Грийн Банк - градчето, в което мобилните телефони са забранени със закон

Там дори и автомобилите са забранени
17 окт 2021 17:24, Нели Христова
6
Грийн Банк - градчето, в което мобилните телефони са забранени със закон
Снимка: БГНЕС

Добре дошли в Грийн Банк, малко американско градче, превърнало се в убежище за хора, бягащи от дигиталната ера.

В градчето в Западна Вирджиния се намира обсерваторията Грийн Банк, която съществува вече шест десетилетия и изисква пълна радиотишина, за да може да надниква дълбоко в космоса. В резултат на това мобилните телефони в Грийн Банк са забранени със закон, разказва Евронюз, цитиран от БГНЕС.

В града няма интернет и дори свещите за автомобили са забранени. Жителите на града вярват, че безжичният интернет и други радиосигнали са в състояние да ги разболеят.

"Идвайки тук и откъсвайки се от интернет, настъпва известно пречистване, което ти дава време да прочистиш съзнанието си", казва Ивон Уолъч, 59-годишна собственичка на магазин за сувенири, която се е преместила в града преди шест години.

За да защити работата на обсерваторията, както и дейността на близката шпионска инсталация, през 1958 г. правителството на САЩ създава Национална тиха радиозона. Зоната налага ограничения на радиовълните, създадени от човека, в 13 000 квадратни мили, които заобикалят Грийн Банк. Тези ограничения включват както сигналите на мобилни телефони, така и WiFi рутери.

Представителите на туристическия отдел на щата Западна Вирджиния рекламират района, в който живеят по-малко от 200 души, като "най-добрата дигитална детоксикация".

"В днешния свят, в който не можем да издържим повече от минута-две, без да чуем пиукането или бръмченето на технологично устройство, това е място, където можете да избягате от всичко това", казва Челси Руби, секретар по туризма на щата.

Това намира отклик в страна като Съединените щати, където 85% от възрастните имат смартфон, а почти една трета съобщават, че са "почти постоянно" онлайн.

Но не всички са доволни.

Роденият в Грийн Банк Патрик Коулман, на 69 г., твърди, че липсата на мобилни услуги е опасна и трябва да се прекрати.

"Хората, които живеят в този район, са лишени от мрежа за сигурност", казва собственикът на туристическа спалня, като посочва автомобилни катастрофи в отдалечени райони, които "могат да оставят хората в безизходица".

В последните няколко години обаче все повече тълпи прииждат в околностите, за да се отдадат на "Шангри Ла" на тишината.

Нед Дохърти е дошъл в града, защото е бил заинтригуван от неговия по-малко свързан начин на живот.

"Дойдох тук с надеждата за по-спокойна зона, място без WiFi", казва 38-годишният учител. "За всички това е "Шангри Ла" на тишината."


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахах, отвсякъде отгоре ги облъчват стотици сателити, те решили да се крият.
5
2
 
2
 
! Отговори
рай преди 1 месец
Не разбрах само дали има коли. Ако няма е по-добре от това да няма гсми.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България има много места в планините където телефоните нямат никакъв обхват и не се ловят никакви радио станции. Има сигнал само от сателитите защото GPS работи.
3
8
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 1 месец
Защо българската държавна сигурност иска Живко от Варна да живее зле . а не добре ?
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкудкудякала работа. Даже и най обикновена крушка има RFI. А за спътниците отгоре да не говорим. И с капачка от КокаКола се приема сигнал от тях. Съвсем са се филмирали някой. Да нахлузват алуминиевите шапки и да се крият навътре в пещерите за да са по-спокойни. Кукукукуу
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знам за този град. Мой познат се изсели там, защото се разболя от новата болест "радио алергия" с неприятни последици, породена от свръх насищането на ефира със сигнали. В Русия вече откриха два курорта с подобен режим- без телефони, интернет и дори телевизия и радио. С разпространяването на новия мобилен стандарт 5Ж тази болест ще се разпространи повече.