Ердоган с остра критика към САЩ: Справедлив свят е възможне, но без тях

Според него Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран
9 дек 2023 17:00, Нели Христова
165
Ердоган с остра критика към САЩ: Справедлив свят е възможне, но без тях
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към САЩ, които блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", предаде турската телевизия Хабертюрк, цитирана от БТА.

"В Съвета за сигурност на ООН има пет постоянни членове и временни членове. Но за съжаление, прекратяването на огъня беше отхвърлено само с гласа на САЩ. Единствено. Възможна ли е такава справедливост?", попита турският президент в изказване на проява в Истанбул.

Според него обаче "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", които "подкрепят Израел с парите и боеприпасите си".

"Съветът за сигурност, чието задължение е да защитава световния мир, се превърна в съвет за защита и закрила на Израел. Нямаше решение за прекратяване на огъня поради ветото на САЩ. Въпреки че 13 държави казаха "да" на резолюцията, резултатът не се промени. Фактът, че светът е по-голям от 5, беше осъзнат за пореден път", каза Ердоган.

Турският лидер отново заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, защото, както отбеляза, "с тази ООН, с този Съвет за сигурност на ООН, човечеството не може да стигне доникъде".

"След Газа нищо не може да продължи по стария начин. Касапите от Газа трябва да отговарят за престъпленията си срещу човечеството пред международни съдилища. Рано или късно това ще стане. Ние ще следим този въпрос", каза Ердоган и се зарече, че Турция ще продължи с усилията си, "за да не се повтори това, за да не се размине на тиранина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 месеца
ТСЯВ...бърза превантивна...САЩ можете да го направите и да дадете шанс на ЖИВОТА на Света ни...до тук я докарахте с компромисите...ск заплашва Света ни с подобна...не ми се умира...но го предпочитам пред носенето на руски рубашки!!!и турски грабежи!!!
135
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 месеца
от едно земетресение заради корупционните ти семейни схеми уби толкова турци,по време на войне са давани толкова жертви,САЩ ще ти отговори достойно и в стил...20 век!!!Бог да пази САЩ и Свободният Свят...
134
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 месеца
Верно ага,доган ага така ни управлява от 30 граби,касапите са аверите ти палестинци убиващи с калашници деца по време на парти ага,отвличащи жени и деца...възрастни хора ага,САЩ никога няма да приемат това...Тръмп...надаждата ти е в затвора за измами и кражби...или ще настане Световна Революция срещу тирани като теб,путин,си и компания,забравята Народите...и БОГ!!
133
0
 
1
 
! Отговори
политици не хранят преди 4 месеца
БИЛ СЪМ ПРИ ВОЙНА ! БАНКИ И СУПЕРМАРКЕТИ ЗАТВОРЕНИ, НЯМА БЕНЗИН, ОТ 21.00 ДО 6.00 ВОЕННИ ПАТРУЛИ СТРЕЛЯТ НА МЕСО ! ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ех, да имахме и ние поне един политик, който да мисли, а не само да се подчинява на господарите. Май не е трябвало Русия да ни освобождава. Още не знаем какво да правим с тази фиктивна свобода. Свободата не е за всеки и на нас определено не ни прилича.
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голям политик си бе Ердоган,на нашата България трябва един Ердоган.
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ се зъбят на 2 милиарда мюсюлмани заради псевдо-държавата израел.. голяма грешка.
129
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой ще му даде Ф16, ако САЩ ги няма? Нали сам поиска от САЩ Ф16. Цялата политика на Ердоган е противоречива. Търгува с Израел, а плюе по него. Че и на кюрдите не дава автономия, поне.
128
4
 
4
 
! Отговори
nimportequi преди 4 месеца
ЕрСултан спечели изборите с измама. Няма как да правиш такива далавери в строителството и да падне цял град и да го изберат пак най-корумпирания.
127
3
 
3
 
! Отговори
Ченгене парлама преди 4 месеца
Ашколсун кьопоолар!
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички тюрки бяха в Съветския съюз, без Турция, заради САЩ!
125
4
 
6
 
! Отговори
Грун преди 4 месеца
Ердоган е моя човек! Велик ръководител на Турция и посланик на мира!
124
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ е НАТО. С тази критика Ердоган никога няма да получи Ф16 и каквата и да било, от САЩ.
123
5
 
6
 
! Отговори
Така е то преди 4 месеца
Ах, палачът на кюрдите станал за една нощ истински човеколюбец и борец за справедливост. Същият, който напълни затворите с политическите си противници. И трови душите на тюркоезичните народи с великотурска шовинистична пропаганда. Този, същият, продължава необявената си война срещу сирийските и иракските кюрди. Заплашва Армения и даде подкрепа на Азербайджан за етническото прочистване. Заплашва Иран и арабските си съседи, редовно се зъби и на Гърция. Един миролюбив хуманист -- това е Ердоган...
122
0
 
3
 
! Отговори
Ами с Хамас е Ок? преди 4 месеца
Така ли Ердо! Искам стена - която започва от вас на изток цялата източна падмина зад нея ! Честно
121
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никой няма да помогне на палестинците! Всеки си гледа интереса. Но когато САЩ се сгромолясат, което след като разорят Европа, ще се случи неминуемо, в региона ще има големи промени.
120
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единствено справедлив е Бог! А според него се очаква катастрофално земетресение в Турция! Нека Ердоган помисли за това, а не за САЩ!
119
9
 
3
 
! Отговори
Туркиня преди 4 месеца
Знае се, че ердуraню е било благословено от Бог с xeмopoид с образа на мyaмед. То с охота го показвала на ислямските миряни, за да мoгат те да се любуват на святото чудо, галейки го и целувайки го. Xeмopoидът бил лeчебен и лeкувал вярвaщите от кoварни бoлести в името на Ъaлаxa бога наш!!!
118
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Та, Ердоган използва "османски" по две причини. Първата да подчертае Турция, като правоприемник на Османската империя и втората защото бидейки мюзюлмани арабите са били от пълноправните поданици на тази империя, а от там и намигане към Сирия, като територия и арабите, като, османски. Таке Ердоганчо, Така е било ..... и по времето на Тъговията с "Бели Роби".... от територията на Европа към Мека.....
117
11
 
14
 
! Отговори
Таня преди 4 месеца
Ама без САЩ всички вие, тюрбани, чаршафи всякакви други тарамбуки ще си правите каквото си искате. Затова не ви изнася. Няма джихад, няма коран, няма ислям и това ви бърка по дупките. Не можете да завземате прогресиращи страни, не можете да колите наред. А някой е шавнал, а са го изравнили със земята.