Байдън: Ще арестуват жени, които пътуват за аборти

13 републикански щати забраниха или силно ограничиха абортите
2 юли 2022 16:01, Йоана Цонева
48
Байдън: Ще арестуват жени, които пътуват за аборти
Снимка: БГНЕС

В петък президентът Джо Байдън прогнозира, че някои щати в САЩ ще се опитат да арестуват жени, които пресичат държавните граници, за да направят аборт, след като Върховният съд отмени конституционното право на тези процедури в цялата страна, съобщи "Ройтерс".

Тринадесет, ръководени от републиканците, щати забраниха или силно ограничиха процедурата по силата на така наречените "закони за задействане", след като миналата седмица съдът отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд". Жените в тези щати, които искат да направят аборт, може да се наложи да пътуват до държави, където той остава законен.

По време на виртуална среща за правата на абортите с губернатори на щати от Демократическата партия в петък Байдън заяви, че според него "хората ще бъдат шокирани, когато първият щат се опита да арестува жена, която е пресякла границата на щата, за да получи здравни услуги".

Той добави: "И аз не мисля, че хората вярват, че това ще се случи. Но това ще се случи и ще бъде телеграма за цялата страна, че това е гигантска сделка, която надхвърля границите; имам предвид, че засяга всичките ви основни права".

Още по темата
Байдън заяви, че федералното правителство ще предприеме действия за защита на жените, които трябва да преминат границите на щата, за да направят аборт, и ще осигури достъпа им до лекарства в щатите, където те са забранени.

Губернаторът на Ню Мексико, Мишел Луджан Гришам, заяви на срещата, че нейният щат "няма да сътрудничи" на никакви опити да се издирват жени, които са направили аборт, за да бъдат наказани. "Ние няма да екстрадираме", каза тя.

Групите за защита на правата на абортите са внесли законодателни актове в редица щати, които целят да запазят възможността на жените да прекъсват бременност.

Оттогава съдиите във Флорида, Луизиана, Тексас и Юта са издали решения, които не позволяват на тези щати да прилагат нови рестриктивни закони за абортите, а в петък върховният съд на Охайо отказа да блокира прилагането на забраната за аборти в ръководения от републиканците щат.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви пред групата, че "само няколко щата" ще трябва да се погрижат за здравето на жените в цялата страна.

"Навън има такъв стрес", каза Хочул. "Това е въпрос на живот и смърт за американските жени", добави тя.

Байдън също така каза на групата, че в Сената няма достатъчно гласове, за да се премахне правилото за супермнозинство, известно като филибастър, за да се кодифицират защитите на "Роу срещу Уейд" в закон.

Той предложи на сенаторите да премахнат забраната за гласуване, но предложението беше отхвърлено от помощниците на ключови законодатели от Демократическата партия.

"Филибастърът не бива да пречи на това да можем да кодифицираме Роу", каза Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.