Байдън: Ще арестуват жени, които пътуват за аборти

13 републикански щати забраниха или силно ограничиха абортите
2 юли 2022 16:01, Йоана Цонева
48
Байдън: Ще арестуват жени, които пътуват за аборти
Снимка: БГНЕС

В петък президентът Джо Байдън прогнозира, че някои щати в САЩ ще се опитат да арестуват жени, които пресичат държавните граници, за да направят аборт, след като Върховният съд отмени конституционното право на тези процедури в цялата страна, съобщи "Ройтерс".

Тринадесет, ръководени от републиканците, щати забраниха или силно ограничиха процедурата по силата на така наречените "закони за задействане", след като миналата седмица съдът отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд". Жените в тези щати, които искат да направят аборт, може да се наложи да пътуват до държави, където той остава законен.

По време на виртуална среща за правата на абортите с губернатори на щати от Демократическата партия в петък Байдън заяви, че според него "хората ще бъдат шокирани, когато първият щат се опита да арестува жена, която е пресякла границата на щата, за да получи здравни услуги".

Той добави: "И аз не мисля, че хората вярват, че това ще се случи. Но това ще се случи и ще бъде телеграма за цялата страна, че това е гигантска сделка, която надхвърля границите; имам предвид, че засяга всичките ви основни права".

Още по темата
Байдън заяви, че федералното правителство ще предприеме действия за защита на жените, които трябва да преминат границите на щата, за да направят аборт, и ще осигури достъпа им до лекарства в щатите, където те са забранени.

Губернаторът на Ню Мексико, Мишел Луджан Гришам, заяви на срещата, че нейният щат "няма да сътрудничи" на никакви опити да се издирват жени, които са направили аборт, за да бъдат наказани. "Ние няма да екстрадираме", каза тя.

Групите за защита на правата на абортите са внесли законодателни актове в редица щати, които целят да запазят възможността на жените да прекъсват бременност.

Оттогава съдиите във Флорида, Луизиана, Тексас и Юта са издали решения, които не позволяват на тези щати да прилагат нови рестриктивни закони за абортите, а в петък върховният съд на Охайо отказа да блокира прилагането на забраната за аборти в ръководения от републиканците щат.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви пред групата, че "само няколко щата" ще трябва да се погрижат за здравето на жените в цялата страна.

"Навън има такъв стрес", каза Хочул. "Това е въпрос на живот и смърт за американските жени", добави тя.

Байдън също така каза на групата, че в Сената няма достатъчно гласове, за да се премахне правилото за супермнозинство, известно като филибастър, за да се кодифицират защитите на "Роу срещу Уейд" в закон.

Той предложи на сенаторите да премахнат забраната за гласуване, но предложението беше отхвърлено от помощниците на ключови законодатели от Демократическата партия.

"Филибастърът не бива да пречи на това да можем да кодифицираме Роу", каза Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Ливо преди 2 години
Все едно да забраниш самоубийството,смешен закон
42
1
 
0
 
! Отговори
Амбриажов преди 2 години
Ами ако м-м и ж-ж само се "уважават", това не би било проблем :-D . Нали било "модерно".
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коментар на 27 се изтъква аморалността на мъжете, които коментират абортите - те никога не раждат. Съгласен! Но и вие, жени, няма да ни осъждате морално, когато към 2928 проплаче първото бебе в брак само от двама мъже. Знаете за биологичните манипулации по създаването на яйцеклетки от определени стволови клетки, нали? Споразумяхме ли се?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коментар на 27, се каза мъжете да не дават мнение по въпросите с абортите, защото никога няма да раждат. Съгласен! Но и вие жените ще престанете да давате мнение за или против наборната служба в България, след като през цялата история на тази страна не са ви вменявали този натрапен дълг да бъдете роби на държавата само защото сте от определен пол и сте на определена възраст. Споразумяхме ли се?
39
0
 
