу).
46
3
 
3
 
! Отговори
Каво става когато... преди 2 месеца
Какво става като те засипят със статии тип "задаване на отговори"? - Ставаш *** като американец!
45
12
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Какво се случва,когато десетина въоръжени натовски войници влязат "по-погрешка" във производствените помещения на фирма до Пловдив? Ако беше Тиквата на власт,щеше да обяви "персона нон грата" цялото краварско посолство.....(смея се...)
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЖоВзаимстват от нас, ние сме им дали буквите, приличат си думите :)) Имало е навремето държава България в района на Москва, единствените които са били Чингис хан като пиле на заколение :)) Имало е България и в днешна Унгария, да не ме упрекнеш в незнание :))
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Случва се Насира-е, и то голямо.
42
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво ще се случи? Ако изтребителя е краварски - нищо, но ако е руски - ще има рееев...
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
две неща стават:Или падаш със самолета и умираш или отиваш на допълнителна разходка до дестинация избрана от тия дето те прихващат и може отново да умреш
40
15
 
13
 
! Отговори
НЕПРАВОСЛАВЕН преди 2 месеца
ДА НЯМАТЕ ДРУГИ БОГОВЕ ОСВЕН ФАЛШИВИЯ ПУТИН, ЛУКАШЕНКО , БАШАР АСАД И ФАЛШИВИЯ КУМ ЧЕН УН БЕЗСРАМНИЦИ!
39
7
 
21
 
! Отговори
Истукан преди 2 месеца
Днес американски военни атакуваха производствено предприятие в Пловдив. Ето това се случи като допуснахме американските бази в България. САЩ иска да завладее България и това ще стане. Собственикът на предприятието и служителите ще съдят виновниците.
38
1
 
5
 
! Отговори
до Жо преди 2 месеца
и кво от тва, ми то и турцизми има колко си щеш.