Жълт код за силен сняг и вятър в над половин България

Температурите падат, през деня ще стигнат минус 4° - 1°
5 фев 2023 08:12, Елка Василева
15
Жълт код за силен сняг и вятър в над половин България
Снимка: НИМХ

Жълт код за интензивни снеговалежи е в сила за 7 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.  

Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области. Това са Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Разград и Търговище. В тези области ще духа силен северен вятър с пориви достигащи скорост 20-24 m/s.
 
С умерен, в Източна България силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време. Валежите ще продължат, като навсякъде ще бъдат от сняг. Ще се образува снежна покривка. В Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи остават условията за виелици и навявания, сочи прогнзата на НИМХ.

Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната ще са с обратен денонощен ход, а към 14 часа преобладаващите ще бъдат между минус 4° и 1°.
 
Над Черноморието ще е облачно, дъждът навсякъде ще премине в сняг. Ще е ветровито, със силен североизточен вятър. Максимални температури: минус 1° - 3°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.
 
Над планините ще е облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от сняг, значителни в Централна Стара планина, Странджа и на места в Рило-Родопска област. Ще духа силен, по билата временно бурен вятър от север-североизток и по планинските проходи ще има навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 8°, на 2000 метра - около минус 13°.

В понеделник в Източна България ще остане доста ветровито, облачно, до около обяд все още с валежи от сняг. В западните райони валежите още сутринта ще спрат, вятърът ще отслабне, а по-късно през деня и облачността ще се разкъсва. Застудяването ще продължи, минималните температури ще са между минус 10° и минус 5°, а максималните - между минус 5° и 0°.

Във вторник над Западна и Централна България облачността ще намалява, временно и до предимно слънчево. Минималните температури ще се понижат още, на места във високите полета до минус 14° - минус 15°, а дневните ще останат почти без промяна. В източните райони ще остане ветровито и предимно облачно, но почти без валежи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Метеоролог преди 1 година
Всичките беди на България са идвали все от североизток !!!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускайте една ракета и махайте тия облаци!
7
0
 
3
 
! Отговори
Код жълт сняг преди 1 година
При североизточен вятър и снеговалеж, се ориентирайте на югоизток.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогнозата за днес очаквайте утре. Той вятъря спря те тогава се сетиха да кажат...
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Сф няколко сантиметра снежец. Нормален зимен ден.
4
0
 
5
 
! Отговори
TROY преди 1 година
Във Троян и 20 сантиметра сняг и продъжава да вали. Дано натрупа половин метър.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде го този сняг? От Плевен съм гледам че жълт код дава, а то само леко набрашнило и слънцето аха аха да се покаже
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв ужас през зимата ще вали сняг и ще е студено, зимата пак ни изненада
1
8
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Едни бежанци одеве ми обявиха кафяв код:)))