0
 
! Отговори
Един888 преди 2 години
До Анонимен 38Байдън е от "Демократите" - 'За' абортите е, т.е. за правото на жените да могат да напраят аборт. 'Роу срещу уейд' 1973 г. - съдът заявява, че решението на жената дали да направи аборт през първите три месеца от бременността трябва да бъде оставено на нея и на нейния лекар. То позволява на щатите да налагат определени правила за аборти през втория триместър, за да защитят здравето на жената, както и да предприемат мерки за защита на живота на плода през третия триместър.
38
2
 
14
 
! Отговори
Една преди 2 години
Последствията тепърва ще се усещат..Брак, връзки, доверие-всичко отива подяволите...Всяка среща ще е заплаха, да не би да завърши с изнасилване..а ако се случи,щом при аборт се влиза в затвора,колко му е жертвата да опука виновника така и така като ще влиза в затвора..Момичета които още са деца,но имат цикъл,вече стават там потенциални жертви на разбиранията на извратеняците за забрана за аборт дори при кръвосмешение...Буквално отвориха кутията на пандора..
37
2
 
12
 
! Отговори
Една преди 2 години
Ако на тези които налагат ограничения до здравни грижи на жените,им се случи това на тяхната дъщеря, майка, сестра и т.н,уверявам ви, че тогава че нито библия, ни кришна,ни буда нито който и да било ще цитират,защото са върховни лицемери и ще се погрижат тайничко за своето здраве.Няма религия която да ме убеди,че при изнасилване или кръвосмешение забараненият аборт бил за добро...С отмяната на този закон развързват ръцете на педофилите,а изнасилвачите ще "избират" майката на детето си...!!!!!!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дончо тотално си изветрял.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не става ясно от написаното! Аз не разбрах Байдън ПРИВИДНО "за" или "против" правото на на аборт е?
34
0
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Мнозинството от абортите са по избор, а не по медицински причини, спонтанни аборти и т.н. Второ, от легализацията на аборта по избор през 50-те до 90-те години българките правят по над 100 000 аборта годишно.
33
0
 
14
 
! Отговори
А преди 2 години
А как няма да направи аборт изнасилена ,и ако детето е с няколко синдрома .Да не би за донори да ги ползват как ще забранят .***.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от простотии. В Европа в повечето държави режимът на аборт е по-рестриктивен от повечвто републикански щати. Товя е един измислен проблем! Тъпотия пълна! Защо изобщо трябва да знарм тези идиотщини ?!?
31
2
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Затова ли през социализма са правени по над 100 000 аборта годишно? И това според официалната статистика.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се забранят половите сношения. Това решава въпроса с абортите.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на социализма в България беше забранено да правиш аборт,ако нямаш вече родени две деца.Независимо от условията,в които живееш,дали още си студент на общежитие или си в процедура по развод.Тогава това доведе до правенето на криминални аборти по домовете от специалисти и неспециалисти.Много жени останаха безплодни вследствие на такива процедури.Когато една бременност е нежелана жената ще направи всичко,дори и с риск за собственото си здраве,за да я прекрати.
28
10
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 години
Ша гълтат и ша пускат отзад дъ не забременяват и дъ не абортират ! Ко толкоз сложно има ?
27
16
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Защо? Феминистките непрекъснато правите това нещо. Плюс това постоянно говорите за истанбулски конвенции, убийствата на жени, а в същото време искате безнаказано да убивате бебета.
26
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редно е когато мъжете почнат да раждат, тогава да дават мнение, т.е. никога!
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 Познавам приятели на които жените им са правили аборт от тях....никой не е застрахован...
24
4
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Щом така казваш. Хахахахаха. Колко сте ми смешни, особено като чакате жените си в колите пред офиса. Ако знаете какво целувате. Хахахахаха. Нищо де, някои много обичате. Просто сте скрити хомосексуалисти и ви личи по ниския тестостерон, голата глава, пуснатата брадичка.